04.06.2020 | Praxe

Voda je základním elementem každé koupelny. Na tom, jak ji „zkrotíme“, závisí velká část naší spokojenosti z hotového díla. Ačkoli dnešní doba klade maximální důraz na trendy a baterie se nabízejí v rozmanitém designu, to nejdůležitější je ukryto zejména v těle baterie. Na co se tedy soustředit při výběru?

1. PODLE ZPŮSOBU POUŽITÍ

Některé z baterií jsou uzpůsobeny svým designem k použití na lemech van (nebo vedle van), umyvadel, bidetů či dřezů. Jedná se o stojánkové baterie a setkáváme se s nimi nejčastěji. Dalším typem jsou nástěnné, které umisťujeme na stěnu u umyvadel, van, sprch i u dřezů. Při instalaci nástěnné baterie dejte pozor na rozteč (vzdálenost trubek k přívodu teplé a studené vody), která je ve veškeré nové výstavbě už 150 mm. U rekonstrukcí starých koupelen se ale můžete setkat i s roztečí 100 mm, které je třeba přizpůsobit výběr baterie. Vzhledem k tomu, že rozteč 100 mm je dožívajícím českým unikátem, pokud se rozhodnete shánět odpovídající baterii, ptejte se u českých výrobců (např. RAVAK se svou sérií Suzan), u světových značek neuspějete.  Dalším typem jsou skryté podomítkové armatury, jejichž tělo je zabudováno ve stěně, z níž vystupuje jen jejich vrchní pohledová část.      

U podomítkových baterií se jedná buď o standardní typ k zabudování přímo do zdi nebo o podomítkové baterie opatřené instalačním tělesem (např. R-box u výrobce RAVAK). Pro standardní podomítkové baterie mluví nižší cena, která je však vykoupena rizikem špatného zabudování či poškození baterie při samotné instalaci. Chromové části armatury při instalaci baterie do zdi se mohou poškrábat, což v nové koupelně nikoho nepotěší, navíc je pro řemeslníka velmi těžké dodržet rovinnost a v neposlední řadě může instalace skončit zásadním neúspěchem, pokud řemeslník například při dorovnáváni zdi, nanášení lepidla a obkládání stěn baterii „utopí“ příliš hluboko do zdi. Náprava tohoto stavu je velmi složitá. Zcela zásadní je tedy spolupráce instalatéra a zedníka při sledování tloušťky zdí. Velkým pomocníkem už při koupi baterie je proto montážní návod. Řekne nám, jak velká/hluboká konkrétní podomítková baterie je a řemeslník tedy může lépe vypočítat celkovou tloušťku zdi. Firmy, které to s výrobou baterií myslí vážně, mívají montážní návody natištěné přímo na obalu.

Podomítkové baterie s instalačním tělesem (např. R-box) jsou finančně náročnější, ale ulehčí práci řemeslníkovi, montáž je rychlejší, čistší a odpovídá tomu i kvalitnější výsledek díla.  Baterie je opatřena plastovým boxem, kterým je chráněna vnitřní část těla baterie při zapouštění do zdi a zároveň s ní lze lépe manipulovat, snadněji změřit rovinnost i přizpůsobovat hloubku zapuštění do zdi. Vrchní část baterie se montuje až po dokončení a obložení koupelny, což odstraňuje riziko poškrábání pohledové části baterie montáží.  Instalační boxy najdeme zejména v nabídce zavedených značek jako určitý indikátor toho, že výrobce na svůj sortiment baterií klade odpovídající důraz.   

Foto: R-box/ instalační těleso pro podomítkové baterie (RAVAK)

2. PODLE OVLÁDÁNÍ

Každému vyhovuje něco jiného a už se zdaleka nemusíme spoléhat pouze na klasické kohoutkové baterie. Manipulace s nimi vyžaduje koordinaci obou rukou, oproti pákové baterii vypadají lépe pouze v retro designu. Nejrozšířenějším moderním typem baterií jsou armatury pákové. Jedním pohybem dosáhneme spuštění vody i namíchání její teploty. Abychom zbytečně vodou neplýtvali, většinou stačí pořídit si kvalitní baterii s lehkým, a hlavně plynulým chodem páky. Průtok vody se tak dá nastavit přesně tak, jak potřebujeme, páku není třeba otevírat na maximum, regulování průtoku je lehké, a tím pádem i úsporné. Kdo nad spotřebou nechce přemýšlet pokaždé při spuštění, může využít některý z typů baterií opatřených omezovačem (tzv.eko baterie), který zmenší průtok vody zhruba na 5–7 l vody za minutu (z normativně stanoveného průtoku 12 l za minutu), což bohatě postačí na umytí rukou.

Ve sprchách či vanách se vyplatí použít baterie termostatické, které v sobě optimálně spojují hledisko úspor i bezpečnosti.    Zejména ve sprchových koutech menších rozměrů se může snadno stát, že zavadíme zády nebo rukou o pákovou baterii a spuštěný proud vody nás může nepříjemně zchladit nebo naopak popálit. Stejné nebezpečí číhá na děti hrající si ve vaně. Termostatická baterie má promyšlený systém manipulace, který nám nedovolí pustit vodu omylem a navíc dokáže vyrovnávat teplotu vody tak, aby z baterie tekla voda s teplotou podle našeho přání. Teplota vody se díky termostatu nezmění ani když proud vody během sprchování několikrát zastavíme, abychom se třeba namydlili. A protože termostat se umí vypořádat i s výkyvy tlaku v potrubí, pomáhá předejít nárazovým změnám teplot během doby, kdy používáme sprchu či napouštíme vanu. Už se neopaříme, když mezitím někdo spláchne na toaletě, už nehrozí ledová sprcha, když někdo v kuchyni začne mýt nádobí.

„Termostatická baterie je tak doslova požehnáním pro bydlení v panelových domech. Zde se vždy najde někdo, kdo v čase našeho sprchování pustí vodu a k nepříjemnému zážitku je jen krůček. Chytrá baterie včas upraví průtok horké a studené, takže z ní voda vytéká vždy jen v takové teplotě, jakou jste si sami nastavili“ říká Jan Vágner, specialista sortimentu baterií firmy RAVAK. Baterie je na straně osazena ovládací hlavicí s viditelným označením teploty vody a blokačním tlačítkem. Základní poloha odpovídá 38 °C. Pokud chcete teplejší vodu, stačí lehce zmáčknout zarážku a pootočit. Systém vědomé volby tak předejde opaření.  Pro děti působí blokační tlačítko na podobném principu, jakým jsou chráněny uzávěry zdraví nebezpečných čistících prostředků nebo léků. K přenastavení termostatu je nutno udělat současně dva pohyby, což je pro malé děti koordinačně těžko překonatelný úkol.  Nejlepší variantou baterie do sprchových koutů jsou podmítkové termostatické baterie, které jsou zabudovány do zdi. 

KDE MÁ VODOVODNÍ BATERIE SRDCE?

Jakkoli chladným dojmem baterie působí, má srdce, které jí dodává životnost a kvalitu. Jedná se samozřejmě o kartuši. Kartuše je u nejrozšířenějších typů pákových baterií tvořena dvěma keramickými destičkami s otvory. Na kvalitě použitého keramického materiálu a tloušťce destiček závisí kvalita celé baterie. Správně vyleštěné keramické destičky mají naprosto hladký povrch a dokonale k sobě přiléhají tak, aby při naší manipulaci s pákou mohly ovlivňovat velikost průtoku i poměr studené a teplé vody. Levnější typy baterií využívají kartuše méně kvalitní, plastové nebo s menší tloušťkou destiček, kterým hrozí vysoké riziko, že neodolají tlaku vody, korozi nebo případným nečistotám a hrozí až rozlomení kartuše. Nejčastějším problémem při užívání levnějších typů kartuší je ale nerovnoměrný pohyb jejich destiček, který se projevuje ztíženým ovládáním baterie.  

Protože je však kartuše uložena přímo v baterii tak, že její kvalitu nemůžeme běžnou prohlídkou posoudit, vyplatí se spolehnout se na tradiční výrobce, kteří svým výrobkům věří natolik, že nám poskytnou co nejvyšší záruku. Ta může být až 5 let. Zajímavým měřítkem kvality může být i způsob testování, jakým výrobci ověřují životnost svých baterií, např. RAVAK testuje své keramické kartuše na více než 700 000 pohybů. 

DESIGN PRO KAŽDÝ DEN

Baterie jsou především praktickým pomocníkem, mohou ale podstatně změnit i výraz každé koupelny. Současné trendy nabízejí baterie se srovnatelným funkčním základem v nepřeberné šíři designovým variant. Naprostou převahu tvoří lesklé pochromované baterie, které se však mohou podstatně lišit svým tvarem. Obecně platí, že k výrazně definovaným tvarům umyvadel a ostatních zařizovacích předmětů se hodí baterie s ostřejšími hranami, naopak oblé tvary si žádají stejného společníka i v bateriích. S designem souvisí i velikost, na drobném umyvadle bude vypadat lépe subtilnější baterie, neřkuli přímo na malém umývátku. Honosnější tvary umyvadel snesou naopak majestátní velké baterie.

PŘI VÝBĚRU NEŠETŘETE

K nákupu levných baterií většinou svádí jejich podobnost s ostatními dražšími modely, ale nenechte se oklamat. Nejdůležitější součásti vodovodní baterie jsou ukryté uvnitř a při nákupu armatury v ceně zhruba pod 1000 Kč nám způsobí víc trápení než užitku. Cena vodovodní baterie je tvořena zejména materiálem, ze kterého je vyrobena, kvalitou použitých komponent (kartuše, hadičky, perlátor atd.) a dokonalostí pochromování. 

Těla baterií jsou vyrobena z mosazi, která by měla být zároveň co „nejčistší“. Ověření výrobci používají na své baterie dostatečné množství mosazi a výrobky mají silnější stěny než nejlevnější baterie na trhu. Jako laické měřítko tak může posloužit i váha baterie, čím je těžší, tím bude mít silnější stěny a delší životnost. 

Povrchovou vrstvu baterie tvoří chrom. Na tloušťce pochromování závisí, jak dlouho si baterie podrží svůj vzhled. U levných baterií je vrstva chromu tak minimální, že nejen, že může dojít k poškrábání, ale může se i zcela lehce ošoupat běžným používáním. 

U nejlevnějších stojánkových baterií jsou rizikovým místem i použité hadičky na přívod vody. Levné modely mohou mít hadičky z plastu obsahujícího ftaláty a jiné zdraví škodlivé látky, které se mohou uvolňovat do přiváděné pitné vody.

www.ravak.cz