18.10.2025 | Realizace

Velkorysému prostoru pražské restaurace RAKIN dominuje rak z RAKA. Spolu s krabem.

Zářivě oranžové prvky vystupují z neutrálně šedých materiálů stejně jako mořské plody na menu. Česká značka RAKO pomohla architektům vytvořit image nové pražské restaurace nabízející mezinárodní kuchyni zaměřenou na mořské i sladkovodní živočichy. 

Desítky let se tu pralo a čistilo. V roce 1967 bylo totiž přízemí dejvického činžovního domu z 30. let 20. století zkolaudované pro provoz rychločistírny. Dnes si ve stejném nedávno kompletně předělaném interiéru pochutnáte na neobyčejných jídlech připravených z mořských i sladkovodních živočichů a ryb. Navíc budete mít při odchodu jasno, jaký je rozdíl mezi rakem a krabem. A to nejenom díky nevšední gastronomické nabídce. Podlouhlou dispozici, původně rozdělenou na tři menší místnosti, snižoval podhled. Prostor po vyčištění a odstranění většiny dělicích konstrukcí získal nejenom celistvou plochu, ale také výšku. Autoři rekonstrukce s mírnou nadsázkou dodávají, že místnost má nyní až chrámový charakter. „Odstranění podhledů a propojení místností podél uliční fasády přineslo dovnitř víc světla. Nový výsuvný výkladec pak posílil kontakt s exteriérem. Přesto jsme tu využili maximum toho, co zůstalo. Například jsme zachovali oblouk stěny a o dva schody sníženou podlahu na konci prostoru, kde je kromě jídelního koutu umístěné akvárium,“ zmiňuje architekt David Neuhäusl z ateliéru Neuhäusl Hunal. 

Nevšední gastronomie potřebuje stylové zázemí

„Místo jsem hledal víc než rok. Bývalá prádelna byla ve všem ideální — nešlo o sklepní prostor, měla velká okna, vysoké stropy, optimální velikost. Praha 6 je podle mě ideální částí města pro život, přesto je z pohledu gastronomie dlouhodobě podceňovaná,“ říká Patrik Yeranyan. Původní název restaurace Rak in Prague přebrandoval na Rakin a dál přibližuje příběh: „Pocházím z Arménie, kde má jídlo velký kulturní význam. Historicky milujeme dobře se najíst a trávit čas s rodinou a přáteli u jednoho stolu. Když jsem se začal v Česku věnovat prodeji mořských plodů, přirozeně jsem se dostal do kontaktu s restauracemi. Několik let jsem osobně rozvážel objednávky, promýšlel otevření vlastní restaurace. Dbáme na čerstvost, mořské plody dovážíme z Nizozemska nebo z Francie, oproti tomu raky z Rumunska, aktuálně jejich jediné dostupné lokalitě v Evropě.  Český zákazník je spíše konzervativní, v posledních letech je znát ale změna. Lidé víc cestují, zkoušejí nové chutě, seznamují se s jinými kulturními vlivy.“ 

Ryby, ryby, rak, rak, rak…

Majitel restaurace s kapacitou 30 míst k sezení měl od začátku představu také o stylu jejího interiéru – otevřený, transparentní, minimalistický, nadčasový, ve kterém bude vidět pár zajímavých detailů a drobností, které návštěvník objeví až po chvíli. Jasno měl i v tom, jaký pocit tady mají hosté zažít. Po pečlivém výběru oslovil architekty z ateliéru Neuhäusl Hunal. Jimi navržené a realizované podniky (například The Eatery, Kro či An bistro) v minimalistickém industriálním stylu vylepšily nejenom pražskou gastro scénu, ale odpovídaly jeho představě, inspirovaly ho. „Jedním z hlavních úkolů projektu bylo vytvořit iluzorní svět, do něhož se každý host ponoří a bude jej při každé návštěvě znovu a znovu odhalovat," komentuje architekt zadání interiéru pro širší veřejnost dostupného a kvalitního sea food bistra.

V architektonickém studiu vybírali odolné materiály s neutrálním povrchy a barvami ze šedé škály. Kombinovali beton, hrubou omítku, epoxidovou podlahovou stěrku, dveře z pozinkovaného plechu. V neposlední řadě do konceptu zařadili keramickou dlažbu od tradičního české značky RAKO, s historií dlouhou více než 140 let. Připouštějí, že je bavilo slovní hraní si s názvem restaurace RAKIN, malého korýše RAK, značkou RAKO. Navíc interiér, navržený s využitím keramických obkladů značky RAKO, odkazuje na kořeny značky v městě Rakovníku, které podle legendy získalo své jméno právě díky rakům.

Základní geometrie funguje

Interiér je postavený na ladění neutrálních tónů a akcentu tmavě oranžové, připomínající barvu raka. Autoři rekonstrukce předvedli dokonalou kreativní práci se základním čtvercovým formátem keramické dlažby, ukázali, jak je možné s ním v prostoru vytvořit až umělecky působící prvek! „Architekti sem vymysleli barevné židle, které nádherně kontrastují s šedým prostorem a vnášejí do něj výraznou energii. Nejgeniálnějším nápadem jsou jednoznačně dvě mozaiky raka a kraba poskládané z keramických dlaždic. Vypadají fantasticky, neruší, zároveň skvěle doplňují velké plochy stěn,“ chválí Patrik Yeranyan a David Neuhäusl vysvětluje: „Nejdřív jsme vybrali vhodné siluety raka a kraba, které jsme na počítači rozpixelovali.  K vytvoření nástěnných motivů jsme (už poněkolikáté) použili námi oblíbené dlaždice české značky RAKO. V tomto případě konkrétně sérii Color Two s matným povrchem, pracovali jsme se dvěma formáty dlaždic – 10 x 10 a 20 x 20 centimetrů. Předem jsme připravili i spárořezy. Na svislé plochy, na míru vyrobených dlouhých sedacích lavic a také soklů, jsme použili tmavě šedý odstín čtvercového formátu 10 x 10 centimetrů ze stejné kolekce.“ 

Rakin Seafood Bar

  • Realizace: 2025                                                                                           
  • Projekt: 2022
  • Adresa: Jugoslávských partyzánů 7, Praha 6
  • Fotografie: Radek Úlehla
  • Autor: NEUHÄUSL HUNAL / David Neuhäusl, Matěj Hunal
  • Spolupráce: Tereza Šírerová, Valerie Heyworth, Alina Eremeeff 

www.rako.cz 

Předchozí článek   1 / 53   Následující článek