07.02.2020 | Realizace


Pozitivem posledních let jsou stále se prosazující neotřelé nápady našich architektů a designérů, a to nejen v komerční výstavbě, ale především v privátním sektoru. Přichází tak na řadu kombinace různých materiálů.

Když jsme dostali zadání navrhnout technologii pro nalepení chorvatského vápence na zateplovací systém, rozhodnutí padlo na špičkové materiály PCI.

Požadavek zadavatele na bezpečné nalepení kamene o váze cca 65 kg na m2 na fasádu jeho rodinného domu byl oříškem, ne však neřešitelným úkolem. V celé skladbě tak bylo nutné zajistit maximální soudržnost jednotlivých vrstev.  Jako podklad byl připraven kontaktní zateplovací systém s dvojitým kotvením. 

Vždy, když navrhujeme lepení těžkých obkladových prvků na fasádu, je nutné postupovat obzvláště obezřetně a nic neponechat náhodě. Proto je samozřejmostí měření přídržnosti jednotlivých vrstev k podkladu přímo na místě stavby. Odtrhové zkoušky zajistily maximální objektivitu při volbě vhodných produktů a umožnily vybrat z použitých kombinací tu nejvhodnější variantu.

Na základě několika měření byla navržena skladba s penetrací a lepidlem pro lepení těžkého obkladu. Nejvhodnější kombinací bylo lepidlo PCI Pericol® Flex S1 ve spojení s akrylátovou penetrací pro sjednocení savosti podkladu PCI Gisogrund® PGM. Tyto dva produkty garantují dostatečnou pevnost a zároveň flexibilitu, která je zvlášť u zateplených fasád velmi důležitá. Navíc chemická stavba lepidla zajišťující nulový skluz i u těžkých obkladů přispívá k maximálně efektivní montáži obkladů s důrazem na pevnost vyzrálého lepidla. Lepidlo, které nedovolí „klouzání“ obkladu je ve svojí struktuře mnohem více pevné než výrobky, které nedokáží bez skluzu obklady na stěně „podržet“.  U použitého flexibilního lepidla PCI Pericol Flex® S1 navíc díky obsahu polymerů nemusí mít zpracovatelé starost o jeho přilnavost, protože se dokáže svázat i s rozdílně nasákavými obkladovými prvky. 

Při lepení obkladu bylo také bezpodmínečně nutné zajistit podklad zastíněním proti nahřívání sluncem na vysokou teplotu, která by také snižovala pevnost spoje. Bylo také důležité na 100% dodržet pracovní kázeň při míchání a nanášení penetrace i lepidla na podklad.

Díky profesionálnímu přístupu prováděcí firmy a vhodně zvoleným materiálům se podařilo i takto těžký obklad bezpečně nalepit a nechat tak vyniknout unikátnímu designu celého domu. Dům obložený přírodním materiálem vsazený do zeleně působí naprosto přirozeně a čistě. Jsme rádi, že značka PCI k této nádherné stavbě dokázala svými špičkovými produkty přispět.     

                                                                                                   

www.pci-cz.cz 

Místo stavby:

  • Rodinný dům, střední Čechy

Prováděcí firma:

  • APARTMENTS MB s.r.o.

Použité materiály: 

  • penetrace PCI Gisogrund® PGM 
  • bílé lepidlo pro lepení těžkého obkladu PCI Pericol Flex S1

 

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.