26.04.2021 | TIPY

Doby, kdy byly kvůli špatné dostupnosti v každé domácnosti stejné vzory obkladů a dlažeb, už naštěstí dávno pominuly. Na trhu dnes existuje dostatečně široký sortiment, díky kterému má zákazník nespočet možností, jak vzhled místností či exteriéru vyšperkovat. Na své si přitom v poslední době přicházejí i fanoušci divokých vzorů, ze kterých přechází zrak.

Touha zkrášlit si zdi a další části domu je lidem blízká už od pravěku, kdy si stěny zdobili všemožnými kresbami. Není tomu ale tak dávno, kdy byla na trhu k dostání pouze omezená nabídka obkladů a dlaždic, a tak se většina domácností nápadně podobala. Dnes už jsme naštěstí jinde. K dostání je nepřeberné množství různých tvarů, velikostí, materiálů, ale především designů. Sortiment se navíc stále rozšiřuje, takže si na své přijde opravdu každý. „Po posledním veletrhu CERSAIE v italské Bologni přibyly například imitace mramorů v červených a zelených odstínech, imitace betonu ve výrazných modrých i oranžových barvách, kámen s rezavými odstíny nebo dřevo v téměř bílém provedení,“ popisuje jednatel firmy M.B.Keramika Martin Bezděk.

Tyto imitace jsou velmi často na první pohled nerozeznatelné od původního materiálu. Například zmíněná dlažba napodobující kámen má tři přírodní odstíny pro milovníky klasických odstínů ale i atypický odstín, který je jakoby poznačen rzí. Formát těchto dlaždic navíc umožňuje takzvanou modulární skladbu, která je typická pro oblast Středozemního moře. Taková dlažba je vhodná do interiéru i exteriéru, jednou z jejích klíčových vlastností je totiž protiskluznost. 

Odvážnější variantou v případě imitace mramorů je pak například zelená až petrolejová barva, která může mít lesklou i matnou úpravu. Pokud preferujete spíše odvážnější design, sáhnout můžete také po imitaci betonu v modré barvě, která na mnohé působí až kovovým dojmem a celému interiéru dodá originální nádech. 

Odvážné provedení obkladů a dlažby jako dominantní prvek

Tyto nové designové možnosti potěší především milovníky barev. V posledních letech byly totiž v kurzu především jednoduché imitace přírodních materiálu bez barevných odlesků. Dnes už je kromě modrého či zeleného mramoru dostupná například i oranžová imitace betonu, která je díky svému různorodému designu mnohem zajímavější než jednobarevné kachličky, které se prodávaly v minulosti. „Divoké imitace mramoru se nejlépe hodí jako dekorace za čelo postele nebo jako pohledová zeď do obyváku. Někteří lidé však tyto výraznější kousky umísťují i jako obklad za kuchyňskou linkou či na podlahu do obýváku,“ popisuje možnosti využití jednatel firmy M.B.Keramika Martin Bezděk. 

Nejen v případě kuchyňské linky oceníte jednu ze skvělých vlastností barevných designů s různými odstíny – není na nich vidět tolik nečistot, takže jsou jednodušší na údržbu, a navíc vypadají dlouho jako nové. Zároveň jsou oblíbené i pro jejich kombinovatelnost. Pokud se člověk rozhodne pro barevnou dlažbu, jedná se o dominující prvek, který pak může sladit prakticky s jakýmkoliv decentním obkladem nebo dlažbou například bíle či šedé barvy. Přešlap neudělá ani v případě, že se rozhodne kombinovat barevnou dlažbu s imitací dřeva. Možností je nespočet, takže si nejen kreativní osoby mohou s designem skvěle vyhrát.

Pokud někdo touží po obkladech a dlažbě, které jsou aktuálně trendy, rozhodně jsou trefou do černého odstíny modré, zelené či petrolejové. Z teplejších odstínů je to pak cihlová či rezavá. Tyto výraznější designy nejlépe vyniknou, pokud jsou použity na jednu zeď nebo jen na podlahu či její část.

www.mbkeramika.cz