20.05.2021 | TIPY

Většina z nás při zařizování nové koupelny nejprve vybírá umyvadlo, toaletu, sprchový kout nebo vanu. Když jsou vyřešeny tyto klíčové produkty, přichází na řadu volba vodovodní baterie, která je neméně důležitá. Nabídka je opravdu pestrá. Nejen z hlediska použití, ale také z pohledu jejich umístění a technického řešení. Nehledě na to, že správný výběr baterií může domácnosti významně ušetřit náklady na vodu.         

     

Úvodem shrňme, jaké typy koupelnových baterií existují. Z hlediska umístění jsou to baterie stojánkové, nástěnné nebo podomítkové, které mají těleso ukryté za stěnou a vidět zůstává jen výtok a jeho ovládání. Z pohledu manipulace s vodovodní baterií je možné vybírat z baterií pákových, kohoutkových, dávkovacích a bezdotykových. Pod pojmem dávkovací baterie se skrývá tlačítko, které se stiskne a začne vytékat voda, proud se za určenou dobu sám zastaví.

Jaké vlastnosti vodovodních baterií bez ohledu na typ zohlednit při jejich výběru? V dnešní době, kdy je kladen důraz na ekologii, je základním údajem průtok vody. Klíčovým komponentem v tomto  směru je perlátor. Ten zajišťuje regulaci průtoku vody, zároveň u některých typů baterií díky němu lze modifikovat také směr proudu. Perlátor míchá vzduch s vodou, čímž snižuje průtok. Dá se regulovat na pouhé 4 litry za minutu. U starších baterií bez použití úsporného perlátoru je průtok vody kolem 12  litrů za minutu. Značkové baterie jsou vybaveny perlátory, jež jsou vyrobeny z materiálu odolného proti usazování vodního kamene. Umyvadlová baterie Mio-N od značky Jika disponuje perlátorem, u kterého můžete prstem snadno nastavit směr proudu, a zároveň nabízí možnost volby perlátoru s různým průtokem.

Dalším faktorem zajišťujícím šetření vodou je dvoupolohová kartuše. Při zvednutí páky a spuštění vody se páka v určité poloze směrem nahoru zastaví a neumožní tak rovnou otevřít vodu na plný průtok. Pro maximální množství vody je nutné překonat odpor v páce a zvednout ji ještě výše. První poloha je pro použití přirozená a pro většinu úkonů zajišťuje dostatečné množství vody. Důraz na úsporu vody je kladen u typů baterií, kde mísení vody se vzduchem nemá vliv na účinnost mytí. Vanové baterie mají samozřejmě naopak průtok vysoký. Nicméně v případě potřeby lze průtok u baterií, které šetří vodou, ale třeba i u ručních sprch, měnit právě díky různým druhům perlátoru nebo v případě ručních sprch odstraněním omezovače průtoku. I tyto malé změny mohou mít totiž velký dopad na úsporu vody. Dvoupolohovou kartuší je vybavena většina vanových a sprchových podomítkových baterií značky Laufen.

Umyvadlové baterie značky Roca a Laufen nabízejí funkci Cold Start, která zajišťuje spuštění pouze studené vody při použití ovládací páky standardně v poloze na středu. Pro spuštění teplé vody je třeba nastavit páku vlevo. Čím více vlevo je páka, tím teplejší je tekoucí voda.

Několikrát zmíněná kartuše je další důležitý komponent. U nové baterie je dobré si vždy ověřit, z jakého materiálu je vyrobena. Keramická kartuše na rozdíl od plastové je zárukou kvality a dlouhověkosti. Neusazuje s v ní vodní kámen a i proto je na keramické kartuše poskytována delší záruka, u značek Laufen, Roca a Jika je to vždy pět let.

Termostatická nebo klasická? To je další zásadní otázka na cestě za výběrem vhodné vodovodní baterie. Termostatická varianta totiž nabízí mnoho uživatelských výhod. První z nich je jejich rychlost a přesnost při nastavení teploty vody. Vysoce kvalitní termostatický ventil totiž zajistí okamžitou dodávku smíchané vody v požadované teplotě. I u termostatů je kladen důraz na úsporu vody, a tak díky tlačítku je možné rozeznat, že je nastaveno 50 % průtoku. Pro nastavení vyššího množství vody je třeba tlačítko stisknout. V tomto případě na třetím místě ve výčtu, ale bezpečnost je dalším důležitým faktorem, a tak jsou baterie s termostatem vybaveny druhým tlačítkem zamezujícím nastavení teploty na více než tělu příjemných 38 ◦C. Vyšší teplota je opět možná díky stisknutí tlačítka. Chytré termostaty zajišťují stálou teplotu nastavené vody i v případě, kdy na přívodu kolísá tlak studené nebo teplé vody. Termostatické baterie mohou být i podomítkové, ty nabízejí kromě zmíněných výhod i benefit v podobě úspory místa a minimalistického vzhledu.

Dlouhou dobu byly standardem baterie v chromovém provedení. V posledních letech se výrazně začaly prosazovat vodovodní baterie v různých barevných variantách. Pro prostředí koupelny je velmi důležité, aby byl povrch velmi odolný, čehož zárukou chromovaný povrch je. Baterie v barvách nyní umožňují povrchy PVD. PVD doslova znamená Physical Vapour Deposition, v překladu fyzikální depozice z plynné fáze. To může znít složitě, ale je to vlastně jednoduché Jde o to, že ve vakuu se z pevné látky odpaří mikročástečky, které se pod vysokým tlakem nanáší na syrový materiál. Tyto částečky se pak spojí přímo s hmotou, na kterou jsou aplikovány, a díky tomu perfektně pokryjí požadovaný povrch. Nejedná se tedy o fólii ani nátěr, barva je součástí kovu. To zajišťuje, že se povrchová úprava nebude loupat. PVD povrch je velmi tvrdý, odolný vůči korozi, oděru a vysokým teplotám. Značka Laufen nabízí vodovodní baterie v barvách titan černý mat, inox kartáčovaná ocel, zlatorůžová a zlatá lesklá. Barevné provedení baterií a koupelnových doplňků může v koupelně vytvořit dokonale sladěné prostředí pro očistu těla i duše.

Co se málo ví, je že součástí umyvadlové baterie je velmi často i výpusť. Lidově řečeno špunt není součástí umyvadla, tak jak by se dalo  předpokládat. Jedná se o variantu baterie s automatickou zátkou. Ta disponuje v zadní části páčkou, která uzavírá odpad v případě, že chcete umyvadlo napustit vodou například pro drobné praní.

Velmi jednoduché doporučení na závěr se týká designu: vybírejte baterie z jedné kolekce, sladění všech prvků totiž dodává prostoru na přímočaré eleganci.       

Mateřskou společností české značky Jika, stejně jako švýcarské značky Laufen, je španělská skupina Roca produkující koupelnové vybavení stejnojmenné značky. Roca Group je se zabývá designem a výrobou koupelnových produktů, a to včetně výroby keramických obkladů a dlažeb. Španělská rodinná firma je lídrem na trhu například v Evropě, Latinské Americe a v Indii. Díky širokému světovému zastoupení je i ve výrobě vodovodních baterií špičkou v oboru. Roca v současné době disponuje 11 výrobními závody na 4 kontinentech s produkcí přes 7 milionů kusů ročně včetně několika automatizovaných výrobních linek keramických kartuší. Důležitou součástí výroby vodovodních baterií v rámci skupiny je také kompletační linka, která je součástí znojemského závodu v České republice.

Na  I. P. Pavlova v Praze provozuje společnost Laufen CZ ze skupiny Roca showroom Laufen Prague Gallery a představuje v něm portfolio všech tří značek. Pod jeho interiérem je podepsán architekt Michal Janků. Ve dvou podlažích má nezastupitelné místo i historicky nejoblíbenější česká značka Jika.

www.laufen.cz

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.