04.06.2021 | Zprávy

Chystáte se stavět nebo kupovat rodinný dům? Myslíte na budoucnost a úspornost Vašeho bydlení? Myslíte na životní prostředí? Chcete být soběstační? Narůstající výstavba pasivních domů v současnosti nabízí možné východisko ze zvyšujících se cen energií a rostoucí zátěže na životní prostředí. Podporuje snahu o větší energetickou soběstačnost, komfort a kvalitu bydlení. Dnes se pasivní dům postupně stává standardem, který nabízí určitou nezávislost uživatele a podporuje vývoj naší společnosti cestou, která je šetrná k životnímu prostředí a také k naší peněžence. 

Foto: ALPH Pasivní dům Těrlicko

Soběstačnost a šetrnost 

První pasivní domy si začali stavět hlavně lidé, kteří chtěli vyjádřit svůj pozitivní vztah k životnímu prostředí, jelikož běžně stavba spotřebovává přírodní zdroje (materiály, energii, půdu, vodu) a produkuje řadu odpadů a škodlivin. Provoz pasivního domu je téměř soběstačný, využívá obnovitelných zdrojů energie, zaručuje nízké emise CO2 a šetrně hospodaří s vodou. S ekologickým hlediskem se váže ekonomická a energetická náročnost. Pasivní dům je stavba, která splňuje přísná kritéria na energetickou úsporu v rámci provozu a užívání stavby. Oproti běžnému domu nepotřebuje tak velké množství dodané energie a jeho provoz je „maximálně“ úsporný.

U pasivních domů, kde je spotřeba na vytápění v některých případech až 10x menší než u běžných staveb, je kladen výrazný důraz na kvalitu návrhu stavby, samotnou realizaci stavby, ale také na její hospodárné užívání. Nejčastěji se pasivní dům definuje jako budova, kde je spotřeba energie na vytápění nanejvýš 15 kWh/(m2*rok). Pro srovnání s běžným domem, který má spotřebu 80-140 kWh/(m2*rok), je znatelný praktický význam pro uživatele stavby, neboť náklady za energii jsou podstatně nižší. U starších „běžných domů“ nejvíce energie utíká střechou a okny, následně stěnami, podlahami a tepelnými mosty v konstrukcích. Proto je pozornost soustředěna na tepelně technické vlastnosti staveb a konstrukcí. Oproti současným normovým hodnotám jsou požadavky na pasivní domy až 2x vyšší. Cena pasivního domu je ale srovnatelná s domy, které většina projektantů dnes projektuje.

Foto: ALPH Pasivní dům Těrlicko

Řízené větrání i vytápění

Základem pro dosažení pasivního standardu je třeba uvažovat s kvalitní tepelnou izolací celé obálky budovy, s kvalitními okny a dveřmi, se souvislou vrstvou parozábran pro dosažení vzduchotěsnosti domu a s vhodně nastavenou vzduchotechnickou rekuperační jednotkou, která primárně zajistí řízené větrání a vytápění domu zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu. Není pravdou, že nemůžete větrat okny, ale je potřeba počítat s tím, že v zimě by to bylo ztrátové, řízené větrání zajistí optimální kvalitu, ideální vlhkost a čerstvý vzduch bez alergenů, pachů a oxidu uhličitého. Pokud je vše správně nastaveno, uživatelem pochopeno a pravidelně kontrolováno, jedná se o velmi úsporné vytápění.

Pasivní domy jsou v průběhu stavby hodnoceny testem těsnosti obálky budovy, tzv. blower-door testem, který je jedním z nejdůležitějších činitelů certifikace domů v pasivním standardu, i na tuto kontrolu pamatuje Program Nová zelená úsporám (NÚZ) s dotací.

Klíčové v pasivním domě jsou vnitřní tepelné zisky (osoby, vaření, elektrické spotřebiče, …) a hlavně solární zisky okny orientovanými na jih.  Sluneční energie a vnitřní tepelné zisky totiž dokážou výborně zaizolovaný dům v zimě vytápět i bez použití dalších vstupní energie.

Foto: Vnitřní prostory domu

Ani terén nehraje roli

Pasivní rodinný dům ALPH 190 výborně využívá možnosti zapuštění do svahu. „Náš nový návrh pasivního rodinného domu výborně využívá možnosti pozemku majitele. Dům jsme zapustili do svahu, čímž jsme zákazníkovi ušetřili hodně peněz při zakládání stavby, a navíc využili izolační schopnosti zeminy a severní stranu domu pěkně přirozeně ‚zateplili‘,“ vyzdvihuje hlavní výhody Ing. Karel Havlíček, ředitel divize Pasivní domy společnosti NWT.

Výstavba probíhá velmi rychle. Hrubou stavbu lze mít díky unikátní technologii prefabrikovaných stěnových panelů už za několik dní.

Pasivní domy ALPH přináší pasivní standard v energetické náročnosti A, zdravé a bezpečné zázemí i nejmodernější technologie – a to vše nejen s ohledem k životnímu prostředí, ale také v souladu s feng-shui. Díky příjemnému mikroklimatu a pravidelné výměně vzduchu s rekuperací a filtrací je pasivní dům ideálním řešením (nejen) pro všechny alergiky a astmatiky. „Mimo řízené větrání zbavené veškerých plísní a nečistot dokážou „chytré stavby“ také plně využít sluneční světlo a teplo k tomu, aby pro své majitele zajistily vysoký komfort bydlení bez nutnosti jakýchkoliv větších zásahů. Náklady na bydlení vás tak mohou vyjít pouze na několik stokorun měsíčně,“ uvádí Ing. Karel Havlíček.

Parametry domu navíc vyhovují pro získání dotací Nová zelená úsporám B2, Zelená střecha a Dešťovka.

Foto: Vnitřní prostory domu