04.08.2021 | Zprávy

Je u vás doma během horkých letních dnů k nevydržení a stažené rolety či žaluzie nepomáhají? Přehřívání především podkrovních prostor může způsobovat orientace místnosti, typ zvolené střešní krytiny, instalace a typ oken i tloušťka zvolené tepelné izolace střechy. Právě optimálně zvolená izolace střechy přitom dokáže udržet v podkroví příjemnou teplotu, a to nejen během letních veder, ale i v zimě, kdy naopak zabraňuje úniku tepla. Pokud ovšem izolaci máte a váš dům se přesto přehřívá, důvodem může být její špatná aplikace. Za skleníkovými teplotami ve vašem domě přitom může stát úplná maličkost. Výhody kvalitní izolace a nejčastější chyby v její aplikaci vysvětlí Karel Sedláček, technický poradce divize ISOVER Skupiny Saint-Gobain.

Jaký vhodný materiál zvolit 

Zateplení střechy je při přehřívání podkrovních prostor alfou i omegou. Je však nutné zvolit vhodný typ izolace, který odpovídá potřebám konkrétní stavby a nárokům klimatu dané lokality. V současnosti patří mezi nejpoužívanější materiály pěnový polystyren či kamenná izolace z čedičových vláken, která má mimo jiné i výborné akustické a protipožární vlastnosti. Vybírat lze však i např. ze skleněné vlny, ať už v podobě plstí či desek, foukané celulózy izolačních desek  a dalších materiálů.

Čím silnější, tím lepší?

Další zásadní otázkou zde je, jakou tloušťku zvolit. „Ideálně použijte tepelnou izolaci do šikmé střechy na úrovni 300 mm a více podle nároků na energetickou náročnost stavby,“ radí Karel Sedláček, technický poradce divize ISOVER Skupiny Saint-Gobain. Můžete ale sáhnout i po vyšších číslech, pro což existuje hned několik důvodů. Pokud se totiž rozhodnete pro méně kvalitní izolační materiál, je vhodné použít jej ve větších tloušťkách. V některých případech se vyšší tloušťkou tepelné izolace také kompenzují tepelné mosty vzniklé vlivem konstrukce krovu. 

Pozor na nejčastější chyby

Při aplikaci izolace dochází často k chybám, které pak vedou k tomu, že izolace vůbec neslouží svému účelu. Pokud tedy máte v domě i navzdory zateplení vzduch jako ve skleníku, je možné, že jste správnému zavedení izolace nevěnovali dostatek pozornosti. Například u klasického krovu zatepleného minerální vatou je třeba se zaměřit především na mezery mezi krokvemi, které nemusí být stejně velké. „Tomu by měly být přizpůsobeny i jednotlivé pásy izolačního materiálu. Neměly by mezi nimi vznikat škvíry,“ upozorňuje Karel Sedláček. Dalším důležitým bodem je aplikace parozábrany, tedy speciální fólie, která zabraňuje, aby se do konstrukce dostala voda. „Ta musí být na všech místech spojena parotěsně, buď páskou, nebo tmelem. Jinak riskujete, že vám v izolaci bude kondenzovat voda, která se vsákne do krokve nebo vaty a způsobí flekatění zdi nebo růst plísní,“ varuje. Samozřejmostí pak je, že v parozábraně nikde nesmí být díry.

Investice, která se vyplatí

Na izolaci se rozhodně nevyplatí šetřit či jakkoliv šidit její provedení. Jde totiž o jednu z nejdůležitejších částí střešní konstrukce, třebaže není přímo vidět. „Náklady na tepelné izolace činí jen asi 3 až 5 % investičních nákladů na vestavbu podkroví, které se vám ale již za několik let vrátí díky nižším nákladům na provoz domu, a to až v řádech desítek tisíc korun. Ušetříte jednak na klimatizaci, tak i za vytápění v zimních měsících. Pozitivní zprávou taktéž je, že na zateplení lze čerpat dotaci z programu Nová zelenám úsporám,“ doplňuje odborník z ISOVERu.

Foto: Sortiment izolací

Nezapomeňte na okna

U novostaveb se hodí již předem zvážit orientaci budovy a jejích místností. To ovšem platí například i při rekonstrukci podkroví – byť v takovém případě už dům nějak stojí a vy jím budete jen stěží otáčet, rozložení a typ oken hraje velkou roli. Mějte přitom na paměti, že co je výhodou v zimě, bude nevýhodou v létě, a naopak. „Jižní orientace střešních oken bude sice v létě negativem, avšak v zimě bude výhodná. Orientace na sever pak celoročně přináší méně slunečního záření,“ vysvětluje Karel Sedláček. Znalost těchto základních principů vám pak může usnadnit proces technologického i konstrukčního řešení nejen podkroví, ale i celého domu. 

Důležitým atributem v případě, že se chcete vyhnout přehřívání interiéru, jsou okna, kudy právě v létě prochází velké množství slunečního záření. Viníkem přehřívání místností a snížení tepelného komfortu může být vedle nedostatečné izolace i nedostatečné stínění oken. Kvůli tomu však nemusíte shánět žaluzie nebo rolety, správně regulovaný průchod slunečního svitu domu vám zajistí speciální protisluneční skla. „Denní světlo je rozhodující pro pohodu uživatelů budov, současně však sklo s vysokým prostupem světla může způsobit přehřívání interiéru, zejména pak v podkrovních prostorách, kde se střetává více vlivů,“ doplňuje Karla Sedláčka odborník společnosti Saint-Gobain Building Glass Česká a Slovenská republika Michal Široký. Protisluneční skla mohou být dobrým pomocníkem zejména pro jižní strany domu a pro terasy – letnímu přehřívání zabraňují a současně propustí dostatečné množství světla do interiéru. V zimě naopak zabrání nežádoucím únikům tepla.

www.cz.weber