31.08.2021 | Zprávy

Víte, že i obyčejný strop může nabídnout nevšední estetický zážitek? Lze si s ním kreativně, a přitom prakticky vyhrát a elegantně jím pozdvihnout design celého interiéru. Sádrokartonové podhledy většinou vyřeší technické nedostatky, ale světelné rampy představují nový trend – svým čistým a svěžím vzhledem dodají vaší domácnosti osobitou jiskru. Takto využitý sádrokarton má však celou řadu dalších užitečných vlastností. O jaké jde, vysvětlí odborník z Rigipsu skupiny Saint-Gobain.

Sádrokarton patří mezi oblíbené stavební materiály, a to díky variabilitě použití, své lehkosti a jednoduché montáži, kdy výrazně zrychluje stavební práce. Vhodně zvolený druh desek pomůže s řešením i takových problémů, jako jsou například hluční sousedé. Desky se speciální úpravou vám pak díky schopnosti eliminovat formaldehyd pomohou udržet v interiéru zdravý vzduch. Navíc se sádrokartonem máte jistotu, že stěny a stropy budou vždy krásně rovné a hladké, a vytvoří tak čistý a svěží dojem. „Sádrokartonové konstrukce ovšem lákají i možností vložením tepelné izolace, svou udržitelností, výhodnější cenou anebo právě svou otevřeností k nejrůznějším designovým hrám a řešením,“ tvrdí Martin Mydloch z Rigipsu.

Podhledy vyřeší technické nedostatky

Sádrokarton je s oblibou využíván také při tvorbě podhledů – u nových staveb i při rekonstrukcích. Podhledy snižují výšku místnosti, řeší akustické nedostatky stávajícího stropu anebo třeba zvyšují jeho požární odolnost. Vybírat se dá hned z několika druhů sádrokartonových stropů. „Zvolit můžete podhled montovaný přímo na strop, zavěšený podhled, samonosný podhled nebo kazetový podhled. V meziprostoru nad samotným podhledem lze vést všechny potřebné instalace, vložit do něj minerální izolaci, a např. u demontovatelných kazetových podhledů vám tento prostor dokonce zůstává neustále přístupný,“ vysvětluje odborník z Rigipsu. Do kazet snadno ukotvíte i lehčí dodatečná břemena, například světla. „Ale nezapomínejte, že nosnost takového dodatečného zatížení je maximálně 1 kg na jednu kazetu,“ upozorňuje Martin Mydloch. Je také možné vybírat z široké škály povrchů a vzorů – lze použít hladký, strukturovaný, děrovaný popř. jejich kombinaci. Stejně jako velkoformátové sádrokartonové desky i kazetové podhledy se vyrábějí v bílé barvě, ale můžou být přetřeny libovolným nátěrem.

Hvězdné nebe v ložnici jen díky sádrokartonu

Speciální kapitolou je kombinace celoplošných perforovaných podhledů a osvětlení, které lidé využívají čím dál více již při projektování nových domů. Podsvícené podhledy totiž tvoří v interiéru velmi atraktivní prvek, přičemž světla se dají vkládat i do desek s perforací. „Desky jsou vyráběny s kruhovými, čtvercovými, lineárními nebo dokonce šestihrannými otvory,“ vysvětluje odborník z Rigipsu. Instalací světel do těchto otvorů si tak můžete v ložnici nebo třeba v dětském pokoji vytvořit klidně i hvězdnou oblohu.

Existují také speciální sádrové desky, které se dají ohýbat, proto nejsou nereálné ani oblé tvary v interiéru. Světelné rampy tak vypadají velmi efektně. Při správně zvolených zdrojích světla pak mohou nahradit tradiční interiérové osvětlení.

Tento typ osvětlení je praktický například v kuchyni, kde by lustr mohl překážet, lze jej ale použít i v chodbách nebo na stěně, třeba jako podsvícení panelů za poličkami. Veškeré kabely přitom jednoduše schováte do prostoru za rampou. Výsledkem je pak čisté a světelně příjemné domácí prostředí.