15.09.2021 | Zprávy


Společnost Laufen, přední švýcarský výrobce designových koupelen, a HST Obchodní komora Švýcarsko – Česká republika pořádají v Praze 22. září I. ročník architektonické konference. „Jedinečná událost s názvem Panorama švýcarské architektury bude skvělou příležitostí pro setkání s předními architekty, kteří působí ve Švýcarku, a současně přiblíží nejpalčivější témata švýcarské i české architektury. Těší nás, že se podařilo zajistit účast osobností, které jsou nejenom odborníky ve své oblasti, ale také velkou inspirací,“ říká Sergio Castro, generální ředitel společnosti Laufen CZ, která Laufen na českém trhu zastupuje. 

Čtyři zkušení mluvčí a zároveň zástupci vyhlášených architektonických studií představí vysoce aktuální témata, která nyní rezonují švýcarskou odbornou obcí a mohou být inspirací i pro české prostředí. Většina Švýcarska je totiž plně urbanizovaná, téměř 80 % Švýcarů žije ve městech, kde dlouho funguje řada věcí, které u nás stále považujeme za radikální experimenty. Kromě udržitelnosti ve švýcarské architektuře si tak posluchači vyslechnout přednášky o regionálních rozdílech v přístupu k výstavbě, skloubení nových a starých tradic nebo zamyšlení nad vztahem mezi stavbou a jejím kulturně-sociálním prostředím.

„Ten, kdo se architekturou zabývá profesně, by si akci neměl nechat ujít. Českým odborníkům přiblížíme současnou podobu švýcarské architektury a ukážeme, že ji netvoří jen malebná horská údolí s vilkami, ale i velmi progresivní a rychle se rozvíjející architektura nabízející četnou inspiraci. Závěr akce navíc nabídne výjimečnou příležitost osobního setkání s jednotlivými osobnostmi,” popisuje pan Sergio Castro. Součástí konferenčního programu bude vedle přednášek také diskusní panel zaměřený na porovnání vybraných aspektů české a švýcarské architektury a pohled na české prostředí očima odborníků ze zahraničí. Konferencí bude provázet architekt Peter Bednár, který působí ve studiu Jakub Cigler Architekti.

Promluví profesní esa působící ve Švýcarsku

Účastníci se mohou těšit na prezentaci Miroslava Šika, jedné z největších osobností české architektury, která dlouhodobě působí i ve Švýcarsku. „Miroslav Šik disponuje rozsáhlým přehledem na poli architektury, jeho bohaté zkušenosti a možnost osobně pozorovat vývoj švýcarské architektury jsou jedinečné. Má také perfektní znalost politicko-byrokratických procesů v průběhu výstavby. Na konferenci promluví o kontrastu mezi vysokou architekturou Švýcarska a hustě zastavěnými předměstími Basileje a St. Gallenu,“ přibližuje dále Sergio Castro.  Miroslav Šik emigroval do Švýcarska v roce 1968. Absolvoval architekturu na ETH Zürich, kde později působil jako profesor. Po získání cenných zkušeností založil v roce 1988 architektonickou kancelář Architektbüro Šik věnující se stavbě školek, turistických resortů, družstevního bydlení či přestavbám sakrálních center. V České republice si jeho přednášky mohli vyslechnout studenti a veřejnost na ČVUT, CAMPu nebo na pražské AVU, kde od roku 2018 vede Školu architektury. 

Cesta dalšího přednášejícího vedla také z Čech do Švýcarska a je podobně fascinující. Matěj Draslar, urbanista a architekt, dnes pracuje ve špičkové švýcarské architektonické kanceláři agps Architecture.  Již ve velmi nízkém věku se stal partnerem firmy pro oblasti Los Angeles a Curych. Studio je světově proslulé nejen díky působení progresivního architekta Marca Angélila, ale pyšní se i řadou zajímavých projektů, mimo jiné návrhem známé lanovky v oregonském Portlandu, která je zároveň součástí městské hromadné dopravy.

O současné podobě švýcarské architektury a jejím propojení s kulturním prostředím bude hovořit architekt Nicolas Vaucher ze společnosti Burckhardt+Partner. Po studiu architektury získal bohatou praxi v zahraničí – na Novém Zélandu, v USA či Francii. Podílel se nebo zodpovídal za řadu oceněných projektů – nejdříve ve firmě BMW architects, od roku 2008 pak ve společnosti Burckhardt+Partner. Kromě profesní činnosti působí jako aktivní člen řady profesních sdružení a architektonické komise. „Nicolas Vaucher je známý obhajobou a propagací architektury zlepšující městské a sociální prostředí. Právě o své poznatky vycházející z dlouholeté praxe se podělí s návštěvníky konference. Představí, čím je švýcarská architektura jedinečná a přiblíží specifické aspekty švýcarského přístupu k architektuře, a to včetně smýšlení kombinujícího tradici a modernitu,“ doplňuje Sergio Castro. 

Udržitelnosti ve švýcarské architektuře (Swisstainability) se bude ve své přednášce věnovat Lidor Gilad ze společnosti Itten+Brechbühl. Jako partner firmy a zároveň vedoucí oddělení designu se věnuje realizaci veřejných staveb, jakými jsou nemocnice, zdravotnická zařízení, muzea či galerie, letiště, železniční stanice, univerzitní kampusy nebo výzkumné budovy. Působí také jako odborný asistent na Akademii architektury univerzity USI v městě Mendrisio. Právě udržitelnost je jedním z hlavních zaměření firmy. 

Konference se koná za podpory Velvyslanectví Švýcarské konfederace v České republice. 

Panorama švýcarské architektury

  • Datum konání: středa 22. 9. 2021
  • Čas: 9:00 – 17:00 hod
  • Místo konání: obchodní dům Máj, 4. patro
  • Adresa: Národní 63/26, Praha – Nové Město

Online registrace na konferenci je možná na odkazu: https://bit.ly/PanoramaSvycarskeArchitektury

Vstupné na akci je zdarma. 

O společnosti

Laufen CZ působí v České republice od roku 1999 Na lokálním trhu zastupuje značky Laufen, Jika a Roca. Koordinuje a zodpovídá za vývoj a výrobu koupelnového vybavení v továrnách v Bechyni a Znojmě. V roce 2014 otevřela značka showroom Laufen Prague Gallery, ve kterém si mohou zákazníci prohlédnout nejnovější designové produkty a aktuální trendy v koupelnovém vybavení. Ve dvou podlažích o celkové ploše více než 700 m2 má vedle designových sérií značky Laufen své nezastupitelné místo i historicky nejoblíbenější česká koupelnová značka Jika.

www.laufen.cz