06.12.2021 | Zprávy

Ocenění roku uděluje časopis Obklady, dlažba & sanita od roku 2008 a má tak skutečně dlouholetou tradici. Na stránkách časopisu Obklady, dlažba & sanita č. 4/2021 (ukázka ZDE), se skvějí námi oceněné firmy a osobnosti za jedinečnou činnost, kreativitu i výdrž v mimořádně složitém roce 2021.

Mezi oceněnými najdete i Ing. Markétu Dvořáčkovou ze společnosti MK, s.r.o.,, která získala ocenění v kategorii OSOBNOST ROKU 2021. Gratulujeme!

  • Kategorie: Osobnost roku 2021
  • Název: Osobnost roku 2021 – Ing. Markéta Dvořáčková
  • Společnost: MK, s. r. o.

Vážená paní Dvořáčková, gratuluji Vám k ocenění Osobnost roku, jež náš časopis každoročně uděluje lidem, jejichž přínos je v některém z oborů, kterým se věnujeme, zcela mimořádný. Náplní Vašeho podnikání je keramika a vše co s ní souvisí. Od doby svého vzniku rodinná společnost MK utěšeně roste, otevírá nová prodejní místa a prodáváte více než 1,2 mil. m2 obkladových keramických materiálů za rok. Naše ocenění Vám tedy náleží plným právem.

Společnost MK založil Váš tatínek v roce 1993. Měla jste někdy o své kariéře i jinou představu, nebo začlenění do rodinné firmy bylo od počátku jednoznačnou záležitostí?

To, že se nad touto otázkou zamýšlím poprvé, asi hovoří za vše. Takže ne, ani mě, ani mé rodiče nikdy nenapadlo, že bych se měla věnovat něčemu jinému. Firma rostla současně se mnou a já se od počátku přirozeně, v rámci mých možností a věku, zapojovala. Myslím, že to byl běžný model tehdejší doby, kdy se porady vedly v kuchyni a fakturovalo se z obýváku.

Který rok byl pro rozvoj Vaší firmy ten nejdůležitější?

Těch milníků bylo několik, ale prvním a zcela zásadním krokem bylo vybudování centrálního skladu v Rakovníku. V paměti mám ale i otevření prodejny v Praze v roce 2005, na to jsme byli náležitě hrdí. A pak určitě nová prodejna v Brně, to byl rok 2009. Díky ní jsme se výrazně prosadili na Moravě a zkvalitnili a optimalizovali logistiku vlastně v celé republice. Z poslední doby, v roce 2019, bylo mimořádným krokem otevření prodejen a projektových center v Liberci, Ostravě a ve Zlíně, vše v průběhu jednoho pololetí.

Jak se na chodu Vaší společnosti projevila pandemie? Museli jste nějak dramaticky měnit své plány?

Pandemie ukázala, že ne vše se dá naplánovat a že člověk nesmí ztrácet umění improvizace. Každopádně mě osobně posílila v důvěře v kolegy. Přesvědčila jsem se, že jsem obklopena lidmi, na které se můžu i v těžkých dobách spolehnout, kteří mají pochopení i pro nepopulární kroky a kterým na firmě skutečně záleží. Tohle mi dává velkou sílu i do dalších let.

Celý rozhovor s Ing. Markétou Dvořáčkovou najdete v časopisu Obklady, dlažba & sanita č. 4/2021, který si můžete objednat ZDE. Obsah a vybrané články najdete ZDE.