15.12.2021 | Zprávy

Absolutním vítězem šestého ročníku soutěže Interiér roku (za období 2020) se stal Mezonet v pražském Obecním dvoře. Autorem interiéru je Akad. arch. Rudolf Netík ze studia RN ARCHITEKTONICKÝ ATELIER. Vítěz si převzal hlavní cenu v úterý 21. 9. 2021 v pražském Centru současného umění DOX. Absolutní vítěz se zároveň stal vítězem kategorie novostavba.

Mezinárodní porota ocenila zejména respektování ducha místa, s nímž interiér přes svou modernost dokonale koresponduje (pražský Josefov). Vyzdvihla zejména fakt, že autor nepoužil šablonovitá svítidla, ale navrhl fantastické originální osvětlení přímo na míru prostoru. Přirozeně zkombinoval historické prvky s moderními, které interiéru dominují a citlivě zakomponoval umělecká díla.

Ceny pro letošní ročník soutěže byly navrženy jako rozměrné skleněné pochodně, které symbolizují poselství nebo osvětu, ale podle jejich autora designéra Borise Klimka mohou představovat i v současnosti tolik potřebné světlo na konci tunelu. Pochodně vyrobila sklárna Martina Wichterleho Bomma.

V souladu pravidly musely všechny soutěžní interiéry vzniknout v předchozím roce. Zajímavostí je, že kromě řady drahých a spektakulárních interiérů se tohoto ročníku účastnilo největší množství rekonstrukcí panelových bytů, ale také nejvíce kanceláří v historii soutěže.

„Jde vlastně o obrovský triumf českých i slovenských interiérů nad objektivními překážkami, protože rok 2020 byl rámován protiepidemickými opatřeními, zákazy a omezeními. Doslova dusil vznik čehokoliv nového, snad s výjimkou mutací Covidu 19. Díky okolnostem si najednou všichni bez ohledu na rozpočet a druh projektu uvědomili, jak podstatná je kvalita interiéru.

V různých fázích historie České i Slovenské republiky se už bohužel stalo, že jsme nesměli překročit hranice směrem ven, ale vloni poprvé jsme až na výjimky nemohli odejít z domu. Najednou začalo snad každému intenzivně záležet na tom, jestli ho interiér objímá nebo škrtí“ říká ředitel a zakladatel soutěže Interiér roku Petr Tschakert.

Odborná porota pod vedením architekta a designéra prof. akad. arch. Jiřího Pelcla dr.h.c. vybírala z 211 interiérů českých a slovenských architektů a interiérových designérů.

V mezinárodní odborné porotě rozhodovali o vítězích kromě Čechů i jedna Španělka, Slovenka, Portugalec a dva Italové. Kromě architektů a interiérových designérů zasedli v porotě i osobnosti s výjimečnými výsledky v oblasti vizuální kultury např. filmová režisérka a producentka MgA. Hana Třeštíková, malíř a pedagog MgA. David Saudek, výtvarník Pasta Oner, designér a sochař Rony Plesl atd.), a to proto, aby výsledky plastičtěji zohledňovaly interiér jako multidisciplinární, nikoliv jen architektonickou disciplínu.

Soutěž INTERIÉR ROKU popularizuje profesi architektů a interiérových designérů, kteří každým rokem vytvářejí pro své klienty skvělé a neotřelé interiéry na světové úrovni.

Záštitu nad šestým ročníkem soutěže Interiér roku poskytlo Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hlavního města Prahy a starosta městské části Praha 7.

PŘEHLED VÍTĚZŮ VŠECH KATEGORIÍ SOUTĚŽE INTERIÉR ROKU 2020:

Kategorie NOVOSTAVBA (+ ABSOLUTNÍ VÍTĚZ):
Mezonet u Obecního dvora
Autor: Akad. arch Rudolf Netík, studio RN ARCHITEKTONICKÝ ATELIER

Kategorie REKONSTRUKCE:

Panelový byt téměř jako loft 
Autorka: Ing. arch. MgA. Klára Kučera Makovcová, studio KLÁRA MAKOVCOVÁ ARCHITECTS

Kategorie VEŘEJNÝ INTEIÉR I (restaurace, kavárny, hotely):

Restaurace SOHO v Banské Bystrici
Autoři: Lukáš Kordík, Štefan Polakovič a Alan Prekop ze studia GUTGUT a Andrej Olah, Filip Marčák, Jana Filípková a Matej Kurajda ze studia GRAU ARCHITECTS

Kategorie VEŘEJNÝ INTERIÉR II (obchody, služby, školy, zdravotnická zařízení a veřejné prostory):

Rekonstrukce paláce hradu Helfštýna 
Autoři: Miroslav Pospíšil a Martin Karlík, spolupráce Robert Randys, Lucie Rohelová, Adéla Tomečková, Milena Koblihová, a Daria Johanesová, studio ATELIÉR-R

Kategorie INTERIÉR ROKU -- SOMFY (kanceláře, huby a coworkingová centra):

Sídlo finanční skupiny J&T 
Autoři: Akad. arch. Vít Máslo a dipl. arch. David Richard Chisholm, spolupráce Evžen Dub, Gabriela Sekyrová, Pavel Paseka a Aneta Všechovská Zadáková, studio CMC ARCHITECTS

Kategorie INTERIÉR ROKU -- VELUX (cena generálního partnera):

Půdní byt na Starém Městě
Autor: Václav Hlaváček, STUDIO ACHT

Kategorie CENA NOVINÁŘŮ:

Interiér chalupy Na Škole
Autoři: Adéla Lipár Kudrnová a Ing. arch. Tomáš Beránek, ARKI STUDIO