10.01.2022 | Zprávy

Na konci roku 2021 představilo Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně novou koncepci nazvanou ART DESIGN FASHION mapující to nejlepší ze současného českého designu. Jedním z exponátů vystavených ve stálé expozici je i vana RAVAK z autorského konceptu 10°. 

Že byste soudobé vybavení koupelny v muzejních sbírkách nečekali? Navštivte nově zrekonstruovanou budovu na brněnské Husově ulici a uvidíte ještě mnohem více. Kromě asymetrické vany, kterou v roce 2015 navrhl pro RAVAK designér Kryštof Nosál, zde pod hlavičkou Design 2000+ najdete třeba ikonická díla získaná z retrospektivních výstav Maxima Velčovského a studia Olgoj Chorchoj a výrobky předních českých firem sdružených do Asociace českého průmyslového designu, které spolupracují s lokálními designérkami a designéry.

Akrylátová vana 10° tvoří jádro stejnojmenného konceptu výrobků, které spojuje myšlenka rotace či naklonění o 10°. Pootočení vaně dodává novou estetickou i praktickou hodnotu a získalo si ocenění v mnoha mezinárodních soutěžích na poli designu.

Budova Uměleckoprůmyslového muzea prošla komplexní rekonstrukcí, do níž se promítla invence předních jmen českého designu. Odpočinkovému respiriu dodal podobu designér David Karásek, maximální průhled do interiérů a expozic zprostředkují nové lávky navržené studiem Olgoj Chorchoj a za výraznou intervencí do prostoru muzea stojí Démon růstu Krištofa Kintery. Návštěvu příjemně zakončíte v Designshopu, jehož interiér vytvořila designérka Eva Eisler.

Do konce února 2023 v Uměleckoprůmyslovém muzeu najdete i přehlídku tvorby Jiřího Pelcla a výstavu prací Lucie Koldové: LIGHTNESS.

www.ravak.cz