18.02.2022 | Zprávy


ČNB zvýšila v letošním roce úrokovou sazbu u hypotečních úvěrů hned dvakrát. I přesto je však o investování do realit nebývalý zájem. Ve většině oblastí poptávka několikanásobně převyšuje nabídku a výše sjednaných hypoték překonává dosavadní maxima i přes neustálý nárůst cen. Otázkou však zůstává, jak bude trh reagovat na přísnější pravidla poskytování hypoték, které na konci listopadu oznámila ČNB.

Přísnější pravidla přinesou menší zájem o nákup realit
Ani postupné zvyšování úrokových sazeb v letošním roce nezabránilo tomu, aby poskytovatelé hypoték od ledna do října sjednali hypoteční úvěry za rekordních 355 miliard korun. Zájem o stále vyšší úvěry na stále dražší bydlení zatím trvá, i když podle dostupných dat po boomu zaznamenaném mezi letošním dubnem až červnem čísla postupně mírně klesají. A tento trend začne v dubnu 2022 pravděpodobně zrychlovat.

Od dubna 2022 musí totiž podle nových podmínek ČNB každý žadatel o hypoteční úvěr disponovat alespoň pětinou odhadní ceny nemovitosti. Nově bude znovuzavedena také maximální možná hranice zadluženosti žadatele i požadovaný poměr mezi celkovou výší měsíční splátky a měsíčním příjmem žadatele. Splátka by měla dosahovat maximálně 45 procent příjmu. Pro žadatele mladší třiceti šesti let budou sice podmínky o něco vstřícnější, přesto se možnost získání vlastního bydlení pro mnoho lidí těmito opatřeními uzavře či minimálně značně zkomplikuje.

Další zpřísnění podmínek pro získání hypotéky a očekávané opětovné zvýšení úrokové sazby může způsobit ochladnutí zájmu o nákup nemovitostí, jejichž ceny zatím na nárůst úrokové sazby nereagují, ale naopak dál rostou. Velká část kupujících už zkrátka na hypotéku nedosáhne.

Nejvyšší čas na prodej nemovitosti
Z vývoje situace je patrné, že výhodnějších podmínek pro získání hypotečního úvěru se zájemci o vlastní bydlení v následujících letech nedočkají. Tato situace by mohla způsobit pokles cen nemovitostí. Nižší šance na hypotéku přinese nižší zájem o dostupné byty a domy, jejich majitelé tak budou muset stáhnout cenu z dnešních výšin na dosažitelnou částku.

Kdo tedy chce prodat svoji nemovitost s co nejvyšším ziskem, měl by to udělat co nejdříve. Každé další zvyšování úrokové sazby snižuje okruh možných kupujících, omezení naplánovaná na příští rok pak mohou sehrát na trhu s realitami opravdu zásadní roli a připravit vás o velkou část výnosu.

Pokud prodávajíc nechtějí prodávat sami, ale ani nechtějí platit provizi realitní kanceláři, mohou se obrátit na server Realitní samoobsluha a nabídnout svůj dům či byt na padesáti nejvýznamnějších serverech jediným vložením. Prodávající budou následně propojeni s vážnými zájemci o koupi. Při úspěšném prodeji pak zaplatí poplatek nový majitel.