02.05.2022 | TIPY

Při zařizování koupelny před námi obvykle stojí celá řada rozhodnutí. V jakém stylu koupelna bude, jak dostatečně využít prostor, jaké zvolit obklady a dlažbu, kolik skříněk potřebujeme nebo už téměř klasické dilema: vana, nebo sprchový kout? Pozornost je potřeba věnovat ale i na první pohled menším detailům, jako jsou vodovodní baterie, které při správném výběru mohou udělat velkou službu, a to nejen jako designový prvek, který podtrhne celkový dojem z koupelny. Pokud zvolíte správně, pomohou vám šetřit vodu v domácnosti a také zvýšit komfort v koupelně.

Průzkum české značky Jika ukázal, že hlavním kritériem při výběru vodovodní baterie je pro zákazníky její design. Odborníci ale doporučují nesledovat pouze to, jak baterie vypadá a ladí se zbytkem vybavení, přestože je to důležitý aspekt, ale zaměřit se také na kvalitní zpracování a použité technologie. „Kvalitní baterie a technologie vám mohou pomoci s úsporou hned v několika ohledech. Na jedné straně šetří vodu při používání, zároveň nedochází k jejímu nežádoucímu protékání v případě opotřebení baterie a také vám budou sloužit po dlouhou dobu a vyhnete se tak častým a zbytečným opravám a investicím do nových,“ uvádí Iva Šedivá, vedoucí marketingové komunikace společnosti Laufen CZ, pod níž spadá i česká značka Jika.

Zajímavé je, že právě obava z oprav a investic do nových baterií je jedním z hlavních důvodů, proč čeští zákazníci stále upřednostňují nadomítkové baterie před podomítkovými. „Průzkum ukázal, že příčinou je právě strach z komplikovaných oprav. Vnímáme proto jako velmi důležité ukazovat, že tomu lze snadno předejít, pokud lidé sáhnou po kvalitním provedení baterií. Podomítková baterie je skvělým designovým prvkem a je škoda se o něj zbytečně ochuzovat,“ upozorňuje Iva Šedivá a zároveň doplňuje, že pokud si zákazníci nejsou jistí, je dobré svou volbu vždy konzultovat s odborníky.

ÚSPORA VODY

Co sledovat, pokud chcete vybrat baterii, s níž budete šetřit vodu? Jedním z parametrů je průtok vody, který mají baterie běžně nastavený na 8 l za minutu. Ideální je volit baterie, které disponují omezovačem průtoku vody a vy jej tak můžete nastavit a snížit podle své potřeby a nebudete zbytečně plýtvat. Dalším pomocníkem mohou být perlátory, které vodu provzdušňují, a také kvalitní kartuše, u nichž máte jistotu, že ani po letech nebude docházet k nechtěnému průtoku vody.  

Tip značky Jika:

Baterie ze série Cubito-N ocení i ti nejnáročnější. Na venek vynikají moderním nadčasovým designem a uvnitř perfektním zpracováním. Jejich benefitem je kvalitní kartuš zajišťující plynulý chod a také nastavení průtoku vody na 5 litrů za minutu. Série zahrnuje kompletní portfolio baterií pro koupelny i kuchyň. Umyvadlové baterie jsou navíc dostupné ve třech výškách, takže perfektně sednou ke každému umyvadlu.  Všechny baterie značky Jika navíc prochází vzduchovou tlakovou zkouškou a náhodné vzorky také vodním testem. Tyto testy zaručují a potvrzují jejich kvalitu a dlouhou životnost. 

PRO VĚTŠÍ POHODLÍ

Celá řada z nás vnímá koupelnu jako místo odpočinku. To mohou ještě více umocnit i baterie disponující moderními technologiemi. Skvělou volbou jsou v tomto případě termostatické baterie, které mají celou řadu benefitů. Jejich výhodou je, že umožňují téměř okamžité nastavení optimální teploty vody, což je nejen pohodlné, ale zároveň tím napomáhají i úspoře a dokážou udržet stálou teplotu vody i v případě kolísání tlaku nebo teploty přiváděné vody. Zároveň jsou baterie i bezpečné. „Termostatické baterie Jika disponují tlačítkem Safety stop, které zamezuje nastavení vyšší teploty vody, než je 38 °C, aby nemohlo dojít k opaření“ doplňuje Iva Šedivá.

Tip značky Jika: 

S termostatickou baterií Mio bude sprchování tím pravým relaxačním zážitkem. Baterie s intuitivním ovládáním umožňuje okamžité nastavení teploty vody. Termostatický sprchový sloup navíc disponuje ovládacím ventilem průtoku vody, který umožňuje průtok vody na 50 %. V případě, že chcete průtok vyšší, lze tlačítko manuálně odblokovat. Díky systému Safety stop je také zaručena maximální bezpečnost. Integrované bezpečnostní tlačítko totiž zamezuje vyšší teplotě vody, než je 38 °C. Pokud ale toužíte po ještě teplejší sprše, lze tlačítko odblokovat. Teleskopický sprchový sloup je navíc ideální do každé koupelny, protože umožňuje umístit sprchovou hlavu ve výšce od 180 cm do 220 cm, což zaručuje dostatek pohodlí i pro všechny vysokého vzrůstu. 

STYLOVÁ BATERIE, STYLOVÁ KOUPELNA

Pokud se zaměříte na design baterie, vždy zohledněte celkový styl koupelny, aby byly jednotlivé prvky navzájem kompatibilní a vyhnuli jste se rušivým elementům. Záleží jen na vás, zda zvolíte tradiční kohoutkové baterie, které mohou představovat zajímavý designový prvek, nebo pákové, s nimiž dosáhnete o něco vyšší úspory vody. Vždy ale nezapomeňte vzít do úvahy i technické parametry, jako je například výška umyvadla, abyste předešli okamžiku, kdy bude baterie příliš vysoká, nebo naopak níže než hrana umyvadla v případě umyvadlových mís na desku.

Tip značky Jika:

Novinka letošního roku, série vodovodních baterií Pure značky Jika, vyniká promyšleným designem, který propojuje nadčasový vzhled s praktickými prvky. Baterie disponují vysoce kvalitními kartušemi a perlátorem Neoperl s průtokem vody 5 l za minutu. Na výběr je široké spektrum baterií pro každou koupelnu – od umyvadlových, přes sprchové a vanové baterie, až po bidetovou.

Baterie Mio-N dotáhnou harmonický design koupelny k dokonalosti. Jejich originální jemný vzhled z nich činí ideální volbu pro ty, kteří hledají nadčasové, ale zároveň méně tradiční řešení a potrpí si i na ty nejmenší detaily. Vedle kvalitních kartuší a perlátorů je vychytávkou umyvadlových baterií také prstem nastavitelný proud vody. 

www.laufen.cz