15.06.2022 | Zprávy

Retro muzeum Praha představuje design, trendy i běžný život v 70. a 80. letech minulého století v Československu. Rozkládá se na více než 2 500 metrech čtverečních ve čtvrtém patře OD Kotva. Výstava RETRO samozřejmě představí i obklady RAKO s původními vzory. Přijďte si je připomenout!

Foto: Kuchyňská linka, která nechyběla v téměř žádné domácnosti, dvířka lze otevřít a prohlédnout si dobové potraviny

Retro obklady RAKO, které v autentických koupelnách nesměly chybět, vyrobili pro tuto výstavu v závodě Horní Bříza. „I použitá technologie výroby byla, na dnešní moderní digitální dobu, poměrně „retro“ tzn. klasickým sítotiskem. Jelikož jsem pamětník této doby, musela jsem se nad věrností, čišící ze samotné finální koupelny, pousmát a zavzpomínat, “ dodává paní Helena Doubková, technolog vývoje RAKO. 

Všudypřítomný umakart, čekání na vysněnou skládačku za poslechu Jiřího Korna na gramodesce. Zní vám to povědomě? Husákovy děti a jejich rodiče jistě tuší, ale co mladší generace? Přijďte si zavzpomínat a seznámit omladinu s historií do Retro muzea Praha!

Ve čtvrtém patře OD Kotva uvidíte zhruba 12 000 unikátních předmětů, z nichž byla většina získána pomocí národní sbírky. Druhou šanci v muzeu dostávají předměty, které se mnohdy ztrácí v propadlišti dějin, přestože o historii mohou mnohé vypovědět. Atraktivně přibližuje tehdejší dobu mladší generaci a ve svém programu nabízí také expozici vysvětlující fungování undergroundu či komunistické propagandy. Retro muzeum Praha chce aktivně přispívat k udržení odkazu československého designu.

  • Kurátorka výstavy: Jana Sommerová
  • Adresa: Náměstí Republiky 656/8, Praha 1- Staré Město
  • Otevřeno: denně 9-20 hod., vstupné od 170 Kč

www.retromuzeumpraha.cz 

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.