13.07.2022 | Realizace

Komplex budov Karolina mezi Celetnou ulicí a Ovocným trhem je tvořen řadou propojených historických objektů. Vedle rektorátu zde sídlí třeba vybrané katedry Filozofické fakulty. V loňském roce byly rekonstruovány chodby rektorátu i výukové části. Podlahy těchto historicky cenných, navíc silně zatěžovaných prostor, pokryla keramická dlažba RAKO. Nejvýraznějším prvkem nových povrchů je logo Univerzity Karlovy vyřezané z keramických dlaždic na zakázku vodním paprskem. 

Při volbě materiálů do oblasti školství je třeba sledovat nejen hledisko estetické, ale především technické parametry, mnohé stanovené normami. Materiály musejí být extrémně odolné, snadno čistitelné, nehořlavé, podlahy samozřejmě bezpečné, tedy neklouzavé. Zvolené neglazované slinuté dlaždice jsou vhodné do prostor s pohybem v řádu stovek až dokonce tisícovek osob denně. Vysoká odolnost proti opotřebení zajišťuje, že ani po intenzivním a dlouhodobém používání nedojde ke změnám povrchu keramického materiálu, což je klíčová výhoda keramiky oproti substitučním krytinám. 

Rekonstrukce obsáhla podlahy v objektech Karolina od Celetné až po Ovocný trh. Celkový objem realizovaných dlažeb RAKO činí zhruba 3500 m2. Pro všechny plochy byly zvoleny slinuté neglazované materiály Taurus, konkrétně Taurus Granit a Taurus Color ve formátech 15 x 15 cm a 10 x 10 cm, v odstínech hnědé a šedé barvy.

Originální logo díky technologii vodního paprsku 

Nápaditým a originálním detailem nových podlah je logo Univerzity Karlovy s průměrem dva metry, které příchozí vítá u vstupu, v prostorách studentské vrátnice v Celetné 20. Nápad mít u vstupu velké a dominantní logo vzešel ze strany investora. Značka RAKO jej na míru vyrobila pomocí technologie řezání vodním paprskem. Technologie využívaná dříve standardně pro úpravy formátů umožňuje vložit do projektu myšlenku, která díky životnosti keramických dlaždic na svém místě zůstane desítky, ale klidně i sto let. Vyřezat z keramických dlaždic lze totiž jakýkoliv tvar dle přání zákazníka. 

Logo Univerzity Karlovy, které bylo vyrobeno v závodě v Horní Bříze, trvalo připravit zhruba 20 hodin s použitím 140 programů pro CNC stroj a řezání zabralo dalších 22 hodin. Hotové dlaždice byly dodány nalepené na síťce, což zajistilo snadnější a přesnější pokládku. 

Podrobnosti k rekonstrukci Karolina: 

  • Generální projektant: TECHNOPROJEKT a.s., Ostrava
  • Autor projektované částí: MS architekti s.r.o., Praha 5
  • Generální dodavatel: AVERS, spol. s r.o., Praha 4

Projekty ve školství i ve světě

Mezi „školní“ projekty, které značka RAKO realizovala ve světě, patří univerzity, školy, ale také mateřské školky. RAKO nabízí pro objektová řešení architektům, projektantům a odborníkům ucelený systém vzájemně se doplňujících sérií vyhovujících svými parametry vysokým technickým požadavkům pro školy, ale také třeba pro nemocnice, restaurace, bazény, sportovní stadiony apod. Nabídka zahrnuje velký výběr odstínů, formátů, speciálních tvarovek (například pro schody nebo sokly), ale také funkčních parametrů, jako jsou různé úrovně protiskluznosti.

Mateřská, základní a střední škola Bildungscampus Sonnwendviertel ve Vídni

  • Materiál RAKO: Přibližně 3 000 m2 dlaždic série Taurus Color ve formátu 60 x 60 cm. Z nich byly vodním paprskem vyřezané takzvané „biskupské mitry”, zřídka používaný keramický tvar, který byl položen v kombinaci tří barev. 

Univerzita v Panamě, https://www.itse.ac.pa/

  • Materiál RAKO: Taurus Granit 60x 60 cm, 50 000 m2 

Škola Wilhelma Löheho v Norimberku

  • Materiál RAKO: Celkem 850 m2 obkládaček a 600 m2 dlaždic. 

Mateřská škola „Drachenreiter“ v Berlíně

  • Materiál RAKO: 150 m2 obkladů v barevném provedení tmavě žlutá, zelená a modrá se uplatnilo ve třech koupelnách. Na podlaze se jedná o dlaždice ve formátu 10 x 10 cm ze série Color Two bílé barvy a k nim příslušné sokly.

www.rako.cz

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.