27.09.2022 | TIPY

Plánujete zařizovat svou vysněnou koupelnu? Velkým trendem jsou například obklady a dlažby v imitaci mramoru, dřeva, kovu či betonu. V sortimentu koupelen můžeme najít umyvadla, která díky speciální povrchové úpravě vydrží déle čistá, koupelnový nábytek, se kterým bude úklid koupelny snadnější nebo supermoderní baterie, které vám uspoří až 50% vody a energie na její ohřev. Přinášíme vám rady a tipy, jak zařídit koupelnu dle novodobých trendů. 

Foto: Stylová dlažba Metallic v imitaci kovu. 

1. V kurzu jsou přírodní designy dlaždic. Objevují se i ve sprše či jinde v interiéru

Velké popularitě se dnes v koupelnách těší zejména keramické imitace přírodních a tradičních materiálů, jako je mramor, dřevo, kámen, beton či kov. Tyto imitace v povrchu lesk i mat mají vždy mnoho „tváří“, každý výrobce se snaží zaujmout originálním designem. Dokonalé keramické imitace jsou do koupelny vždy lepším řešením než pravé materiály, protože nenasakují vodu a nevadí jim vlhkost. 

Foto: Dlažba v imitaci dřeva Sajonia. 

Velmi často se určitý design obkladu či dlažby objevuje nejen v koupelně, ale také v jiných částech interiéru. Na fotografii níže se můžete inspirovat zákaznicí firmy M.B.KERAMIKA, která jednotný design dlažby imitující mramor zvolila nejen do koupelny, ale také do kuchyně a ložnice. 

Zákaznice zvolila keramickou imitaci mramoru Cosmopolitan do kuchyně, ložnice i jiných částí interiéru. 

Novodobým řešením je také využití dlažby ve sprchovém koutu místo sprchové vaničky. To přispívá k opticky jednotnému a elegantnímu dojmu koupelny. Na fotografiích níže si můžete prohlédnout dlažby ve sprchách a přesvědčit se o tom sami. 

Řada zákazníků M.B.KERAMIKY si již vybrala keramickou dlažbu také do sprchy místo sprchové vaničky. 

Výběr obkladů a dlažby do koupelny vždy raději konzultujte se specialistou, který se dokonale orientuje v sortimentu koupelen a má také přehled o všech vychytávkách a trendech. Postačí, když mu sdělíte své představy, dle kterých vám osobně nebo online bude doporučovat vhodná řešení. Jak poradenství při výběru koupelny může probíhat například? To se dočtete v článku Jak vybírali odklady a dlažbu do koupelny? 

Foto: Realizace koupelny zákazníka firmy M.B.KERAMIKA. 

2. Kouzlo minimálních spár: Jednotný dojem koupelny 

Trendem současné doby je mít v koupelně co nejužší, takřka „neviditelné“ spáry, díky kterým bude koupelna působit ucelenějším dojmem. V koupelnovém studiu se ptejte po rektifikovaných obkladech a dlažbách, nejlépe ve velkých formátech, které se dají pokládat se spárou kolem 2 mm nebo ještě menší. Podle šířky spáry je třeba vybírat také spárovací hmotu. 

Do moderních koupelen s minimem spár je nejlepší použít epoxidovou spárovací hmotu, která má spoustu barev, a také se lépe čistí a méně špiní než cementová spárovací hmota.  

Foto: Velkoformátová keramická imitace mramoru Wanderlust. 

3. Díky závěsnému koupelnovému nábytku se bude koupelna snadno uklízet 

Vždy si ověřte, zda-li je koupelnový nábytek speciálně vyroben pro použití v koupelně, a tedy i odolný vůči vlhkosti. Velmi praktický je zejména závěsný koupelnový nábytek. Snadno se pod ním vytírá keramická dlažba a také dokáže koupelnu opticky zvětšit. K nejoblíbenějším řešením patří závěsné nábytkové sestavy v bílé, černé, šedé či jiné neutrální barvě nebo nábytek v různých dekorech dřeva. Povrch v matu dodá koupelně na útulnosti, v lesku nádech luxusu.

Foto: Závěsný koupelnový nábytek Livit značky Riho. 

Hitem je také nábytek, který se vyrábí z keramických dlaždic. Police, skříňka, regál, nebo také umyvadlo tak může mít stejný design jako keramický obklad či dlažba. Specialisté M.B.KERAMIKY vám mohou představit katalogové řešení od výrobce, který se na nábytek z dlaždic specializuje.  

Foto: I takto může vypadat nábytek vyrobený z keramických dlaždic. 

4. Vany a sprchové kouty se přizpůsobí i potřebám menší koupelny 

Chcete mít v koupelně vanu i sprchu? Jde to dokonce i v některých malých koupelnách. Na trhu jsou totiž vany a sprchové kouty, jejichž rozměry jsou přizpůsobeny menším koupelnám. Jak takové řešení může vypadat? To uvidíte na fotografii níže – je to opět realizace zákazníka M.B.KERAMIKY. 

Foto: Do maličké koupelny se vešla vana i sprchový kout. 

Chcete mít řešení „2v1“? Zvolit můžete například vanu se speciální protiskluzovou povrchovou úpravou v kombinaci s vanovou zástěnou. Budete si tak moci dopřát horkou koupel i rychlou sprchu.  

5. Baterie či umyvadla mohou mít velmi užitečné funkce 

Koupelnové vybavení má dnes prospěšné funkce. Jako třeba termostatické baterie. U některých typů může proud tekoucí vody připomínat třeba vodopád uprostřed panenské přírody. Tyto baterie perfektně fungují s recirkulací teplé vody, kdy dovedou uspořit až 50% vody a energie na její ohřev.

Foto: Baterie Axor Starck Organic od výrobce Hansgrohe.

Umyvadlo dnes může mít různé tvary, a také atypický design. Některá umyvadla jsou opatřena speciální povrchovou úpravou, která zabraňuje usazování nečistot. Pak se bude umyvadlo snadněji udržovat a déle vydrží čisté. 

Foto: Atypické umyvadlo z kolekce IlbagnoAlessi One. 

www.mbkeramika.cz