26.10.2022 | Zprávy

Jedenáctý ročník mezinárodní soutěže Řemeslo/Skill, která je největší soutěžní přehlídkou v České republice pro budoucí mistry zedníky, obkladače, montéry suchých staveb, instalatéry a truhláře, zná své vítěze. Utkalo se zde celkem 74 soutěžících ze 23 českých a slovenských škol. Pomyslným vítězem se ale stal každý, kdo se jakýmkoli způsobem na této soutěži ve dnech 20. - 22. září 2022 na vysokomýtském náměstí podílel.

Vysokomýtské náměstí se v polovině září proměňuje ve stanoviště, kde předvádí svůj um budoucí mistři instalatéři, zedníci, obkladači, montéři suchých staveb a truhláři. O účast v soutěži byl letos mimořádný zájem, a proto se zde představilo 74 soutěžících z českých a slovenských škol. Dvoučlenné týmy se musely vypořádat se soutěžními úkoly, které jim stanovili organizátoři se spolupracujícími renomovanými firmami z jednotlivých oborů. 

Nejprve zedníci postavili soutěžní stavby, v nich postupně realizovali svá soutěžní zadání instalatéři, montéři suchých staveb a obkladači. Zadání má evokovat reálnou stavbu a jednotlivé soutěžní týmy z různých oborů spolu musí spolupracovat. Pouze truhláři své úkoly řeší samostatně.

Mezi čtyřiasedmdesáti žáky stavebních škol z České republiky a Slovenska byly na letošním ročníku také dvě dívky. Obě v konečném hodnocení stanuly na stupních nejvyšších. Kamila Dlabková s Danielem Hrstkou ze Stavební školy v Brně – Bosonohách opanovali soutěž obkladačů, Kristina Hájková s Jakubem Šalomonem ze Stavební školy Vysoké Mýto vyrobili v soutěži truhlářů nejlepší stoličku. „S dívčí účastí jsme se v historii soutěže setkali podruhé. Myslím, že holky jsou oproti klukům pečlivější,“ konstatuje Roman Havlíček z Cechu obkladačů ČR. Soutěžící Daniel Hrstka přidává k této výsadě i poznatek, že děvčata dbají na pořádek na pracovišti více než kluci.

„Soutěž napomáhá vytvářet prostředí pro snazší spolupráci mezi odbornými školami a firmami. Řemeslo/Skill podporuje od začátku řada sponzorů a partnerů jak finančně, tak i soutěžním materiálem. Bez jejich pomoci a podpory dalších spoluorganizátorů, jako jsou Pardubický kraj, Město Vysoké Mýto a VOŠS a SŠ stavební Vysoké Mýto, by nebylo možné soutěž v takovém rozsahu uspořádat,“ říká Lenka Ulrychová, podle níž je velkým přínosem také participace oborových svazů a profesních cechů, jako jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Cech suché výstavby ČR a Cech obkladačů ČR.

VÝSLEDKY SOUTĚŽE / 1.- 3. místo

Obor Zedník

  1. místo: David Škrabal, Dalibor Doležal, Masarykova střední škola Letovice, Tyršova 500/6
  2. místo: Petr Zvěřina, František Holub, Střední průmyslová škola stavební ak. St. Bechyně, Havlíčkův Brod, Jihlavská 628
  3. místo: Dávid Krasňan, Marek Michal Vražel, Stredná odborná škola stavebná Žilina, Tulipánová 2

Obor Zednické práce

  1. místo: Matěj Grajcar, Václav Kopecký, Odborné učiliště Chroustovice, Zámek 1
  2. místo: Jakub Křesťan, Daniel Pašek, Odborné učiliště a Praktická škola Hlučín, Čs armády 336/4a

Obor Montér suchých staveb

  1. místo: Marian Čonka, Ferdinand Kubinec, SŠ stavební  a dřevozpracující, Ostrava-Zábřeh, U studia 23
  2. místo: Kristián Kalamen, Noe Frederik Hanzlík, SOŠ Považská Bystrica, Ul. slovenských partizánov 1129/46
  3. místo: Matěj Poláček, Sebastián Hrabovský, SŠ polytechnická Brno, Jílová 164

Obor Obkladač

  1. místo:  Kamila Dlabková, Daniel Hrstka, SPŠ stavební, Pražská 38b, Brno-Bosonohy
  2. místo: Pavel Filgas, Jakub Švidrnoch, SŠ stavební  a dřevozpracující, Ostrava-Zábřeh, U studia 23
  3. místo:  Lukáš Haviar, Mário Chlepko, SOŠ Považská Bystrica, Ul. slovenských partizánov 1129/46

Obor Instalatér

  1. místo: Patrik Skokan, Josef Vaníček, SOU plynárenské Pardubice, Poděbradská 93
  2. místo: Matej Šupej, Dávid Belko, SOŠ stavebná Žilina, Tulipánová 2
  3. místo: Vojtěch Petrás, Denis Juřík, SOU Svitavy, Nádražní 1083/8

Obor Truhlář

  1. místo: Kristina Hájková, Jakub Šalomon, VOŠS a SŠ stavební, Komenského 1, Vysoké Mýto
  2. místo: Daniel Raus, Samuel Štěpánek, SŠ polytechnická, Brno, Jílová 164
  3. místo: Jakub Cingel, Adrián Čelko, SOŠ stavebná Žilina, Tulipánová 2

 

Celý článek najdete v odborném časopise Obklady, dlažba & sanita, který si můžete předplatit ZDE nebo si napsat o ukázkový výtisk ZDARMA na j.patzakova@atemi.cz