27.01.2023 | Zprávy


Skanska investuje přes jednu miliardu korun do výstavby třetího bytového domu ve druhé etapě projektu čtvrť Emila Kolbena. Jedná se o bytový dům Alfred, který vyroste na 11 tisících m2 se 179 bytovými jednotkami a jeho dokončení je plánováno na rok 2025. Budova je navržena dle přísných požadavků environmentální certifikace BREEAM a dosahuje velmi úsporné energetické náročnosti PENB – B. Vychází tak o čtvrtinu úsporněji a zároveň zde Skanska poprvé využije fotovoltaické panely. 

Nový bytový dům Alfred, pojmenovaný po mladším bratrovi Emila Kolbena, bude mít 10 nadzemních podlaží a nabídne převahu dispozic 1+kk a 2+kk. Byty se vyznačují praktickým a účelným využitím prostoru, který je díky sníženým parapetům velmi vzdušný a prosvětlený. Samozřejmostí jsou také kvalitní dřevěné podlahy, bezpečnostní vstupní dveře nebo příprava pro předokenní žaluzie s možností elektrického ovládání. V přízemí budou z větší části komerční prostory, ale také menší byty, které budou mít soukromou předzahrádkou. V nejvyšších patrech si na své přijdou početnější rodiny, které mohou vybírat ze stylových loftů a prémiových bytů 4+kk a 5+kk s vysokými okny, velkou terasou či lodžií. 

Celá čtvrť Emila Kolbena vyrůstá na vysočanském brownfieldu, kde se v minulosti nacházely průmyslové areály a tovární haly. Dnes se postupně stává moderní pražskou čtvrtí, která nabídne kvalitní a hospodárné bydlení. Bytový dům Alfred splňuje přísné požadavky enviromentální certifikace BREEAM a dosahuje velmi úsporné energetické náročnosti PENB – B. Oproti referenční budově tak vychází úsporněji o 24 %, jelikož mimo jiné efektivně pracuje se solární energií, dešťovou vodou i veřejnou zelení.

„U bytového domu Alfred se nám podařilo dosáhnout velmi nízké celkové energetické náročnosti 51 kWh/m2, což je při vysokých cenách energií velmi atraktivním benefitem. Největší vliv má důkladně zateplená obálka budovy, přínosné jsou však také fotovoltaické panely s instalovaným výkonem 10 kWp. Díky nim zajistíme dostatečné množství energie k osvětlení společných prostor a větrání bytů s centrálním odtahem vzduchu. Pokud od ledna vstoupí v platnost novela energetického zákona, prověříme ještě širší zapojení solárních panelů. Vedle nižších provozních nákladů pomáhá obnovitelná energie snižovat také uhlíkovou stopu, kde již při současném stavu každoročně uspoříme množství emisí CO₂ srovnatelné se spálením 1,4 t černého uhlí,“ uvedl Martin Horálek, senior projektový manažer Skanska Residential.

Bytový dům Alfred bude šetrně nakládat také s dešťovou vodou, kterou bude možné využít i na zalévání soukromých předzahrádek díky instalované akumulační nádrži. Ke zlepšení lokálního mikroklimatu bude přispívat extenzivní zeleň na střechách a zároveň zelený veřejný prostor. Skanska v budově zachovává také vysokou kvalitu zdravých a udržitelných materiálů s certifikáty EPD, FSC a PEFC. 

Lukrativní lokalita v blízkosti metra Kolbenova nabídne kompletní občanskou vybavenost i příležitosti pro sportovní a umělecké aktivity. Skanska se jako u ostatních projektů soustředí na kvalitní veřejný prostor s dostatkem zeleně a venkovních ploch pro setkávání sousedů. Ze západní strany bytového domu Alfred se odkrývá klidný vnitroblok s lavičkami pro oddych i práci a z druhé strany vznikne u vstupu do metra poslední etapa projektu, která bude celou čtvrť uzavírat. K relaxaci mohou obyvatelé využít také nedaleký park Zahrádky, kde se nachází i nově vystavěný rybník, dětské hřiště nebo amfiteátr.

„Do lokality nepřinášíme jen domy a nové obyvatele. Kromě bohatého veřejného prostranství, které v celé čtvrti vytváříme, se soustředíme i na dočasné využití pozemků určených k budoucí výstavbě dalších etap. Ve spolupráci s městskou částí Praha 9 jsme proto na svém pozemku vytvořili dočasné komunitní centrum s cílem podporovat sounáležitost místních a poskytnout jim prostor pro společná setkávání. Nabídne vnitřní i venkovní prostory pro vzdělávací, kulturní nebo zájmové aktivity. Nové centrum bude hned za stanicí metra Kolbenova, kde za pár let vyroste poslední etapa čtvrti Emila Kolbena. Abychom pak komunitní centrum mohli přesunout do jiné lokality Prahy 9, je připraveno jako mobilní,“ uvedl Martin Horálek, senior projektový manažer Skanska Residential.

Projekt čtvrť Emila Kolbena nabídne v 5 fázích celkem 1 069 bytových jednotek na ploše 51 000 m2. V roce 2020 byla dokončena výstavba první etapy s bytovými domy Greta, Lily a Malvína. Nyní Skanska staví druhou etapu, z níž předala klientům nové byty v budovách Jindřich a Hanuš, a nyní následuje bytový dům Alfred. Celý areál ponese odkaz jednoho z nejvýznamnějších českých průmyslníků 20. století – Emila Kolbena, průkopníka moderního elektrotechnického průmyslu v Čechách a zastánce silnoproudé elektrotechniky. Odkaz na slavnou industriální historii bude protkán napříč celým projektem. Bytové domy jsou pojmenovány po důležitých členech rodiny Emila Kolbena, nechybí ani designové prvky ve společných prostorách a součástí orientačního navigačního systému v celé čtvrti jsou umělecky ztvárněné “Sloupy Emila Kolbena”. Ty navrhlo studio LAND05 ve spolupráci s umělcem Matějem Hájkem.