06.02.2023 | Zprávy


Zájem o koupi nemovitostí násobně vzrostl oproti předchozím měsícům.

Home Portal, který po celé ČR poskytuje služby zejména zájemcům o novostavby, monitoruje nově zvýšený zájem o rezidenční projekty. Lehce mírný optimismus je znát i z ankety mezi menšími developery (s portfoliem do 50 jednotek), kterou jsme uspořádali na začátku letošního roku. V anketě přibližně polovina z dotazovaných (47 %) očekává zlepšení již v druhé polovině letošního roku, 45 % pak v roce 2024 a zbytek (8 %) až později. 

„Pokud porovnáme aktuální lednovou situaci s posledními dvěma měsíci, vidíme nárůst poptávky o stovky procent. Kupujících s penězi je stále dost, otázka je, jak dlouho budou ochotní s prodávajícími hrát tuto vyčkávací hru na případné zlevnění. Důvodem je, že aktuální očekávání kupujících a prodávajících se bohužel velmi rozchází. Trh samozřejmě nelibě nese absenci levných hypoték, ale propad ze čtvrtého kvartálu 2022 neodpovídá propadu kupní síly kupujících,“ říká Jan Vitvera, obchodní ředitel společnosti Home Portal. 

Na otázku, co by nejvíce pomohlo rozhýbat rezidenční trh 77 % dotazovaných developerů uvedlo nižší sazby hypoték, 13 % uvedlo rychlejší povolávání staveb a 20 % uvedlo vyšší tempo výstavby. To je zejména v Praze ve srovnání s ostatními evropskými metropolemi malé, a nahrává tak situaci, ve které není zlevňování cen bytů na pořadu dne.  

„Většina menších developerů v posledním kvartálu roku 2022 prodávala řádově jednotky bytů měsíčně (75 % dotázaných). Jednalo se tak o zlomek jejich aktuálního portfolia. I přesto mají v plánu během letošního roku uvést na trh nižší desítky nových jednotek a věří v brzké zlepšení situace tento, nebo příští rok,“ dodává Vitvera. 

V lednu došlo přímo v Home Portal ke zvýšení počtu schůzek s vážnými zájemci o bydlení o více než 100 %. Zatímco v posledním čtvrtletí roku 2022 skončila většina zájmu u telefonického hovoru, nyní dochází k růstu schůzek s vážnými zájemci. Motivací většinou bývá možnost získat zajímavé benefity při koupi nemovitosti (například vybavení navíc či parkování zdarma) v současné obtížné situaci zaviněné růstem hypotečních sazeb. 

Více na www.homeportal.cz.