17.02.2023 | TIPY

Na poli designu, ale i technologií nebo materiálů dochází k neustálému vývoji, který s sebou vždy přináší i nové trendy.

A tak to, co bylo v kurzu loni, už nemusí platit v letošním roce. Jinak tomu není ani u koupelnového sortimentu. Jaké trendy ve světě koupelen můžeme pozorovat, jaké přetrvávají a jaké nově přináší rok 2023? Pět tipů připravila česká značka koupelnového vybavení JIKA

ZAOSTŘENO NA UDRŽITELNOST

Téma udržitelnosti, ekologického přístupu a šetrného zacházení s vodou i energiemi je už delší dobu velmi aktuální u nás i ve světě. A tak není divu, že také v roce 2023 bude ve středu pozornosti jak ze strany výrobců, tak také zákazníků. „Plýtvání vodou a jak jej omezit je velké téma. Na trhu je už nyní řada technologií, které jsou běžně dostupné a mohou značně přispět k ohleduplnějšímu životnímu stylu. Příkladem jsou toalety s úsporným splachováním, baterie, které disponují perlátory a kvalitními kartušemi nebo ruční a hlavové sprchy s omezovači průtoku vody. Možností, která je u nás doposud méně známá, jsou také baterie s technologií cold start,“ uvádí Iva Šedivá, vedoucí marketingové komunikace společnosti Laufen CZ, pod níž spadá i česká značka JIKA. „Technologie cold start zajišťuje spuštění pouze studené vody v momentě, kdy je ovládací páka na středu. Díky tomu při krátkých denních rituálech, které nevyžadují teplou vodu, nedochází k jejímu ohřevu, což spoří energie. Často totiž pustíme vodu pouze na krátký okamžik a máme nastavenou páku na teplou vodu. Tím se zahájí ohřev, ale teplá voda za tak krátký moment ani nestihne trubkami projít. Použijeme tedy studenou a teplá zůstane pouze uvnitř trubek, kde opět zchladne. Dochází tak ke zcela zbytečnému ohřevu,“ vysvětluje Iva Šedivá.

Foto: Baterie Cubito-N disponují kvalitními kartušemi a perlátory a pomáhají tak šetřit vodou při každém použití. 

TECHNOLOGIE PRO POHODLÍ I MAXIMÁLNÍ HYGIENU 

Trendy v technologiích se budou nadále ubírat také směrem ke zvyšování pohodlí a hygieny v koupelně. Jako příklad lze uvést speciální povrchy, které značně zjednoduší úklid a údržbu koupelnového vybavení a současně prodlužují jeho životnost, ať už jde o sprchové kouty nebo sanitu. V oblibě i nadále zůstávají rimless toalety. Ty už nepatří k úplným novinkám, ale díky svým benefitům se stávají stále oblíbenějším prvkem a pronikají do více domácností. „Technologie rimless, tedy technologie splachování bez oplachového kruhu, značně napomáhá zvýšení hygienického standardu v koupelně. Na jedné straně zajišťuje perfektní umytí mísy během jednoho spláchnutí a na druhé straně absence záhybů značně zjednodušuje údržbu. Mezi zákazníky se tak jedná o stále více vyhledávaný trend,“ doplňuje Iva Šedivá.

Foto: Závěsný klozet Mio s technologií rimless značky JIKA přispívá k vyšší hygieně v koupelně. Navíc disponuje  úsporným splachováním. 

BARVY ZÍSKÁVAJÍ PROSTOR

I nadále se oblibě těší nestárnoucí bílá barva, která je v koupelnovém designu osvědčenou klasikou. V aktuálních trendech se prosazuje také v kombinaci s černými bateriemi, tmavými sprchovými vaničkami nebo doplňky. Tím dochází k vytváření zajímavého kontrastu, který upoutá pozornost, současně ale neruší a může se tak zařadit mezi nadčasové prvky. „Není třeba ale zůstávat jen u bílé. Prosazovat se budou i jiné barevné kontrasty, kdy lze zvolit jinak barevný obklad, barvu stěny, ale také využít na jednu ze stěn úplně jiný materiál, jako je například kámen nebo dřevo, a vytvořit tak odlišnou strukturu,“ uvádí Iva Šedivá.   

Foto: Bílá barva je stálicí, ale bát se nemusíte ani barevných kontrastů. 

PŘÍRODA MÁ ZELENOU

Mezi trendy můžeme pozorovat také příklon k přírodě, ať už se jedná o využití dřevodekorů na nábytku, obkladech nebo dlažbě, či využití dalších přírodních materiálů, jako je například kámen. Zajímavé je také pozorovat, jak i do koupelnových interiérů prostupuje rostoucí obliba pokojových rostlin. I ty se stávají designovým prvkem, který může perfektně podtrhnout celkový styl koupelny a zároveň vytvořit příjemnou harmonickou oázu pro chvíle odpočinku.

Foto: Květiny v koupelně jsou stále oblíbenějším prvkem. 

MINIMALISMUS I BOHO

Výše zmíněné trendy ukazují, že v kurzu zůstává minimalismus, ač s jistými obměnami. Jednoduše a nadčasově zařízené koupelny, které mohou hravě využívat některých dominantních prvků, už nějakou dobu patří k nejoblíbenějším a jen tak z módy nevyjdou. „Minimalismus je směr, který se těší velké popularitě. Každý si v něm dokáže najít to své a koupelnu může přizpůsobit vlastnímu stylu. Přestože se drží střídmosti, lze si s ním doopravdy vyhrát a vytvořit velmi příjemný relaxační prostor bez rušivých elementů,“ vysvětluje Iva Šedivá. Design koupelnového interiéru ale začínají dobývat i další styly – vintage prvky nebo boho či romantičtější styl koupelny, které jdou ruku v ruce i s oblíbeností květin a přírodních materiálů.  

Foto: Do koupelnového interiéru vstupují vintage i boho prvky. 

www.jika.cz