03.03.2023 | Zprávy

Výsledek tvůrčích sil umělců při 1. Mezinárodním sympoziu mozaiky v srdci Evropy

Takové lavičky jako mají v Úněticích jinde nenajdete. Povrch nových obecních laviček tu totiž pokrývají originální mozaiky od českých, ale i zahraničních umělců. Na mozaice s ledňáčkem si posedíte u rybníka, pivní pěnu zasednete v pivovaru a u hřbitova vás povzbudí lavička s názvem Carpe diem. Během 1. Mezinárodního sympozia mozaiky se podařilo realizovat celkem devět originálních mozaikových laviček. Při tvorbě se (kromě přírodního kamene) uplatnily i keramické dlaždice RAKO.

S nápadem umístit v obci nové lavičky přišel starosta Únětic Pavel Svoboda, což vedlo Magdalenu Kracík Štorkánovou z únětického ateliéru mozaiky uspořádat 1. Mezinárodní sympozium mozaiky v srdci Evropy.  K tvůrčímu zpracování pozvala kolegy z mozaikářské a umělecké branže – nejen členy ateliéru Art&Craft Mozaika. Z mnoha návrhů na nové lavičky bylo vybráno k realizaci devět z nich.  

Ambicí projektu bylo vytvořit místa k rozjímání, obohatit veřejný prostor o umělecká díla, představit nebo rehabilitovat techniku mozaiky a v rámci obce vytvořit nový orientační systém – meeting pointy s názvy laviček. 

Hlavními partnery ateliéru mozaiky Art a craft Mozaika Magdaleny Kracík Štorkánové je Státní fond kultury MK ČR, obec Únětice, Město Roztoky u Prahy. Keramickými obklady pro tvorbu mozaikových děl přispěla značka RAKO, která tak rozšířila a rozzářila škálu barev, které byly určené pro sympozium ze zásob ateliéru. 

Tématem vykopávky i místní pivo

V prostorech únětického ateliéru mozaiky vznikalo dílo malířky Martiny Konvičkové, která poskládala mozaiku Urban water inspirovanou vlastním obrazem s přímořskou atmosférou. Její modrobílá lavička spolu se streetartovou lavičkou od sochařky Ivany Junkové a Jana Slovenčíka oživí únětickou náves. Juliana Somsedíková připomene svou mozaikou únětické historické nálezy z doby bronzové a mozaika Sofie Mengalli, studentky Akademie výtvarných umění ve Veroně, odkazuje k Únětické kultuře. Výtvarnice a scénografka Zuzana Vítková vytvořila pro lavičku v blízkosti školy a školky mozaiku s dráčkem. 

Místem, kde bude lavička stát, se inspirovali i další umělci: Mozaika na lavičce u rybníka od Milana Jaroše a Hedviky Servusové zobrazuje ledňáčka s rybkou, v barvách podzimu a piva bude mozaika Klaudie Debnárové lákat k ochutnání produktů z místního pivovaru, u hřbitova návštěvníky povzbudí oranžovožlutá lavička Jana Jeníka s názvem Carpe diem. Autorka projektu Magdalena Kracík Štorkánová vytvořila lavičku s názvem MaMoLa (masážní mozaiková lavička). Ta je vytvořena z přírodního kamene – tesser a oblázků a sloužit bude na zastávce autobusu Na Parcelách – přímo u mozaikového ateliéru. 

Více na stránkách Unetice.cz a ateliéru umělecké mozaiky Mozaikart, fb. Magdalena Kracík Štorkánová