08.04.2020 | TIPY

Popularita velkoformátových obkladů a dlažeb stále roste. V zahraničních interiérech se již s menšími formáty setkáme jen zřídka, nyní však proniká tento trend i do českých koupelen. Dle bytových designérů zažijeme v roce 2020 přímo velkoformátovou revoluci.

VELKOFORMÁTOVÉ OBKLADY A DLAŽBA SÉRIE XL SIZE 240 x 120 / 120 x 120
Obliba velkých formátů je dána především dvěma zásadními výhodami, které nám mohou poskytnout. V první řadě jde o prostor. Pouze na dlaždicích větších rozměrů totiž může skutečně vyniknout krása přírodních struktur dřeva, kamene, betonu či mramoru, které z hlediska designu stále patří mezi ty nejžádanější. Zároveň najdou své uplatnění v prostoru jakékoliv velikosti. Velkoformátové dlaždice vždy tvoří dominantní prvek interiéru, který přitahuje pozornost a dodává místu noblesní vzhled. V menších koupelnách navíc prostor opticky sjednotí a zvětší, jsou tedy mnohem lepší volbou než malé kachličky.

Druhou neméně zásadní výhodou je jejich neocenitelná praktičnost. Nejen, že se svým vzhledem dokonale vyrovnají pravým přírodním materiálům, avšak bez rizika ztráty životnosti,jako tomu může být například u dřeva, nebo náročnosti a složitosti čištění jako v případě přírodního mramoru. Ale vzhledem k jejich velikosti vzniká v prostoru i poměrně málo spár, ve kterých by se mohly usazovat nečistoty, díky tomu se snadno udržují. Vysoká bývá též odolnost velkoformátových obkladů a dlažeb, tudíž se skvěle hodí také do namáhaných komerčních prostor.

VELKOFORMÁTOVÉ OBKLADY A DLAŽBA S KAMENNOU TEXTUROU ŘADY VARANA II 22,2 x 90 / 45 x 90
Nabídka rozměrů je rozmanitá, stejně rozličná je i škála barevných designů, ze kterých lze vybírat. Luxusní imitaci přírodního mramoru a skutečně velké rozměry obkladu 240 x 120 a dlažby 120 x 120 nabízí například série XL SIZE. Nádhernou kamennou texturu a reliéfní povrch pak oceníte třeba u obkladů a dlažeb řady VARANA II od uznávaného španělského výrobce Gayafores.

SÉRIE VELKOFORMÁTOVÝCH OBKLADŮ A DLAŽEB WOODLIFE & SETTECENTO 30 x 90 / 60 x 60
Milovníky dřeva i originální mozaiky jistě zaujme série WOODLIFE & SETTECENTO, která má „lapovaný“ povrch. Tato technika se používá k zušlechtění povrchu dlaždic jemným nepravidelným odleštěním. Na dlaždicích poté vzniká efektní kontrast lesku a matu, který zvýrazňuje vrchní reliéf nebo tištěnou strukturu.

www.sapho.cz