11.10.2023 | TIPY

Významný nový přírůstek v akumulátorovém sortimentu Festool: Nová akumulátorová pila ocaska RSC 18 je mimořádně silná, rychlá, přesná, a navíc extrémně robustní.

S bezuhlíkovým motorem EC-TEC, zapínatelným kyvným zdvihem a nízkými vibracemi ji lze bez problému vést a představuje velkou pomoc při veškerých pracích při přestavbách nebo demolicích. 

Ať se jedná o řezání dřevěných trámů a střešních latí, vyřezávání okenních a dveřních rámů, nebo otvory v deskovém materiálu ve střeše a ve stěně: Nová RSC 18 je univerzální talent v oblasti řezání a nepostradatelný pomocník pro tesaře, stavební truhláře a okenáře. Potřebnou sílu zabezpečuje silný bezuhlíkový motor EC-TEC, zatímco zapínatelný kyvný zdvih (0–3 milimetry) zajišťuje odpovídající potřebný postup práce. Intenzita kyvného zdvihu se plynule nastavuje pomocí snadno přístupného spínače. S aktivovaným kyvným zdvihem dosáhnete lepšího postupu práce díky vyšším rychlostem při řezání do měkkých a středně tvrdých materiálů. Bez aktivovaného kyvného zdvihu lze naproti tomu řezat tenké nebo tvrdé materiály, přitom dochází k menšímu vytrhávání třísek v materiálu. Ve dvou stupních lze rovněž nastavit počet zdvihů pro práci přizpůsobenou druhu materiálu.

Jedno elektrické nářadí – spousta chytrých detailů

Nová akumulátorová pila ocaska RSC 18 se blýskne vynikajícím řezným výkonem téměř u všech kompozitních materiálů. Sílu tohoto siláka přitom lze naprosto jednoduše dávkovat: díky velkému spínači pro přidávání otáček není plynulý rozběh a perfektní regulace počtu zdvihů vůbec žádný problém. Důležitým příspěvkem k perfektní manipulaci je antivibrační převodovka. V praxi tak lze dosáhnout až o 40 procent nižších vibrací. To přináší citelně menší namáhání paží, šlach a kloubů a delší životnost nářadí, protože na převodovku a ložiska působí menší síla úderů. Kladný vedlejší efekt představuje rychlejší postup práce, protože se ztrácí méně energie. Důmyslné: speciální upínací sklíčidlo při výměně rychle vysune pilový list a při vyjímání pilového listu nehrozí nebezpečí popálení prstů nebo ruky. Navíc lze upnutý pilový list otočit o 180 stupňů, aby zuby směřovaly nahoru. To umožňuje řezat v určitých polohách až k stěně, stropu nebo podlaze.

Bezpečnost a zdraví při řezání

Téma bezpečnosti práce hrálo – což je pro Festool typické – ústřední roli i při vývoji tohoto nářadí. Protože při práci s pilami ocaskami vzniká v daném místě velké množství prachu, vyvinula firma Festool u RSC 18 chytré řešení: odsávací nástavec lze bez problému připojit k vysavači. Hadice je bezpečně připojená k systémové objímce a je chráněná proti nežádoucímu vyklouznutí. Navíc lze vysavač přes Bluetooth automaticky zapínat a vypínat prostřednictvím akumulátoru s Bluetooth. Další komfortní funkci představuje integrované LED světlo, které perfektně osvětluje pracovní oblast. Díky stolu pily, který lze nastavit do několika zaaretovaných poloh, jsou navíc možné variabilní hloubky zanoření, zároveň je ideálně využívaný pilový list. Dále je možné RSC 18 bezpečně zavěsit na hák na lešení – zajišťovací spínač zabraňuje nežádoucímu zapnutí nářadí.

Novou akumulátorovou pilu ocasku RSC 18 lze zakoupit od května 2023 ve specializovaných prodejnách. Další informace najdete na www.festool.cz 

Více než „jen pouhý“ výkon: akumulátorový svět Festool

„Akumulátorová technologie a akumulátorová nářadí představují na trhu s nářadím důležitý trend. Také my jsme odpovídajícím způsobem zaměřili naši strategii a tímto směrem nepřetržitě rozšiřujeme portfolio. Přitom se ale slepě neřídíme heslem „akumulátor za každou cenu“, nýbrž podle toho, co je nejlepší pro příslušné použití. Usilujeme o nejlepší výsledek, aby daná použití perfektně fungovala a zároveň zajišťovala, že bude řemeslo jednodušší, bezpečnější a lepší,“ říká Sascha Menges, CEO společnosti Festool GmbH. Tato zásada se jednoznačně projevuje u nových přírůstků v 18 V systému Festool. V první řadě je to nová akumulátorová stolní okružní pila CSC SYS 50, ponorná pila TSC 55 KEB, akumulátorový rázový utahovák QUADRIVE TPC 18 a v průběhu roku 2023 se přidá exoskelet ExoActive.

www.festool.cz