05.11.2023 | Zprávy

V rámci Grand Prix Architektů Festivalu by GROHE konaného ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze proběhlo vyhlášení vítězů Národní ceny za architekturu 2023. Přes den mohli návštěvníci kromě prezentací nominovaných projektů vidět také novou kolekci GROHE SPA, oslavující vodu jako zdroj zdraví

Galavečer s vyhlášením výsledků se konal v pondělí 30. října 2023. Hlavní cenu GPA – Národní ceny za architekturu pro rok 2023 získal projekt Sídlo Kloboucké Lesní autorů Jana Macha, Jana Vondráka a Filipa Cerhy. Jako každoročně vítězové hlavní ceny obdrželi velkou modrou kostku, kterou vytvořil Bohumil Eliáš. Další ceny byly uděleny také v jednotlivých kategoriích.  

Na základě hlasování veřejnosti získal Cenu Architektonické veřejnosti GROHE projekt Zlínská zrcadla. Hlasy bylo možné projektu udělit až do 1.11. 2023 a vítěz získal celkem 192 hlasů.

O Národní cenu za architekturu se v letošním jubilejním 30. ročníku ucházelo 275 projektů, z nichž porota vybrala 50, které postoupily do finále. Porota je každoročně pětičlenná, kdy čtyři porotci jsou vždy zahraniční a jeden je z České republiky. Vybrané projekty byly poté prezentovány v rámci Grand Prix Architecture Festivalu by Grohe. Návštěvníci kromě prezentací projektů mohli vidět i novou luxusní kolekci GROHE SPA.  Instalace zahrnovala různé typy vodovodních bateriích na designových displejích, wellness zónu se sprchou a velkoformátovou videoprojekci. 

Kolekce GROHE SPA zve uživatele k luxusním vodním rituálům, které využívají pozitivních účinků vody na tělo i duši. Je určena pro jedinečné wellness prostory a díky rozmanitým produktovým variantám umožňuje proměnit koupelnu v domácí wellness přizpůsobené individuálním potřebám. Portfolio zahrnuje prémiové výrobky GROHE, které se vyznačují nejvyšší kvalitou, špičkovými technologiemi, bezkonkurenčně precizním zpracováním a atraktivním designem. 

Grand Prix Architektů pořádá Obec architektů, a. s. již od roku 1993. Porota je každoročně pětičlenná, kdy 4 porotci jsou vždy zahraniční a jeden je z České republiky. V letošním jubilejním XXX. porota zasedala v tomto ve složení:

Předsedkyně poroty:

  • Amanda Levete - Velká Británie 

Ostatní členové:

  • Irakli Eristavi - Slovensko 
  • Thorbjörn Andersson - Švédsko 
  • Balász Bognár  - Japonsko 
  • Petr Štefek - Česká Republika

Předseda Obce architektů Oleg Haman k XXIX. ročníku GPA – Národní ceny za architekturu uvedl: „Jsme rádi, že se nám podařilo v jubilejním 30. ročníku mít vynikající porotu, která pečlivě vybírala a ukázala na zajímavé projekty, které se zde realizují, a stala se tak zrcadlem okolního světa k naší tvorbě, architektuře, kterou tu vytváříme.” 

Další podrobnosti o GROHE SPA naleznete na webu grohespa.com.

Zajímá vás, jak architektura ovlivňuje náš život? V seriálu „Drop of...“ na naší digitální zážitkové platformě GROHE X na vás čeká Alessandro Preda, renomovaný architekt, který se s vámi podělí o inspirativní zdroje a místa. 

O společnosti GROHE

Společnost GROHE je předním světovým poskytovatelem kompletních koupelnových řešení a kuchyňských baterií. Od roku 2014 je GROHE součástí prestižního portfolia skupiny LIXIL, která je zaměřena na vodohospodářské a stavební produkty. Aby každý náš produkt nabízel „Pure Freude an Wasser“, čistý prožitek z vody, je založen na čtyřech klíčových hodnotách společnosti – kvalitě, technologii, designu a udržitelném rozvoji. 

Společnost GROHE nabízí revoluční produktová řešení a služby prostřednictvím oddělených portfolií GROHE QuickFix, GROHE Professional a prémiové podznačky GROHE SPA, které byly navrženy na míru specifickým potřebám profesionálních obchodních partnerů společnosti GROHE a jejich odlišným cílovým skupinám. 

Vzhledem k tomu, že voda je jádrem obchodních aktivit společnosti GROHE, přispívá značka ke strategii odpovědnosti společnosti LIXIL svým hodnotovým řetězcem šetřícím zdroje – od uhlíkově neutrální* výroby, přes odstranění zbytečných plastů v obalech produktů, až po technologie šetřící vodu a elektrickou energii, jako je například sprcha GROHE Everstream s recyklací vody. 

Skrze hybridní komunikační ekoystém GROHE X dává společnost GROHE další impulzy k rozvoji sanitárního průmyslu. Ať už digitálně na digitální zážitkové platformě, fyzicky nebo hybridně v zážitkovém a komunikačním centru GROHE X v německém Hemeru nebo na cestách s GROHE X Motion Trucks, značka GROHE spojuje lidi, aby posílila cíl společnosti LIXIL „měnit domácnosti k lepšímu – pro všechny a všude“

*zahrnuje kompenzační projekty CO2, více na grohe-x.com/sustainability

O společnosti LIXIL

Společnost LIXIL (TSE číslo 5938) vyrábí revoluční vodní a stavební řešení pro každodenní výzvy, která zlepšují život našim zákazníkům po celém světě. Vytváříme přední technologie na základě našeho japonského dědictví a investujeme do výzkumu, jehož výsledkem jsou vysoce kvalitní produkty, které přeměňují domácnosti. Skutečnou podstatou obchodních aktivit společnosti LIXIL je však způsob, jakým je realizujeme – skrze smysluplný design, nevídaný tah na branku, odhodlání zvyšovat dostupnost prémiových produktů pro všechny a společenskou odpovědnost. Součástí naší skupiny jsou přední světové značky jako například INAX, GROHE, American Standard nebo TOSTEM. Přes 55 000 kolegů ve více než 150 zemích světa hrdě pracuje na produktech, které používá více než miliarda lidí každý den. Objevte více na webových stránkách www.lixil.com