07.06.2023 | Praxe

Primární požadavek na výbornou odolnost nášlapné krytiny na balkoně splňuje keramická podlaha na terčích dokonale.

Konstrukce je pevná, stabilní a vysoce únosná, snadno odvede vodu. Navíc ji lze kdykoliv rozebrat a dostat se tak k podkladu. Nastavitelné terče se přizpůsobí i pevnému, ale nerovnému podkladu. Eleganci i odolnost nášlapné vrstvě dávají nové keramické dlaždice RAKO OUTDOOR. Díky zesílené tloušťce 2 cm lze tyto dlaždice pokládat bez použití lepidel a spárovacích hmot na plastové terče nebo i jen tak do štěrku či travní plochy. Dlaždice s věrným vzhledem dřeva nebo kamene odpovídají designem podlahovým sériím RAKO a umožňují tak navázat na obytné místnosti a sjednotit přechod z interiéru do exteriéru. Více na www.rako.cz

Slinuté dlaždice RAKO Outdoor o rozměru 60 x 60 cm a tloušťce 2 cm jsou mrazuvzdorné a venkovní zatížení vydrží bez zásadních omezení. Díky jemnému reliéfu a protiskluznosti R11/B jsou vhodné na vybudování či rekonstrukci moderní terasy, balkonu, okolí bazénu, pergoly, střechy nebo nášlapných chodníků. Jejich tloušťka a vlastní hmotnost je předurčuje položit přímo do terénu, například do trávníku, štěrku nebo na plastové terče bez použití lepidel a spárovacích hmot. Kvalita a design dlaždic RAKO Outdoor je díky technologii digitálního tisku k nerozeznání od přírodních materiálů, které věrně imitují. Atraktivní kresbu kamene typu burlington naleznete v sérii Quarzit Outdoor, vzhled břidlice v sérii Kaamos Outdoor, design dřeva pak v sérii Saloon Outdoor. Dlaždice RAKO Outdoor jsou ekologickým výrobkem s nízkou mírou zatížení životního prostředí (certifikace EPD, LEED).

Výhody nastavitelných terčů a pokládky na ně

U nastavitelných terčů lze upravit jak jejich výšku, tak i sklon. V případě terčů s teleskopickou hlavou jde o sklon až 10 %. Snadno tak dorovnají pevný, ale spádovaný podklad. Takto visutá podlaha má jen minimální nároky na údržbu, velmi dobře větrá, navíc ve vzniklém prostoru pod ní lze vést nejrůznější rozvody. Konstrukci je možné v případě potřeby opravit nebo zcela rozebrat. 

Jak položit dlaždice na nastavitelné terče?

Z široké nabídky si lze vybrat terče na polypropylenové bázi s výškou až 100 cm, které jsou odolné proti vysokým teplotám, UV záření i mrazům. Nosnost terče se podle typu pohybuje v rozsahu 500 kg až 1200 kg. Součástí řešení některých terčů se šroubováním je regulační klíč, který umožňuje nastavit výšku terče zvnějšku bez manipulace s dlažbou. Mezerníky v hlavě terče slouží pro vymezení spár mezi dlaždicemi v rozsahu 2–4,5 mm. Spáry zajišťují odtok a vypařování vody, a přitom nepůsobí rušivě. Počet mezerníků na hlavách terčů můžeme upravit podle potřeby. V případě pružného podkladu můžeme zvýšit tuhost konstrukce použitím nosníků, které pokládáme na terče nebo vložením jednoho terče navíc do středu dlaždice. 

  1. Pokládka na nastavitelné terče je systém pokládky dlaždic tloušťky 2 cm a nastavitelných podpěr, tzv. terčů. Připravíme si potřebný počet terčů, včetně sklonových korektorů a mezerníků, gumové podložky, dorazy, případně soklové klipy, keramické dlaždice RAKO Outdoor tloušťky 2 cm, vodováhu a řezačku. Jako podklad doporučujeme použít hydroizolační PVC fólie s výztužnou mřížkou a minimální tloušťkou 1,5 mm. Instalaci fólie svěřte profesionálovi, protože nedodržením technologického postupu hrozí zatékání do konstrukce.
  2. Vodorovný podklad pod terč nastavíme otáčením sklonového korektoru. Tím dorovnáváme sklon podkladu až do 5 %. Každý terč musíme nastavit individuálně, protože úhel sklonu a směr spádu se pokaždé liší. Podpěry vybavené teleskopickou kyvnou hlavou dorovnají automaticky samy až 10% sklon. 
  3. Do sklonového korektoru vložíme terč. Potřebnou výšku terčů pak doladíme pootáčením podle určující výšky terče v nejvyšším bodě terasy nebo balkonu. 
  4. Na terč vložíme dilatační mezerníky a seříznutím, případně vylomením, upravíme jejich počet podle potřeby. Mezerníky vymezují šířku spáry, která je nezbytná k odvodu a odpařování vody. Doporučujeme zvolit šířku mezerníku min. 3 mm.
  5. Pokud nemáme kolem dlažby pevný okraj, jako je sokl nebo stěna, použijeme k vytvoření čela soklové klipy, které umístíme jak na hlavu terče, tak pod ně.  
  6. Z důvodu odpružení a usednutí dlažby vkládáme na terče gumové podložky.
  7. Terče navzájem proměříme vodováhou nebo laserem a případně otáčením dorovnáme.
  8. Před pokládkou zkontrolujeme vzdálenost mezi terči na formát dlaždice 60 x 60 cm.
  9. Na terče položíme dlaždici. Manipulace s dlaždicí vážící 16 kg je náročnější než práce s formáty běžné tloušťky. Po pokládce zkontrolujeme, je-li dlaždice vodorovně uložena. 
  10. Jednotlivé kroky opakujeme v dalších řadách pokládky. Tuhost konstrukce lze zvýšit vložením jednoho terče navíc do středu dlaždice.
  11. Do připravených soklových klipů nařežeme keramické pásky k vytvoření čela balkonu nebo terasy.
  12. Reliéfní 2 cm dlaždice jsou schopny řezat pouze elektrické řezačky s vodícími lištami nebo vodou chlazené stojanové pily. 
  13. Při řezu postupujeme pomalu a netlačíme. Používáme pouze diamantové kotouče na slinutou keramickou dlažbu.
  14. Nařezané a zabroušené keramické pásky úhlovou bruskou s brusným polštářem zasuneme do soklových klipů. 
  15. Hotové keramické čelo balkonu plynule navazuje na zakončovací profil s okapnicí.
  16. Ke dveřím a stěně balkonu naměříme jednotlivé dořezy.  Mezi stěnou balkonu a dlaždicí používáme k vymezení pokládky dorazy, které zabraňují v proříznutí PVC fólie okrajem dlaždice přiléhající ke stěně.

Pokládka na terče je rychlá metoda pokládky s minimálními nároky na údržbu a bezproblémovým přístupem k podkladu. Na postup se můžete podívat také na videu, a to ZDE: Pokládka suchou cestou - na terče/do štěrku | keramické obklady a dlažby RAKO.

Celý článek najdete v časopise Obklady, dlažba & sanita 2/2023, který si můžete předplatit ZDE nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na j.patzakova@atemi.cz.