31.07.2023 | Praxe

Většina výrobců doporučuje svěřit pokládku podlahových materiálů odborníkům.

Jsou ale výjimky. Slinuté dlaždice RAKO Outdoor s tloušťkou 2 cm si do štěrkového lože položí i méně zkušení nadšenci. Terasa bude vypadat skvěle, a navíc ji lze užívat prakticky ihned. Poškozenou dlaždici snadno nahradíte novou. Díky jednotnému designu dlaždic můžete navázat na obytné místnosti a sjednotit, i opticky zvětšit, přechod z interiéru do exteriéru. Kromě teras se dlaždice sérií QUARZIT, SALOON, KAAMOS hodí i pro využití na balkoně, v okolí bazénu, v pergole, na ploché střeše nebo jen jako nášlapné chodníky zakomponované do travní plochy. Více na www.rako.cz.  

Slinuté dlaždice RAKO Outdoor o rozměru 60 x 60 cm a tloušťce 2 cm jsou mrazuvzdorné a venkovní zatížení vydrží bez zásadních omezení. Díky jemnému reliéfu a protiskluznosti R11/B jsou vhodné na vybudování či rekonstrukci moderní terasy, balkonu, okolí bazénu, pro pergoly, střechy nebo nášlapné chodníky. Jejich tloušťka a vlastní váha je předurčuje položit přímo do terénu, například do trávníku, štěrku nebo na plastové terče bez použití lepidel a spárovacích hmot. Jejich kvalita a design je díky technologii digitálního tisku k nerozeznání od přírodních materiálů, které věrně imitují. Design kamene skrývají série Quarzit Outdoor a Kaamos Outdoor, design dřeva pak série Saloon Outdoor. 

Výhody pokládky do štěrku

Pokládka do štěrku je cenově příznivým řešením teras, pergol a chodníků. Terasa je realizována rychle a s minimálními nároky na nářadí a materiál. Velkou výhodou je možnost snadné výměny dlaždice v případě jejího poškození. Dlouhou trvanlivost řešení ovlivňuje stabilita podloží dlaždic ze zhutněné vrstvy štěrku. Předpokladem stability pokládky je rovný a dobře zhutněný štěrkový podklad. 

Celý článek najdete v časopise Obklady, dlažba & sanita 3/2023, který si ONLINE můžete prohlédnout ZDE.