08.06.2020 | Zprávy

Řešením může být velkoformátová výstavba.

Aktuální opatření spojená s pandemií koronaviru mají dopad na celý trh. Ve stavebnictví se mohou uzavřené hranice projevit nedostatkem pracovníků. Stavební společnosti a developeři tak přehodnocují letošní výstavby a hledají efektivnější postupy, které jim pomohou vyřešit problémy s chybějícími zedníky. Trendem je využívání velkoformátových stavebních prvků, které zrychlují proces výstavby, a především snižují počet potřebných pracovních sil. 

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků a chybějící pracovní síla ze zahraničí výrazně promění české stavebnictví. Již nyní se developeři i projektanti přiklánějí k trendům mechanizace a automatizace, které výrazně šetří čas výstavby a minimalizují počet potřebných pracovníků. V souvislosti s tímto trendem se na stavbách nově uplatňují velkoformátové prefabrikované tvárnice, které jsou navrženy tak, aby snižovaly počet kroků nutných pro stavbu budovy. Tím se zjednodušují procesy a navíc se snižuje riziko chyb. 

Velkoformáty splňují potřeby velkých projektů, u kterých se klade důraz na kvalitní a rychlou stavbu – jde zejména o bytové domy, administrativní budovy, tovární sklady či řadové domy i školy. Inovativní stavební materiál doporučili projektanti například pro stavbu bytového domu v Trenčíně. „Díky velkoformátovým prvkům stavba probíhala rychleji. Navíc jsme původně počítali se třemi partami zedníků, nakonec tady pracovala jedna jediná,“ uvedl k výhodám velkoformátových tvárnic František Bouchner, majitel stavební společnosti Tespra Trenčín, která zajišťovala stavební práce.

VELKOFORMÁT ZRYCHLUJE A ZPŘESŇUJE VÝSTAVBU

Technologie velkoformátových stavebních prvků umožňuje stavbu až dvojnásobnou rychlostí, přitom je zapotřebí jen poloviční počet zedníků, než je běžné. „Velkoformátové tvárnice jsou navrženy tak, aby v jediném kroku vyzdily až sedmkrát větší prostor než při použití běžných stavebních prvků,“ vysvětluje výhody Lucie Šnajdrová, manažerka velkoformátové výstavby ze společnosti Xella, která v roce 2019 uvedla na český trh pórobetonové tvárnice Ytong Jumbo. „Stavební firmy při využití velkoformátových tvárnic oceňují i lepší přesnost stěn. Díky velké jednolité ploše a minimalizaci potřebných stavebních kroků je snížena chybovost a stěny jsou hladké a rovné,“ dodává Šnajdrová s tím, že tvárnice Ytong Jumbo jsou dostupné v rozměru s délkou 600 mm a výškou 750 mm. 

Velkoformátové tvárnice je možné používat pro nosné i nenosné vnitřní stěny, ale i pro stěny dělicí, u kterých jsou zvýšené nároky na akustiku. Pro tyto účely jsou vhodné vápenopískové velkoformáty Silka Tempo, které mají vysokou únosnost srovnatelnou s betonem. Tvárnice umožní vyzdít 50 m2 stěny za jeden den, snižují tak dobu zdění o 60 % oproti běžným stavebním prvkům. 

Celý článek najdete v květnovém vydání časopisu Obklady, dlažba & sanita č. 2/2020.