11.05.2020 | Zprávy


Téma, které rezonuje celým tímto číslem jsou velkoformátové obklady a dlažby. Jejich vzestup trvá již delší dobu a jeho kulminační křivka zatím neklesá. Velkoformáty již nesou používány jen ve velkých prostorách, přesunuly se i do těch nejmenších koupelen a jsou s oblibou používány při rekonstrukcích panelákových jader, ze kterých dokážou vykouzlit nevídané.

S velkými formáty ale mohou přijít velké problémy, pokud jsou ke svému podkladu přichyceny nesprávným způsobem nebo dokonce nesprávnou chemií. Občas se někteří kutilové diví, že jim ze zdi odpadly obklady, na které použily své osvědčené lepidlo, kterým lepí takzvaně odjakživa. Problém je právě v tom, že zatímco obklady se až několikanásobně zvětšily, lepidlo, jenž na ně používají má vlastnosti stále stejné. Směs, která kvalitně vyschla před spárováním mezi dlaždicemi 20 x 20 centimetrů si pod velkou plochou zachová svou likvidní formu a je otázka času, kdy tato neproschlá hmota těžkou obkládačku neudrží a pustí jí s rachotem na podlahu. Možných problémů je pochopitelně mnohem víc, ale výrobci stavební chemie znají na všechny správné odpovědi. Pokud je chce znát také, stačí si pročíst tento časopis.

Témat je pochopitelně mnohem víc a jako obvykle se věnujeme designu, technologiím i novým trendům.

Příjemné počtení přeje Martin Kubín, šéfredaktor

Na ukázky z tohoto vydání se můžete podívat v naší fotogalerii.

Květnové vydání profi magazínu Obklady, dlažba & sanita 2/2020 vychází ve čtvrtek 14. května, k dostání v tištěné podobě ZDE, nebo v elektronické podobě ZDE.

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.