23.03.2021 | TIPY

Pokud existují nějaké nevýhody této kolekce, může to být fakt, že její instalace je pro kutily poněkud složitá. Naopak zkušený obkladač si s ní hravě poradí, čímž se ze zákaznické nevýhody stává výhoda pro obkladače.

Pokud si klient vybere obklady a dlažbu moudře, není důvod, proč by mu oboje nevydrželo po generace. Keramické obklady i dlaždice mají pevný povrch, který nepřitahuje ani nepřidržuje nečistoty, prach, pyl nebo jiné alergeny. Když tyto malé částice přistanou na keramické podlaze nebo na stěně, je snadné otřít je mopem nebo houbou. Pomáhá to udržovat vzduch bez dráždivých materiálů, které mohou být škodlivé pro astmatiky a alergiky.

Keramika PORTOBELLO je matně glazovaná, kalibrovaná, slinutá i mrazuvzdorná. Co jednotlivé názvy znamenají?

MRAZUVZDORNOST
Mrazuvzdornost je dána mírou nasákavosti dlaždice (nenasaje vodu, která by v ní mohla zmrznout). U obkladů pro použití v interiérech není mrazuvzdornost požadována a nasákavost bývá obvykle více než 10 %. Oproti tomu mrazuvzdorné glazované dlaždice mají nasákavost do 3 %. Pro exteriér jsou pak vhodné
slinuté dlaždice s nasákavostí nižší než 0,5 %.

KALIBROVANÁ DLAŽBA
Kalibrovaná dlažba je rovněž známá jako rozměrově stabilní dlaždice. JJde tedy o dlaždice, které byly mechanicky ořezané do určité velikosti, poté co byly vypáleny tak, aby jejich okraje tvořily úhel 90°. Dosažená jednotná velikost, rozměr soudržnosti a optimální přesnost dodávají dlaždicím čistší provedení a méněodchylek mezi jejich jednotlivými kusy.

SLINUTÁ DLAŽBA
Natlačením do forem pod vysokým tlakem zůstane v keramické hmotě minimum vzduchových bublin. Posléze se vypálí při vysokých teplotách, čímž se výsledný produkt stane tvrdým, pevným a otěruvzdorným. Zároveň je méně nasákavý. Nachází univerzální použití v interiéru a exteriéru, na stěnyi podlahy. Slinutá dlažba je obzvlášť vhodná do vysoce namáhaných prostor jako dlažba či na fasády budov.

FAKTA

  • Výroba: Španělsko
  • Inspirováno technikou benátského štuku. Jedinečný design se vyznačuje jemným reliéfem.
  • Obklad o rozměru 31,5 × 100 cm
  • Dlažba o rozměru 59 × 59 cm
  • Rektifikovaná/kalibrovaná dlažba/obklad = jde o řezaný obklad/dlažbu, má ostré hrany a tím vzniká minimální spára

www.sapho.cz