12.04.2021 | TIPY

Mozaiky jako vzor rozhodně nejsou jen znovuobjeveným trendem. Prodávaly se prakticky pořád a nikdy v určitých aspektech nevyšly z módy. Mění se pouze jejich provedení i barevnost. Už dávno neplatí, že by měla být mozaika složena jen z malých čtverečků. Poskládat se dá z jakýchkoliv tvarů, dokonce může i imitovat přírodní materiály, jako je třeba dřevo či kámen. A právě toto rozšíření možností mozaik pravděpodobně přispělo k jejich současné vyšší popularitě.  

Desítky pracovníku a hromady hodin práce, ze kterých nevznikne jen obyčejná keramika, ale hotové umělecké dílo. Tak lze charakterizovat jedinečné dekory luxusní italské značky Sicis. Jejich originální mozaiky může člověk umístit na zdi, podlahy, dna bazénu, ale také na bytové doplňky či šperky. 

Doby, kdy obklady a dlažby většiny domů vypadaly nápadně podobně, už jsou naštěstí dávno pryč. Jednou z variant, jak se od ostatních výrazně odlišit, nabízí i luxusní italská značka Sicis. Její doménou jsou mozaiky vyráběné z keramiky, skla nebo kamene. Je možné je umístit prakticky kamkoliv – na dno bazénů, na stěny, na podlahu, ale i na bytové doplňky či šperky – a doslova tak naplnit motto výrobce „svět je mozaika“.

Samotná ruční výroba mozaik představuje precizní práci, která vyžaduje přesnost, pečlivost, trpělivost a neuvěřitelný smysl pro detail. Proto, aby se zaměstnanci společnosti Sicis mohli podílet na ručně skládaných mozaikách, musejí absolvovat několikaleté studium na umělecké škole. Při tvorbě pak sedí v prostorné hale na podlaze a kamínek po kamínku skládají podle papírové předlohy mozaiku do cílené podoby. Není tedy divu, že celý proces trvá často i stovky hodin. 

Foto: M.B.Keramika

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.