30.08.2021 | Realizace

Mnohé firmy již pochopily, že harmonické a milé pracovní prostředí ovlivňuje pracovní náladu a motivaci lidí. Pokud se v kanceláři cítí příjemně a zdravě, budou plni nápadů i energie. Nový výrobní závod společnosti Elpro-Energo Transformers s.r.o. šel ale ve svých vizích ještě mnohem dál. Český výrobce vysokonapěťových transformátorů vybudoval v moravskoslezském Hnojníku pro své zaměstnance nejen zdravé kanceláře, ale kompletně celý výrobní závod. Na až neuvěřitelné realizaci se podíleli převážně čeští výrobci a dodavatelé. Keramické obklady Rako najdete v každé místnosti. Nesporně i díky nim se v závodě zaměstnanci cítí jako doma. 

Novostavba výrobní haly s administrativní budovou Elpro-Energo v Hnojníku je už na první pohled jiná. Vznikla totiž s cílem poskytnout zaměstnancům zdravý životní prostor. Koncept vyšel z potřeb člověka a dokonale zohlednil jeho cítění prostoru, tzn. barev, materiálů, vnitřních energií ale i potřebu denního světla a vzdušnosti. Mezi použitými materiály je kámen, sklo, dřevo i kov. Kovu se však záměrně vyhýbá v opláštění i zastřešení budov. 

Hala, kde je od nohou teplo

První etapa výstavby nové haly pro výrobu jader a aktivních částí olejových transformátorů s plochou 6500 m2 byla zahájena v září roku 2019. Doslova vychytávkou je zde provedení podlahového vytápění v betonové desce podlahy.

Denní světlo bez přehřívání interiéru

Svislé sloupy skeletu zůstaly vzhledem ke statice železobetonové, ale celá nosná část střechy je dřevěná (dřevěné lepené nosníky i fošnový záklop). Světlo do haly přivádí 140 světlíků, které v sobě snoubí kompromis mezi přiváděným světlem do haly a nepropustností tepelného záření díky speciální kopuli, zabraňující nežádoucímu přehřívání interiéru. 

S přírodními materiály v interiéru

Stejně překvapivý jako pohled zvenku, je dojem z interiéru. Už vstupní hala vyvolává nečekaný pocit vzdušnosti a volnosti, právě díky velkému množství denního světla, v kombinaci se dřevem, sklem, ale také velkoformátovými keramickými dlaždicemi Rako. 

Reprezentativní jídelna pro stovku strávníků

Kolem recepce dojdete do kuchyně a jídelny, kde nad dřevěnými stoly září křišťálové lustry. Volba tohoto závěsného osvětlení povýší každodenní oběd v práci na společenskou událost. Také podlaha působí reprezentativně – tvoří ji dlaždice 60 x 60 cm se vzhledem kamene. Výhodou použité série Random je široká škála barev a struktur. Díky tomu je docíleno toho, že vzhled povrchu působí přirozeně naturalisticky. 

Pro energii a dobré nápady

V práci často trávíme víc času než doma. Pro dobré nápady a energii je potřeba, aby lidé chodili do práce s dobrým pocitem a úsměvem. V administrativní části závodu Elpro-Energo, tedy ve třech zasedacích místnostech, ve foyer, v šatnách a na chodbách, se chodí po keramické podlaze Saloon z velkoformátových dlaždic. Vzhled dřeva je naprosto věrohodný, avšak má špičkové parametry keramického materiálu, především vysokou odolnost a snadnou údržbu. 

Šatny zaměstnanců sousedí s minimalisticky řešenými sprchami a umývárnami. V každé hale jsou určeny pro přibližně 60 osob, odděleně pro muže a ženy. Stěny pokrývají obkládačky Blend moderního formátu 20 x 60 cm. Na neutrálním pozadí vynikají syté barvy puntíkatých a pruhovaných dekorací, modré a bordó. 

www.rako.cz

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.