19.08.2021 | Zprávy


Až 700 000 m2 nových kanceláří by mohlo v Praze přibýt do roku 2025. Aktuálně je ve fázi výstavby zhruba třetina z tohoto objemu. Vzhledem k panujícímu zpomalení poptávky a růstu neobsazenosti jak u stávajících, tak nových kancelářských prostor poupravují však mnozí developeři své plány: posunují zahájení výstavby a zpomalují realizaci. Další z nich zvažují budoucí využití projektů z čistě administrativních na mix kancelářských, rezidenčních a obchodních prostor. 

Čtvrtletní analýza mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate nabízí i povzbuzující čísla. Přes nejistotu způsobenou vlivem pandemie bylo v 1. čtvrtletí letošního roku pronajato přes 90 000 m2, z čehož 41 000 m2 tvořily nové pronájmy. Vzhledem k tomu, že za celý letošní rok má být dokončeno 90 000 m2 moderních kanceláří, mohla by poptávka až dvojnásobně překonat novou nabídku.

„Výsledek letošních prvních tří měsíců je vlastně příjemným překvapením. Tím spíše, že nájemci si mohou vybírat ze zcela nových administrativních budov, neobsazených starších objektů a ještě zhruba 100 000 m2 u jiných nájemců ve formě podnájmu,“ komentuje výsledky Lena Popova, vedoucí oddělení pronájmu kanceláří BNP Paribas Real Estate. 

Právě na objemu nových kanceláří, které budou dokončeny letos, je vidět flexibilita developerů. Snížení transakční aktivity mělo přímý dopad na nabídku nových kancelářských ploch. Aby nedošlo ke skokovému nárůstu neobsazenosti u nově dokončených budov a tlaku na snížení nájemného, zpomalili realizaci nebo odsunuli zahájení výstavby řady projektů. Ostatně během prvních tří měsíců nebyla dokončena žádná nová budova, nepočítáme-li dokončení rekonstrukce objektů Holečkova 26 a BDO Building u metra Budějovická. Podle údajů poradenské společnosti má být na trh jak letos, tak i v roce 2022 dodáno přes 90 000 m2 moderních kancelářských ploch.

„Ačkoli míra neobsazenosti v posledních čtvrtletích roste a nájemní aktivita zpomaluje, zůstávají nájmy v Praze stabilní. V centru města se nejvyšší nájemné pohybuje mezi 22,5 a 23 EUR,“ vyzdvihuje další pozitivní aspekt první čtvrtletí Kamila Breen, vedoucí poradenství a průzkumu trhu BNP Paribas Real Estate.

Podle poradců je dopad Covid-19 nejzřetelněji vidět na zpomalení relokací i v segmentech, kterým se ekonomicky objektivně daří a dokonce expandují. Protože všechny dopady zdaleka neodezněly, firmy raději upřednostňují přejednání smluv ve stávajících prostorech. 

Oč zdrženlivější bude kancelářský trh v Praze do konce roku 2022, tím větší očekávání se vztahují k roku 2023 a dále. Tehdy bude dokončeno hned několik velmi ambiciózních projektů s kapacitou přes 250 000 m2. Patří mezi ně například další etapa Waltrovky, Masaryčka, Port 7 v Holešovicích, Hagibor nebo úvodní bloky Rohan City.