29.04.2022 | Zprávy


Praha je dlouhodobě nejatraktivnějším místem v celé zemi, což dokládá mimo jiné neustálý nárůst jejích obyvatelů. Jen loni se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) české hlavní město rozrostlo o 15993 obyvatel, přičemž zásadní podíl na tom měli lidé, kteří se do Prahy přistěhovali (15296 lidí). Je smutné, že město dlouhodobě na tento demografický vývoj nedokáže adekvátně reagovat. Zásadně totiž chybí nejen byty pro tyto nové obyvatele, nedostačující je i stávající infrastruktura.

Obliba hlavního města je pochopitelná. Nabízí největší možnost profesního uplatnění včetně nejvyšších platů. Zároveň mají její obyvatelé nejlepší přístup ke vzdělávání, zdravotní péči i sportovním a kulturním aktivitám. Je proto logické předpokládat, že počet Pražanů poroste i v budoucnu.

Bohužel tento vývoj zůstává už mnoho let bez povšimnutí. Praha už dlouho jede spíš jen tak ze setrvačnosti, protože jí chybí zásadní dokument, který by jí na demografickou situaci umožnil lépe reagovat. Je jím územní plán, který určuje, kde se co může stavět. Ten současný byl totiž schválen už v roce 1999 a měl platit od roku 2000 následujících deset let. K jeho nahrazení však dosud nedošlo, což vedlo k faktickému vyčerpání rozvojového potenciálu hlavního města. Prakticky všechny větší rezidenční projekty se nyní mohou stavět jen díky tomu, že investor vyjedná dílčí změnu územního plánu. To ale celé povolování prodlužuje o mnoho let.

Poptávka po bydlení je přitom v posledních letech extrémní a ani přes pokračující růst cen bytů příliš neklesne. Praha totiž vždycky byla atraktivní i pro lidi ze zahraničí, loni přišlo nejvíce lidí z Ukrajiny (přírůstek 7203 lidí), Ruska (přírůstek 1931 lidí) a Slovenska (přírůstek 810 lidí). Letos navíc zájem o bydlení výrazně ovlivní desítky tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny, kteří nemohou trvale zůstat v provizorním ubytování v tělocvičnách a halách. Bohužel příliš volných bytů, do kterých by se mohli přemístit, v Praze není. Nezodpovězenou otázkou proto zůstává, co s těmito lidmi bude za pár měsíců, pokud válka v jejich zemi bude stále pokračovat.

Jednoznačným úkolem nového územního plánu je připravit hlavní město na očekávané pokračování přírůstku obyvatel tak, aby tomu odpovídala bytová výstavba i budovaná infrastruktura. Jinak se z Prahy brzy stane přeplněný zastaralý skanzen.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.