24.03.2020 | Zprávy


Přerušený kontakt klientů s makléři, nemožnost podepisovat osobně rezervační a kupní smlouvy, konec prohlídek bytů. Přísná opatření v souvislosti s celosvětovou pandemií koronaviru zásadně dopadají také na realitní trh. Dá se očekávat, že prodeje nových bytů v nejbližších týdnech zcela zamrznou a je jen otázkou času, jak dlouho bude toto období trvat. Kdo by však čekal, že nemovitosti zlevní, ten bude zklamaný.

Nové byty, které už jsou na trhu, zcela určitě nezlevní. Firmy je totiž stavěly za vysoké náklady a tak s cenou nemohou jít příliš dolů. Žádná firma nebude chtít jít do mínusu. Celkově očekávám, že ceny bytů budou stagnovat, nedojde k jejich poklesu ani růstu. Jedinou výjimkou jsou předražené byty s cenou vyšší než 120 tisíc korun za metr čtvereční, které nemají vlastnosti luxusních bytů. Ty zůstanou dlouhodobě neprodejné. U nich vidím prostor ke zlevnění. Otázkou však je, zda k tomu prodávající opravdu přistoupí.

Pokud jde o nabídku, tak se zcela vyprodají byty s rozumnou cenou do 95 tisíc korun za metr čtvereční. Ostatně o takto cenově dostupnější bydlení je obrovský zájem už nyní, což dokládá například rychlost prodejů v našem projektu Ekorezidence Hodkovičky, které jsou hluboko pod celopražským cenovým průměrem a kde v době hrubé stavby je prodáno 90 procent bytů.

Otázkou nyní zůstává, jak to bude vypadat s novými rezidenčními projekty. Stavební firmy už totiž začaly omezovat činnost a některé ji dokonce zcela přerušily. Pokud by to trvalo příliš dlouho, mohlo by to ohrozit projekty, jejichž stavba měla začít v následujících týdnech a měsících. Už tak nízká nabídka dostupných bytů nejspíš ještě klesne a k dispozici budou jen předražené neprodejné ležáky.

Rezidenční trh se nakonec v důsledku propadu ekonomiky může zcela zabrzdit. Přijde totiž ekonomická recese a je pouze otázkou, jak hluboká bude. Každopádně krize dopadne na všechny obory, spousta firem zkrachuje a mnoho lidí přijde o práci. Prodeje bytů a domů proto budou stagnovat, zájem o koupi nemovitosti nebude příliš velký. Lidé budou spíše řešit, jak zabezpečit rodinu a nahradit výpadek příjmu. Nákladné investice, mezi které patří i pořízení nového bydlení, odloží na lepší časy.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

www.ekospol.cz