31.08.2022 | TIPY

Umyvadlové mísy jsou krásným a elegantním koupelnovým doplňkem. Fascinují rozmanitými tvary, umožňují kreativní umístění v prostoru a řada z vás by je měla ráda doma. Opředeny jsou ale řadou mýtů, které zákazníky od nákupu mnohdy odradí. Jaké jsou nejčastější obavy a jaká je skutečnost vysvětluje Iva Šedivá, vedoucí marketingové komunikace Laufen CZ

MÝTUS 1: POD UMYVADLOVOU MÍSOU VZNIKÁ PLÍSEŇ A ULPÍVÁ ŠPÍNA 

Umyvadlové mísy poutají pozornost nevšedním designem, řada lidí se je ale bojí pořídit ze strachu kvůli zatékání vody pod mísu. Obávají se usazování špíny, bujení bakterií, vzniku plísní a následnému poškození desky. „Řada mýtů týkajících se umyvadlových mís vychází z nedostatečné znalosti technologie a instalace mís v koupelně. Umyvadlové mísy mají na rozdíl od umyvadel zbroušenou spodní hranu, díky čemuž perfektně doléhají na desku. Jejich dokonalé propojení pak zajišťuje silikon, který nedává pronikání vody šanci. Ta tak nemůže zanášet špínu a dál způsobovat problémy v podobě plísně. Pokud je montáž provedena kvalitně, není potřeba se zmíněných problémů bát,“ popisuje dále Iva Šedivá.

MÝTUS 2: ÚKLID UMYVADLOVÉ MÍSY JE OPROTI BĚŽNÉMU UMYVADLU NÁROČNĚJŠÍ 

S prvním rozšířeným omylem souvisí také další frekventovaná domněnka – obtížnější úklid mís. Nulová dostupnost pod mísu, nemožnost dostatečného omytí spodní hrany nebo horší přístup k zadní části od koupě odradí. „Vzhledem k pevnému propojení mísy a desky nevzniká důvod pro úklid prostoru pod mísou. Všechna potřebná místa k čištění jsou volně přístupná. K bočním částem, zadní ploše za mísou, ale i k bateriím a prostoru kolem nich, se pohodlně dostanete. Vše stačí jednoduše otřít houbičkou nebo hadříkem,“ říká Iva Šedivá z Laufen CZ.

MÝTUS 3: MÍSY PODPORUJÍ ROZPTYL VODY DO PROSTORU A NÁSLEDNÉ POŠKOZENÍ NÁBYTKU

Zatímco při nákupu klasických umyvadel se zákazníci nad mírou „cákání“ vody nepozastavují, u mís mu věnují velkou pozornost. Obávají se až přílišného stříkání vody nejenom na sebe, ale také na zrcadlo a zejména koupelnový nábytek. Kromě představy častějšího úklidu je odradí i vidina rychle zničeného povrchu desky. „Produktoví designéři během návrhu přemýšlejí nejenom nad dokonalými tvary, ale také praktičností. Nemohou si dovolit vytvářet nefunkční produkty a umyvadla musí vždy odpovídat nárokům uživatelů. Větší rozstřikování vody u mís je tedy pouhou iluzí, kterou vyvolávají současné rozmanité tvary mís. Lidé na ně nejsou zvyklí a bojí se, jak budou ve skutečnosti fungovat,“ uvádí vedoucí marketingové komunikace Laufen CZ a dodává: „Zákazníci se někdy i přesto obávají poničení desky vodou, například pokud jsou v domácnosti děti. Koupelnový nábytek ale prošel v posledních letech doslova revolucí. Výrazně se zvýšila kvalita materiálů, používají se modernější technologie a odolnost vůči dlouhodobému vystavení vody je vysoká. Stejně jako v případě vzdušné vlhkosti.“

MÝTUS 4: MÍSY SE SNADNO POŠKODÍ A ROZBIJÍ

Oválné, hranaté, kulaté, s odkládací plochou nebo s reliéfem. Umyvadlové mísy lákají precizními tvary, ladnými liniemi a tenkými hranami. Elegantní design ale vyvolává dojem křehkosti, možnosti odlomení tenkých částí a vzbuzuje pochyby ohledně jejich dlouhodobé životnosti. „Sanitární keramika, na kterou je většina z nás z předchozích dekád zvyklá, byla kvalitní, bytelná a vydržela dlouhé roky. Tenké hrany moderních umyvadel v nás proto snadno vzbudí obavy. Je potřeba si ale uvědomit, že současné inovativní materiály vykazují ještě větší odolnost navzdory zdánlivé křehkosti. Jsou zárukou tvrdosti, odolnosti vůči prasknutí, odlomení nebo odření, a to i přes jemné detaily a úzké hrany. Tenkostěnné umyvadlové mísy Laufen jsou například vyráběny z revolučního a extrémně odolného materiálu SaphirKeramik. Nepodléhá mechanickému poškození ani abrazivním čisticím prostředkům a mísa vypadá stále jako nová,“ uvádí Iva Šedivá.

MÝTUS 5: NEPRAKTICKÁ A PŘÍLIŠ SLOŽITÁ INSTALACE BATERIE

Řada lidí se obává náročné instalace mísy a nechce si přidělávat starosti. Pravdou je, že umyvadlová mísa přináší naopak volnost, jak z hlediska pozice umyvadla na desce, tak umístění baterie. Oproti umyvadlům je můžete na desce usadit libovolně, tedy uprostřed nebo na levém či pravém boku. Stejné možnosti rozmístění platí i pro baterie, které jsou buď stojánkové nebo nástěnné. Mísy jsou proto ideálním řešením zejména pro atypické nebo malé prostory, jelikož můžete rozhodnout o poloze a natočení mísy i baterie.

VYBRANÉ PRODUKTY SPOLEČNOSTI LAUFEN:

Umyvadlová mísa z kolekce Kartell • LAUFEN reprezentuje vrchol současného designu. Kombinuje využití nejmodernějších materiálů s aktuálními koupelnovými trendy. Zaujme bezchybným geometrickým tvarem, tenkými hranami i barevným provedením. Kromě lesklé nebo matné černé a tradiční bílé je k zakoupení také v matné šedé a matné grafitové. Díky inovativnímu materiálu SaphirKeramik se snadno udržuje a je enormně odolná.

Umyvadlová mísa z kolekce SONAR je důkazem, že mísy mohou nabídnout stejně bohatý prostor jako klasická dvojumyvadla. Budete mít dostatek místa pro hektická rána a už neztratíte ani vteřinu. Přesto, že vypadá jemně a křehce, materiál SaphirKeramik zajišťuje její dokonalou bytelnost a brání jakémukoliv poškození. Nadčasové provedení, geometricky přesné linie a tenké hrany činí z mísy designový skvost, který rozzáří každou koupelnu.

Umyvadlová mísa z řady INO zaujme čtvercovým tvarem se zaoblenými hranami i hloubkou mísy. Disponuje navíc praktickým přepadem bránícím přetečení vody ven. Materiál SaphirKeramik ji činí odolnou vůči rozbití a povrchovému poškození. Absence míst pro usazování špíny nedává šanci ani bakteriím. Díky minimalistickému pojetí a decentnímu vzhledu lze mísu kombinovat s většinou koupelnových stylů a barev.

Umyvadlová mísa kolekce Val představuje neotřelý přístup ve výrobě koupelnové keramiky. Chytré řešení v podobě odkládací plochy uvnitř mísy se snaží maximálně vyhovět potřebám, které jsou na koupelnu kladeny. Usnadňuje denní fungování a rutinní aktivity. Její obdélníkový tvar s oblými hranami je inspirován minimalismem a skvěle doplní především moderně pojaté koupelnové interiéry. Díky praktickým rozměrům navíc nezabere příliš místa.

Umyvadlová páková baterie z řady The New Classic se vyznačuje decentním a jemným vzhledem. Perfektně doplní jakoukoliv moderně pojatou umyvadlovou mísu, ať už v minimalistickém pojetí nebo s elegantními a oblými tvary. Její výška poskytuje dostatek prostoru pro pohodlné umytí rukou. Chromové provedení zaručuje snadnou údržbu a odolnost vůči poškození.

Umyvadlová páková baterie Kartell • LAUFEN upoutá atypickým designem. Skvěle se hodí zejména k industriálně laděným a nadčasovým interiérům. Bude krásnou ozdobou každé umyvadlové mísy, kvalitní chromové provedení navíc zajišťuje dlouhou životnost a výdrž vůči všech negativním koupelnovým vlivům.

Umyvadla na desku, ale i další koupelnové vybavení nejvyšší švýcarské kvality můžete vidět v pražském showroomu LAUFEN space Prague v blízkosti náměstí I. P. Pavlova.

www.laufen.cz