19.10.2022 | TIPY

Současným hitem se čím dál víc stávají venkovní dlažby v imitaci kovu.

Díky moderním technologiím je možné design tohoto materiálu dokonale přenést na keramickou dlažbu. Na obrázku je dlažba v imitaci zkorodovaného plechu s názvem Corten, která je součástí nabídky venkovních dlažeb fi rmy M.B.KERAMIKA.

Řada keramických venkovních dlažeb se pokládá i k bazénům. I zde mohou vyniknout industriální designy kovu. Ty nejlepší série poskytují také tvarovky v podobě bazénových lemů, odtokových kanálků nebo schodovek. Pozor! Ne každá dlažba je k bazénu vhodná:

Výrobci keramických dlažeb se nebojí ani výraznějších vzorů. Dlažba tedy nemusí mít jen vzor přírodních materiálů, jako je kámen, dřevo nebo mramor. Na obrázku je dlažba Nordic Cold, která se vyznačuje moderními geometrickými vzory:

TRENDY VENKOVNÍCH DLAŽEB V NĚKOLIKA BODECH:

  • Co se týče designu, převažují novinky jako: imitace kovů, barevné dřevo či netradiční vzory jako například geometrické motivy nebo patchwork.
  • Dlouhodobými evergreeny jsou dřevo, kámen a beton. Nově se však výrobci nebojí ani barev nebo nerealistických vzorů. Proto lze na trhu najít nejen ty nejdokonalejší imitace, nýbrž i extravagantní designy.
  • V případě rozměrů dlaždic platí pravidlo – čím větší tím, lepší!
  • Propracovanost designů je rok od roku lepší, výrobci se snaží co nejdokonaleji vykreslit strukturu přírodních materiálů. Měřítkem je například počet faců = vzorů dlaždic, odstínů, detailnost kreseb struktury materiálu atd.

Jedním z nesmrtelných designů venkovních dlažeb jsou imitace kamene. Nepředstavují však jen typické šedé odstíny a jednoduché vzory kamenné struktury. Stejně jako v přírodě i na obrázku nenajdeme dvě dlaždice se stejným vzorem:

Klasikou, která nikdy nevyjde z módy, jsou keramické dlažby v designu dřeva. Na první pohled se dlaždice nijak neliší od skutečného dřeva a navíc postrádají všechny jeho nevýhody. Díky své odolnosti tak vydrží keramická dlažba mnohem déle:

Barvy již nemusí být jen ozdobou interiérů. I na venkovních dlažbách dnes lze spatřit modré, oranžové i zelené odstíny barev. Na obrázku jsou dlaždice imitující orientální koberec, které jsou položeny v trávě:

Tradiční rozměry dlaždic v podobě „prken“. Keramická imitace dřeva precizně napodobuje strukturu, suky, barvy a například i přirozené opotřebení dřeva. Dlažba je tak k nerozeznání od přírodní předlohy:

Pro fanoušky méně výrazných barev a vzorů mají zkušení prodejci obkladů a dlažeb vždy k dispozici i širokou nabídku keramických dlaždic v imitaci betonu. Design betonu je jednoduchý a elegantní a snadno se kombinuje s nábytkem či s doplňky ve výraznějších barvách:

Foto: M.B.KERAMIKA spol. s r.o., www.mbkeramika.cz