06.12.2022 | Realizace

Česká stopa na MS v Kataru nechybí

I když čeští fotbalisté na MS nepostoupili, s trochou nadsázky fotbalové mistrovství českou účast nepostrádá. Už v minulých letech totiž do Kataru odcestovaly keramické obklady RAKO. A tato česká účast je hojná, protože celkový objem na dvou stadionech čítá dohromady více než 30 tisíc m2 keramických obkladů.   
 
Podobu diamantu, který se ve dne třpytí a v noci září, má stadion Qatar Foundation Stadium, známý také jako Education City Stadium. Inspirací pro stadion Al Thumama byl tradiční mužský klobouk taqiyah. Keramické obklady pro oba stadiony dodala značka RAKO. V Kataru se uplatnily bílé matné obkládačky, bílé dlaždice, ale také obklady vyrobené na zakázku dle přesné barevné specifikace architektů stadionu.

Fotbalový stadion Education City Stadium se nachází v katarském městě Al Raján v areálu několika univerzitních kampusů (Qatar Foundation's Education City). Dostal přezdívku „diamant v poušti“. Stadion ve tvaru broušeného diamantu se ve dne třpytí a v noci září. Stadion s kapacitou 45 350 míst se nachází na okraji hlavního města Dauhá. Po skončení mistrovství světa ve fotbale si stadion více jak polovinu míst ponechá pro využití univerzitními sportovními týmy. 

Díky tomu, že 20 % stavebních materiálů bylo označeno za ekologické, řadí se stadion mezi nejekologičtější stadiony na světě. V květnu 2019 získal stadion Education City Stadium pětihvězdičkové hodnocení GSAS. Dodavatelem stavby byla společnost JPAC JV, která jmenovala hlavním architektem Pattern Design a inženýrským projektem společnost Buro Happold. 

Společnost LASSELSBERGER, s.r.o. dodala na tento stadion 10 500 m2 keramických obkladů značky RAKO. Na projekt byly použity bílé matné obkládačky série SYSTEM ve formátu 30 x 60 cm v kombinaci s bílými dlaždicemi série ROCK v designu jemné žuly ve formátu 30 x 30 cm.  

Více na Fly-through the Education City Stadium (fifa.com).

Stadion Al Thumama se nachází se nedaleko mezinárodního letiště Hamad v Dauhá a na stavbě se významně podílel společný podnik katarské společnosti Al Jaber Engineering a turecké společnosti Tekfen Construction. Architektonický návrh, jehož autorem je hlavní architekt Arabské inženýrské kanceláře Ibrahim Jaidah, čerpá inspiraci z tradičního klobouku taqiyah, kterou nosí muži a chlapci na celém Blízkém východě. Stadion obklopuje veřejný park o rozloze 50 000 m². 

Stadion má kapacitu 40 000 míst. Po skončení mistrovství světa bude polovina sedadel ze stadionu odstraněna a věnována jiným zemím. 

Společnost Lasselsberger, s.r.o. dodala na tento stadion 20 000 m2 keramických obkladů značky RAKO. Kromě dlaždic série CLAY ve formátu 60 x 60 cm, dodala značka RAKO výrobky na zakázku dle přesné barevné specifikace architektů stadionu. Bylo vyrobeno 15 000 m2 glazovaných slinutých dlaždic ve formátu 60 x 120 cm ve třech požadovaných barvách (bílá, šedá a černá), které byly na projektu vzájemně kombinovány. 

Více na Al Thumama Stadium (fifa.com).

Foto: Farwaniah hospital Kuwait

RAKO na všech kontinentech

Společnost LASSELSBERGER v současné době exportuje asi 70 % svých výrobků do 67 zemí všech kontinentů. Ve stejné době, kdy společnost Lasselsberger exportovala české keramické výrobky do Kataru, zároveň dodávala své materiály i do dalších vzdálených destinací, třeba na stavbu nemocnice Farwaniah Hospital v Kuvajtu, pro nový hotel Kempinski v Dubaji, hotely Melia Playa Mujeres Luxuros Paraisos a Barcello Rivera Playa Maya v mexickém Cancunu, hotel Novotel v Tunisku, aquapark v Maroku, stanici metra v Sofii, sportovní plavecký komplex v kanadském Halifaxu nebo projekt policejních stanic, škol a nemocnic v Ománu.

O značce RAKO

Společnost LASSELSBERGER, s. r. o., pokračuje ve sto čtyřicetileté tradici českých keramiček. Výrobky RAKO jsou dodávány celkem do 92 zemí všech kontinentů. České obklady dokazují, že kvalitou a odolností opakovaně splňují požadavek vysoké úrovně, a to ve světovém měřítku.

Výrobky RAKO jsou tvořeny z 96 % tuzemskými surovinami přírodního původu. Závody vyrábějí ohleduplně k přírodě, a to zejména díky nemalým investicím do modernizace stávající produkce s použitím dostupných nejmodernějších technologií. Ve společnosti LASSELSBERGER děláme zkrátka to, co má smysl. Chráníme naše životní prostředí, a tudíž svět okolo nás.

www.rako.cz