30.08.2023 | Zprávy

Petr Valach, student Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Žamberku, bude Českou republiku reprezentovat na mistrovství Evropy EUROSKILLS 2023.

Jedná se o celosvětovou platformu pro zviditelnění a uznání kvalifikovaných odborníků, jejímž partnerem je společnost GROHE, která ho pomůže na soutěž připravit. 

Petr Valach z České Rybné se zúčastnil již několika důležitých soutěží. Zvítězil ve finále soutěže odborných dovedností „Učeň instalatér 2022“, které se konalo v dubnu 2022 v Brně. Poté následovala v listopadu soutěž SkillsPoland 2022 , kde se soutěžilo celkem ve 22 oborech. Z 15 soutěžících byl v celkovém hodnocení na prvním místě a stal se tak vítězem. Už v době konání finále soutěže Učeň instalatér 2022 ho Cech topenářů a instalatérů ČR přihlásil do systému výběru reprezentanta ČR na EUROSKILLS 2023, kterým se následně stal. 

EuroSkills je mistrovství Evropy v profesních dovednostech mladých od 17 do 25 let a konat se bude od 5. do 9. září 2023 v polském Gdaňsku. Tým české reprezentace na soutěž EuroSkills 2023 tvoří soutěžící v devíti odborných profesích, z nichž jedna je právě instalatér. Akce podporuje odborné dovednosti, zvyšování prestiže a kvalitu technických a dalších odborných profesí. Koordinátorem soutěže EuroSkills za ČR je stejně jako v roce 2021 v rakouském Grazu Hospodářská komora. Do soutěže EuroSkills se v září zapojí na 600 reprezentantů ze 32 evropských zemí a utkají se celkem ve 43 odborných disciplínách. Aby náš reprezentant Petr Valach uspěl v náročných disciplínách, pomůžou mu s přípravou odborníci ze společnosti GROHE. 

GROHE jako globální průmyslový partner WorldSkills International a prémiový partner WorldSkills Europe podporuje řemesla a školení. V rámci svého program GIVE (GROHE Installer Vocational Training and Education) poskytuje mladým instalatérům dobrý základ pro úspěšný start jejich kariéry a podporuje příležitosti pro mladé talenty v sanitárním průmyslu. 

Sanitární průmysl se celosvětově potýká s problémy při získávání mladých talentů na volná pracovní místa. Zatímco poptávka po instalatérech roste, počet lidí, kteří se věnují této profesní dráze, stále klesá. Vzhledem k tomu, že kvalifikovaní odborníci stárnou a odcházejí do důchodu, potřebuje průmysl mladé lidi, kteří by tyto nově uvolněné pozice obsadili. Společnost GROHE, jedna z předních světových značek kompletních koupelnových řešení a kuchyňského vybavení, řeší tento problém dvojím přístupem: Poskytuje mladým odborníkům co nejlepší vzdělání a přispívá ke změně vnímání instalatérské profese.

www.grohe.cz