19.12.2023 | TIPY

Nový rok se blíží a spolu s tím řada z nás přemýšlí nad předsevzetími, nad tím, co změnit a co dělat lépe.

Stále více se přitom klade důraz na větší udržitelnost a šetrnost, a to ve všech ohledech – od nakupování, vlastních návyků, až po domácnost. Velmi úzce se přitom toto téma dotýká také koupelnového vybavení. Moderní technologie a kvalitní materiály mohou přispět k ohleduplnému přístupu a snížit plýtvání vodou i energiemi. 

Foto: Závěsný klozet Deep by JIKA rimless vnese do koupelny nejen vyšší stupeň hygieny díky technologii splachování bez oplachového kruhu, ale současně také přispívá k úspoře vody. Disponuje systém duálního splachování 3/4,5 l. Potěší i nadčasovým designem, který perfektně doplní jakýkoliv interiér. 

Šetrný přístup s moderními bateriemi 

Technologie se neustále posouvají kupředu a koupelnový sortiment v tomto ohledu není výjimkou. Příkladem jsou vodovodní baterie, kde vývoj a inovace značně přispívají k úspoře vody, a dokonce i energií. „Vývoj na poli baterií jde rychle kupředu, a to s cílem dosáhnout větší udržitelnosti. Důraz je proto kladen na materiály a stejně tak na pokročilé vychytávky, jako je například funkce cold start, které podporují udržitelnou domácnost,“ uvádí Iva Šedivá, vedoucí marketingové komunikace společnosti Laufen CZ, pod níž spadá i tradiční česká značka JIKA.

Kvalitní materiály jsou základ

Propracované provedení a kvalita použitých materiálů přispívají k dlouhé životnosti baterií, díky čemuž se vyhnete častému a opakovanému nakupování nových výrobků, a současně také zamezují protékání vody v důsledku opotřebení a tím i jejímu zbytečnému plýtvání. Při výběru byste se proto kromě designu měli zaměřit i na tento aspekt. Důležité jsou kvalitní keramické kartuše, perlátory a také odolné povrchové úpravy, díky nimž vydrží baterie dlouho ve skvělé kondici.

Malí pomocníci pro velkou úsporu

Velkým přínosem pro úsporu mohou být také perlátory s omezovači průtoku vody. V případě moderních baterií je perlátor ve většině případů již integrovanou součástí baterie. Pokud ale máte doma baterii starší, můžete jej také samostatně dokoupit. A jak perlátor přispívá k úspoře? Jeho principem je míchání vody se vzduchem, tedy vodu provzdušňuje, čímž snižuje její průtok. Přitom ale neubírá nic z uživatelského komfortu a vy toto snížení průtoku ani nepoznáte. Zároveň může průtok také omezovat. Jen pro představu, u starších baterií může být průtok až 12 l za minutu, u těch moderních je to 4 nebo 5 litrů za minutu, což představuje podstatný rozdíl ve spotřebě.

Foto: Baterie Pure značky JIKA vynikají nejen promyšleným designem, který umě kombinuje praktičnost a propracovaný vzhled. Disponují také kvalitními perlátory s průtokem 5 l/min. Benefitem jsou i kvalitní keramické kartuše.

Šetření energií s funkcí cold start 

Technologie cold start je relativní novinkou na poli umyvadlových a dřezových baterií, která přispívá k šetrnějšímu zacházení s energiemi. Její princip je velmi jednoduchý a do jisté míry pracuje s našimi běžnými návyky. Základní poloha páky se totiž nachází ve středové poloze na studené vodě. V momentě, kdy chcete teplou, je potřeba pákou otočit doleva. „Většina z nás standardně nechává páku baterie ve středové poloze a při rychlém mytí rukou ji v této poloze pouštíme. Automaticky tak spouštíme ohřev vody. Teplá voda ale za tak krátký okamžik nedokáže doputovat do baterie a zůstává uvnitř trubek, kde opět dojde k jejímu zchladnutí a zbytečně se tak spouští celý proces ohřívání. Právě s tímto momentem pracuje technologie cold start a zabraňuje tak zbytečnému plýtvání energií,“ vysvětluje Iva Šedivá.

Foto: Baterie Mio Style značky JIKA disponují technologií cold start a vynikají kvalitním zpracováním. Použité perlátory jsou vyrobeny ze speciálního materiálu proti usazování vodního kamene a součástí baterie je také zpětná klapka proti zpětnému nasátí znečištěné vody. K dispozici jsou v klasickém provedení chrom i trendy černé barvě. 

Pohodlí i úspora s termostatickými bateriemi 

V rámci šetření vody platí také ještě jedno pravidlo. Čím rychleji nastavíme požadovanou teplotu vody, tím méně jí zbytečně proteče. Při sprchování i koupeli vám v tomto případě mohou pomoci termostatické baterie, s kterými požadovanou teplotu vody nastavíte takřka okamžitě. Vyhnete se tak nejen zbytečnému plýtvání, ale navíc si užijete ještě větší pohodlí.

Foto: S termostatickou baterií Deep by JIKA nastavíte požadovanou teplotu vody během okamžiku a můžete si tak naplno užít příjemný zážitek ze sprchování. Baterie splňuje také nejvyšší nároky na bezpečnost – pokud od baterie přestane přitékat studená voda, termostat okamžitě zablokuje příval horké vody. Zároveň je vybavena tlačítkem Safety stop, které zabraňuje nastavení teploty vyšší než příjemných a bezpečných 38 °C. Pro dosažení vyšší teploty je nutné toto tlačítko odblokovat. 

Moderní toalety s úsporným splachováním 

Starší toalety mají splachování 6 nebo dokonce 9 litry vody, což je příčinou značně vysoké spotřeby. Pro porovnání, většina moderních toalet dnes už disponuje systémem duálního splachování a současně úspornou variantou, kdy na malé spláchnutí spotřebujete 3 litry vody, na velké spláchnutí 4,5 litru. Pokud bychom vzali modelovou situaci, kdy v domácnosti žije pět členů, v případě starších toalet s 6litrovým splachováním činí roční spotřeba přibližně 98 550 litrů. Oproti tomu u toalet se splachováním 3/4,5 l je v tomto případě spotřeba 57 487,5 l.

Abyste předcházeli zbytečnému plýtvání vodou, je pak potřeba věnovat pozornost i technickému stavu toalet. Pokud toaleta protéká, může dojít k obrovské ztrátě. Samotná oprava přitom vůbec nemusí být nákladná a může ušetřit nejen vaše finance, ale také životní prostředí.

Drobnými návyky ke změně 

Šetrnějšímu zacházení s vodou a energiemi pak můžeme přispět i svým vlastním chováním. Jedním z kroků je nenechávat vodu zbytečně téct během úkonů osobní hygieny, ať už při sprchování nebo čištění zubů. Zastavením vody v průběhu těchto aktivit můžete ušetřit desítky litrů měsíčně. Dalším krokem pak může být například zkrácení doby sprchování, už jen o minutu kratší sprchování vám pomůže ušetřit stovky litrů vody měsíčně.

www.jika.cz