13.02.2024 | TIPY

Když se řekne koupelnový radiátor, většině lidí se vybaví chromovaný žebřík pod náporem mokrých ručníků, případně ploché otopné těleso umístěné zpravidla pod oknem.

Ti odvážnější si představí totéž v barevném provedení. Málokdo však pomýšlí na radiátor jako na dominantní prvek koupelny. A přitom se správně zvoleným řešením jsou možnosti využití radiátorů prakticky neomezené. Podívejme se, jak chytře zvládnou roli příčky a jak si s prostorem koupelny poradí radiátory švýcarské značky Zehnder.  

Foto: Radiátor Zehnder Charleston může být umístěn jako samo stojný, anebo u stěny. Verze Zehnder Charleston Bar je plnohodnotně použitelná v koupelně díky madlu pro zavěšení ručníků.

Oddělení umyvadla od vany či toalety, anebo jen vytvoření praktického zákoutí v koupelně… Modelů designových radiátorů vhodných pro optické rozdělení prostoru je hned několik. „Zákazníci tuto variantu často volí například mezi umyvadlo a vanu, což je praktické zejména pro usnadnění přístupu k ručníkům z obou stran. Výrazným a spotřebitelsky velmi oblíbeným radiátorem s možností kotvení buď pouze do stěny za pomoci montážní sady, anebo kombinací kotvení do stěny a zároveň také do podlahy pomocí speciálních patních konzolí a odpovídající připojovací armatury, je radiátor Zehnder Yucca Asym,“ říká Ing. Miroslav Váša, odborník na designové radiátory Zehnder, a pokračuje: „Asymetrické uspořádání trubek napojených zboku na svislé sběrné potrubí navíc umožňuje praktické a pohodlné zavěšení osušek nasunutím ze strany.“ Radiátor Zehnder Yucca Asym je dostupný v jednořadém i dvouřadém provedení, které má výhodu posíleného výkonu a také dominantního vzhledu. 

Foto: Radiátor Zehnder Yucca Asym s dvojitou sadou trubek pro mimořádný hřejivý výkon. 

Díky širokým možnostem kreativního zakomponování do prostoru a zaručeně působivému dojmu při smělejším výběru barevného odstínu, je mezi uživateli i interiérovými architekty oblíbený další asymetrický radiátor – Zehnder Roda Twist Spa Air, atraktivní otopné těleso otočné o 180°. 

Elegantní geometrický vzhled

Ideální volbou pro moderní koupelny a interiéry minimalistického designu jsou pak radiátory Zehnder Quaro či Zehnder Subway, které shodně nabízejí elegantní geometrický design hranatého rámu s rovnoměrně vzdálenými vnitřními trubkami. „U modelu Zehnder Quaro jsou tyto vnitřní vodorovné trubky hranaté, naopak u radiátoru Zehnder Subway jsou kulatého tvaru s opravdu precizním provedení spojů,“ dodává k dalším modelům umožňujícím kotvení kolmo na stěnu odborník. Prostorové provedení pro kotvení kolmo na stěnu je u obou modelů řešeno za pomoci montážní sady, případně s oporou patních konzolí. Pro teplovodní a kombinovaný provoz je k dispozici armatura pro napojení do podlahy. Topná tyč pro kombinovaný a elektrický provoz je vizuálně sladěna s designem radiátoru, takže neruší harmonický vzhled celku. 

Foto: Moderní radiátor Zehnder Subway s kotvením kolmo ke stěně je optimální jako příčka v koupelně.

Radiátory s všestranným využitím

Zajímavou alternativou pro vytvoření optického předělu v koupelně jsou také některé primárně bytové radiátory. Do prostoru lze umístit například radiátory z řad Zehnder Charleston, Zehnder Excelsior či Zehnder Kleo. Pro praktické využití v koupelně je možné většinu těchto radiátorů doplnit o držáky či háčky na ručníky. Výhody využití radiátoru Zehnder Charleston do prostoru vyzdvihuje Ing. Váša: „Zehnder Charleston se dokáže přizpůsobit potřebám naprosto každého prostoru i každé koupelny – lze jím opisovat křivky stěn, koupelnového nábytku nebo vany a umístit jej tak, aby hřál tam, kde ho nejvíc potřebujeme.“ Při umístění Zehnder Charleston do prostoru a kotvení do podlahy a současně do stěny nebo při jeho rozepření mezi podlahu a strop na výšku místnosti za pomoci speciálních konzolí umožňuje standardně výšku do tří metrů. Při kotvení pouze do podlahy je tato výška omezena do 60 centimetrů. 

www.zehnder.cz