20.03.2024 | Realizace

Manželský pár před lety pořídil byt 4+1 v pražské novostavbě pro sebe a dvě malé děti. V druhé polovině devadesátých let za dobrou cenu a v příjemné lokalitě poblíž lesoparku. Měřítkem toho, jak něco rychle uteklo, může být pohled do zrcadla, ale třeba i na „odcházející“ interiér. Po více než čtvrtstoletí proto proběhla začátkem letošního roku rekonstrukce koupelny a toalety.

Foto: RAKO

Přestože je byt poměrně velký, dispozice má pár slabin, kupříkladu umístění a plochu sociálního zařízení. Byt stavěný na klíč sliboval uživatelský komfort i možnost klientských změn. Většina prací včetně projektu domu probíhala tehdy narychlo a překotně. Prostor určený pro toaletu vedle vstupních dveří předimenzovali, koupelně chyběly centimetry na velkorysé vybavení. Vzhledem ke konstrukci vyzdívaného skeletu a daným domovním odpadům bylo potřeba respektovat umístění vany, umyvadel, toalety... Majitelům se povedlo do úzké místnosti (určené jen toaletě) nainstalovat do rohu sprchový kout ve tvaru kruhové výseče, k toaletní míse přidat bidet. Nevýhodou je přímý vstup ze ,špinavé’ zóny předsíně. Uvolnila se tím (také úzká) koupelna, do které majitelé dali rohovou vanu a dvě umyvadla. Vestavná pračka se stala součástí linky velké kuchyně. 

Svépomocný začátek

Překotné devadesátky se promítaly do stavění, módy, ale i vzhledu koupelen. V interiérech vládly podbízivě hřejivé barvy a rustikální atmosféra. Tomu odpovídala nabídka koupelnových studií, která dovážela španělské a italské stylové zboží. Majitelka si připravila „kladečský“ plán a vybrala dlažbu i dekorativní listely v barvě vybledlé terakoty. Autentický dojem umocňovaly nepravidelné hrany dlažby. „Vnímala jsem, že v městském bytě to nemůžu přehánět, ,stylovost‘ jsem zjemnila bílým obkladem,“ vzpomíná a pokračuje: „Tehdejší nabídka koupelnového nábytku nebyla pestrá. Nechala jsem svařit kovovou kostru pultu, který pak stačilo obložit a podepřít kovovým podnožím. Dřevěné úložné kontejnery a galerku vyrobil truhlář.“ Určitý refresh obou místností během dvou desítek let proběhl – dřevěný dekor skříněk překryl šedý nátěr, redukovaly se doplňky, ručníky musely být bílé, šedé a černé. Rozhodnutí o rekonstrukci urychlily až dosluhující protékající záchod, netěsnící odtok vany, oprýskaný chrom vodovodních baterií, rezavějící radiátory či ,potící se‘ stará okna. 

Nakloněné designu

Přestože se dospělé děti odstěhovaly, rodiče v bytě zůstávají. Úpravy ale přizpůsobili tomu, že by v něm v budoucnu mohla žít jedna z dcer s rodinou. Koupelnu využívá majitelka, manžel se sprchuje, takže druhá místnost je laděná do pánského stylu. „Na rekonstrukci se s přestávkami chystali dva roky. Důvodů bylo víc – do bourání se jim moc nechtělo a nebyl čas. Ovšem ani to podstatné – řemeslníci. „Nejjednodušší se ukázala jako první v řadě výměna oken za nová plastová značky Vekra. Kvůli domovní fasádě musela zůstat na pohled identická. Moderní vylepšení je schované v konstrukci, počtu, kvalitě a lepší bezpečnosti skel. Druhým českým výrobcem, kterého jsme zvolili, byl Ravak."

Většina výrobků včetně vany, dvou nábytkových umývadel do koupelny, vysoké skříňky a chromovaných doplňků je z designové kolekce 10 stupňů. Její autor Kryštof Nosál sešikmením vyřešil například sezení a odkládací plochu vany. V koupelně září designový kus, o kterém majitelka snila mnohem dříve, než padlo rozhodnutí o rekonstrukci – kulaté zrcadlo v plastovém ,plisé‘ rámu z kolekce Kartell by Laufen. 

Když Extra vypadá extra

Nejnáročnějším se ukázalo vybírání keramických obkladů a dlažby, i když manželé nezaváhali o značce. Vybrali tradiční české RAKO. Nabídka formátů a povrchů se v posledních letech rozšířila, do vzhledu a kvality se promítly digitální technologie a moderní design. „Věděla jsem, že chci v základu velký formát, žádnou mozaiku, nějaký kontrast k bílé… Přednost jsem dala šedé před béžovou. Po pár návštěvách showroomu (domů vždy vybavená jinými vzorky) jsem získala pocit, že šedá nemá padesát odstínů, ale aspoň tisíc. Zvítězila nakonec série Extra v šedohnědém odstínu. To proto, že dlaždice  60x60 cm mají ABS povrch, na němž se lomí dopadající světlo a který je příjemný na dotek i praktický na úklid. Ze stejné kolekce je na stěně bílý sametově působící obklad 30x60 cm,“ přibližuje majitelka. Zhruba tři čtvrtě roku trvalo shánění řemeslníků, které se trefilo do začátku energetické krize. Skoro to vypadalo, že koupená sanita zůstane ležet v garáži dalším rokem. Manželé nakonec přestali „lovit na trhu práce“‘ a oslovili profesionální RAKO servis. Tam jim připravili rozpočet i kladečské plány. Elektrikářskou a instalatérskou firmu měli vybrané už před tím. „Jak na Nový rok, tak po celý rok! Akce začala ráno 2. ledna a rok netrvala. Firma zvládla bourání, odvoz suti, betonování, přípravu otvorů a povrchů během měsíce a majitelka spokojeně hodnotí: „Takový termín si pro přestavbu vybere málokdo. Nakonec byl tím nejlepším a máme čas na jarní aktivity. Řemeslníci dostali klíč a my tím pádem volno. Nečekala jsem, že už po měsíci se budeme v krásně obložených prostorách sprchovat a koupat.“

Celý článek najdete v časopise Obklady, dlažba & sanita 1/2024, který si můžete ONLINE prohlédnout ZDE, nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na info@atemi.cz.