22.05.2020 | Zprávy


Hlavní město už dávno přišlo o svou pozici lídra bytové výstavby v Česku, přesto v jednom ohledu i nadále dominuje. S přehledem nejvíce nových bytů se zde staví v rámci větších bytových domů, zatímco v ostatních krajích lidé preferují rodinné domy.

Vysvětlení je jednoduché. Získat pozemek vhodný pro stavbu rodinného domu v Praze není vůbec lehké, většina stavebních parcel je připravená pro větší rezidenční výstavbu. V bytovém domě s více byty se také lépe rozloží vysoké náklady na pořízení pozemku, které jsou v hlavním městě výrazně dražší než v regionech.

Stavební firmy začaly v Praze v letošním prvním čtvrtletí podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavět celkem 1202 nových bytů, z čehož 1092 připadalo na bytové domy. Jen 103 bytů začalo vznikat v rodinném domě. Více bytů v bytových domech letos začaly firmy stavět už jen v Plzeňském kraji (358 nových bytů v rámci bytových domů oproti 330 nových bytů v rodinných domech) a Libereckém kraji (145 nových bytů v rámci bytových domů oproti 123 nových bytů v rodinných domech). V Plzni je to dáno aktivitou developerských firem, které dříve působily převážně na pražském trhu, Libereckou statistiku pak ovlivňuje intenzivnější výstavba vyhledávaných apartmánových domů.

Ve všech ostatních krajích lidé preferují rodinné domy, nejvíc je to vidět hned v okolí Prahy ve Středočeském kraji. Zde z 1352 nově zahájených bytů bylo hned 1252 v rodinných domech. Jen 95 pak připadá na bytový dům. Levnější pozemky ve středočeských obcích a často dobrá dopravní dostupnost do Prahy vede mnoho lidí k tomu, že dají přednost rodinnému domu za hranicemi hlavního města před pořízením bytu na některé z pražských adres.

Domácnosti se k úprku do středních Čech neodhodlají jenom kvůli honbě za levnějším bydlením, ale často i z nouze. Nabídka pražských developerů je totiž už několik let kvůli zablokovanému procesu povolování nových staveb a neaktualizovanému územnímu plánu velmi prořídlá a nové byty se na trh dostávají jen velmi obtížně. I proto Středočeský kraj v bytové výstavbě už dávno předstihl dlouholetého dominanta Prahu. Pokud se přístup k nové výstavbě v hlavním městě nezmění a úřední administrativa při stavebním řízení se výrazně neurychlí, tak tento pro Prahu nelichotivý stav bude trvat ještě hodně dlouho.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.