27.10.2020 | Praxe

Nechce se Vám vybourávat před rekonstrukcí starý, vysloužilý nebo nemoderní keramický obklad? Nemusíte ho odstraňovat, použijte ho jako základ pro nové keramické obložení. Metoda kladení obkladů na stávající keramiku se často využívá u rekonstrukcí koupelen. Jde o nejjednodušší řešení, které ušetří osekávání a likvidaci původních obkladů. Aby výsledek byl jak po technické, tak estetické stránce co nejlepší inspirujte se postupem pokládky a skladbou stavební chemie RAKO SYSTEM, při pokládce. 

Před kladením se zkontroluje svislost, rovinnost a také kolmost stěn. Poklepem se přesvědčíte o dobré přídržnosti stávajících obkladů. Ten prvek, který zní dutě, se kladívkem rozbije a odstraní. Pokud nedrží lože pod obkladem, je třeba jej odstranit a vyrovnávací hmotou dorovnat. Stávající obklady musíte před dalšími kroky očistit a odmastit, nejlépe specializovaným prostředkem na mastnotu CL 810 z řady RAKO SYSTEM, který na rozdíl od saponátu není třeba odmýt. 

1) PŘIPRAVÍME SI VŠE POTŘEBNÉ

Kontaktní můstek P 203, hydroizolace SE 1, pružné pásky SE 5, lepidlo AD 530, spárovací hmota GF DRY, separační provazec PES, silikon ASI (vše RAKO SYSTEM) a dále nářadí: váleček, případně štětka, pro aplikaci kontaktního můstku; stěrka nebo váleček na hydroizolaci, zubové hladítko, molitanové hladítko a hladítko s tvrdou gumou pro spárování. Nezapomeňte na pomůcky pro obkládání – klínky, případně přísavky. 

2) APLIKACE KONTAKTNÍHO MŮSTKU

Původní obklad opatříme kontaktním můstkem P 203 RAKO SYSTEM. Ten zdrsní povrch pro správné kontaktování s dalšími vrstvami. Můstek promícháme. Pro rovnoměrné nanášení vrstvy použijeme váleček nebo štětku. Necháme minimálně 6 hodin vyschnout. 

3) VLOŽENÍ PRUŽNÝCH PÁSKŮ DO HYDROIZOLACE

V koupelně vždy provádíme hydroizolaci výrobkem SE 1. Pro překlenutí přechodů, dilatací a vnitřních rohů vkládáme v prvním kroku v rozích a koutech do hydroizolační vrstvy SE 1 bandážní těsnicí pásku SE 5. Tyto pružné pásky přenesou zvýšený pohyb mezi stěnou a podlahou i dvěma stěnami navzájem.

4) PROVEDENÍ HYDROIZOLACE

V druhém kroku stěrkujeme, případně válečkujeme, SE 1 ve dvou vrstvách. Hydroizolaci aplikujeme na podlahu se soklem 10 cm, do sprchového koutu do minimální výšky 2 m a také nad vanovou baterii. Zde aplikujeme hydroizolaci do výšky 30 cm. Prodleva mezi vrstvami je 1-2 hodiny. Po 12–24 hodinách lze obkládat.

5) LEPENÍ

Doporučujeme flexibilní lepidlo AD530. Nanášíme ho jedním směrem, což následně dovolí vytlačení vzduchu, jak na stěnách, tak na podlaze zubovým hladítkem. Přísavkami si usnadníme manipulaci s obklady. Pro udržení roviny a šířky spár si pomůžeme klínky.

Lepení dlaždic provádíme dvoukontaktně. Hladkou stranou hladítka nanášíme lepidlo i na rub dlaždice. Docílíme tak dokonalého spojení dlaždic s podkladem. 

6) SPÁROVÁNÍ

Spáry zaplníme hydrofobní spárovací hmotou GF DRY. Hmotu diagonálně vetřeme do spár hladítkem s tvrdou gumou. Po zavadnutí vytvarujeme spáru molitanovým hladítkem. Následně povrch setřeme dočista. Vodu v kbelíku často měníme.

7) VLOŽENÍ SEPARAČNÍHO PROVAZCE

Pro správnou funkčnost silikonu vložíme do obvodových spár separační provazec PES. Zamezíme tak nežádoucímu přilnutí silikonového tmelu ke dnu spáry, docílíme jeho maximální možné roztažnosti a vymezíme přesný tvar silikonové výplně. 

8) PRÁCE SE SILIKONEM

Silikon ASI vytlačujeme rovnoměrně do spáry.

9) TVAROVÁNÍ SPÁRY, ČIŠTĚNÍ

Před tvarováním spáry stěrkou provedeme postřik silikonu vyhlazovacím roztokem CL 807. K finálnímu vyhlazení spáry pomůže prst a opět přípravek CL 807. Čištění hotového keramického obkladu provádíme čističem CL 802, který si snadno poradí nejen s cementovými zbytky, ale i s hořečnatými a minerálními usazeninami. 

www.rako.cz  

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.