10.02.2020 | Praxe

Vinylové podlahy si v českých domácnostech našly své stálé místo – na údržbu jsou totiž stejně jednoduché jako například dlažba. Samozřejmě však bez povinného pravidelného čištění spár mezi dlaždicemi a bez nepříjemně studeného povrchu. Samotné podlahy se následně liší nejen výběrem samotného materiálu, ale i technologií pokládky a skladbou – a ač je to možná stěží uvěřitelné, do prostor se zvýšeným výskytem vlhkosti se doporučuje aplikace vinylu lepením. To by mělo, samozřejmě při správném provedení, zajistit dostatečnou přilnavost vinylových dílců k podkladu, takže se vlhkost nebude dostávat pod krytinu, a tím se předejte vzniku obtížně dostupných plísní. Oproti jiným způsobům pokládky je výsledek přímo ovlivněn kvalitou odvedené práce a svědomitostí pokladače.

Méně obvyklé je ovšem použití vinylu jako obkladu stěn. Nejde přitom v zásadě o nic náročnějšího než samotná pokládka vinylové podlahy – prvním krokem k nové, krásné, vinylové stěně je, jako u řady jiných obkladů, příprava podkladu, konkrétně penetrační nátěr. Pro tento účel se skvěle hodí například MAPEI Primer G, který spolehlivě ošetří cementové, sádrové, anhydritové, pórobetonové či dřevotřískové nebo cementovláknité podklady. Nátěr na bázi syntetických pryskyřic vysychá přibližně dvě hodiny dle podmínek podkladu a prostředí.

Další krok je ovlivněn využitím místnosti, kde má být pokládka vinylu provedena. Například v koupelně bude následovat vyhotovení hydroizolace. Pro potřeby pokládky vinylu se nejlépe hodí jednosložková cementová elastická malta MAPEI Monolastic v kombinaci s odolnou butylovou páskou MAPEI Mapeband SA. Pásku musíme aplikovat do všech rohů. Samotnou maltu pak nanášíme nejméně ve dvou vrstvách štětcem, válečkem nebo stěrkou – jednotlivé vrstvy potřebují na zaschnutí alespoň dvě hodiny. Před pokládkou jakýchkoli dalších vrstev je však vhodné počkat alespoň dva dny, aby hydroizolace správně vyzrála.

K samotné pokládce vinylové podlahy je potřeba nejen vinyl samotný, ale i správné a spolehlivé lepidlo. Jeho výběr se samozřejmě odvíjí od výsledku a požadovaných vlastností. V tomto bodě se také sluší podotknout, že vinylové podlahy vypadají skvěle a jejich „click“ systém je v mnoha ohledech zajímavý, nicméně není příliš vhodný pro obklady stěn.

Pro lepení vinylu na svislé konstrukce stěn a příček, kde je přítomný ostřik vodou, je vhodným lepidlem například MAPEI Ultrabond Eco MS 4 LVT Wall, jednosložkové rychletuhnoucí lepidlo na bázi silanových polymerů s omezeným vertikálním skluzem. Při lepení pamatujeme na rovnoměrnou aplikaci vhodnou zubovou stěrkou po celé lepené ploše – ale samozřejmě s ohledem na maximálně 30 minut otevřené doby lepidla, po kterou můžeme instalovat vinylové dílce. Místnost může být uvedena do provozu po 24 hodinách.

V případě požadavku na spáry mezi jednotlivými dílci v šířce 2 až 5 mm bude po nalepení třeba přistoupit ke spárování plochy mezi jednotlivými dílci, obdobně jako u dlažby. Zde MAPEI nabízí spárovací hmotu Kerapoxy 4 LVT, kterou lze zakoupit v šesti různých barvách pro dokonalé sladění spár s vinylem. Pro řešení detailů je vhodný silikon MAPEI Mapesil AC dodávaný v kartuši, který je prodáván rovnou ve třiceti pěti barvách. Díky svému složení je rovněž odolný proti plísním.

Pro finální zakončení podlah a stěn ve vlhkých prostorách doporučujeme aplikovat MAPEI Mapecoat 4 LVT, zejména na místech, kde je vinyl v kontaktu s vodou. Nátěr dotěsní spáry a na podlaze zajistí, aby povrch neklouzal. Dle preferencí investora lze použít matnou či polomatnou variantu pro dokonalý výsledek.

www.mapei.com 

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.