02.07.2021 | Praxe

Pryč jsou doby, kdy balkony a lodžie sloužily jen jako skladiště nebo sušárny prádla. Se změnou životního stylu a také s nástupem pandemie si díky nim mnoho lidí rozšířilo životní prostor, a tak se z nich stala živoucí místa s rozmanitým využitím a zvýšeným provozem. Namáhané jsou však tyto venkovní prostory i za běžné situace, o to víc je důležitá jejich úprava a péče.  Zvláště nyní s lepším počasím je na čase se o ně postarat. Jak je snadno připravíte na novou sezónu, poradí expert ze společnosti Weber skupiny Saint-Gobain.

Rychlý a moderní polyuretanový nátěrový systém 

Když zjistíte, že balkon není zrovna v dobré kondici, je tu poměrně rychlé a moderní řešení, jak ho dát do pořádku. „Opravu balkónů je dnes možné snadno provést pomocí polyuretanových nátěrových materiálů. Spojují v sobě výhodu bezešvých hydroizolací, jednoduchou aplikaci, vysokou užitnou hodnotu a dlouhou životnost. Navíc ještě umožní dodat balkónu osobitý moderní design,“ doporučuje ing. Pavlína Sobotíková, market manager divize Weber, společnosti Saint-Gobain.

Systém PUR pryskyřic

Hlavním problémem při renovacích balkónů a lodžií totiž bývá zvýšení povrchu o novou vrstvu. 
A právě tam, kde je použito dodatečné zateplení nebo kde není dostatek prostoru pro klasický systém např. keramické dlažby, je vhodné využít systém PUR pryskyřic. Ten ve výsledku navyšuje povrch pouze o několik milimetrů. Zároveň je ale pevný a skvělý na údržbu. Co do vzhledu se hodí díky variabilitě barev i na renovace takových typů domů, jako jsou české okály nebo třeba svého času věhlasný „šumperák“.

„Systémy PUR jsou vhodné použít i na renovaci starých asfaltových pásů, poškozené PVC izolační folie, nefunkční akrylátové nátěry nebo renovovat původní dlažbu balkonů či teras. Polyuretanovými systémy můžete vyřešit i jiné části domu, jako jsou například vnitřní chodby nebo suterénní prostory,“ doporučuje ing. Pavlína Sobotíková.

Čím je PUR systém jedinečný, je jeho variabilita. Možných úprav povrchu je hned několik. Můžete využít standardních nátěrů (weberdry PUR coat pro pochozí zatížení a weberdry PUR coat traffic pro pojízdné plochy), protiskluzových povrchů (zde je v předposlední vrstvě systému použit zásyp křemičitým pískem) nebo použít dekorativní chipsy (akrylový chips v několika barevných provedeních).

Jak aplikovat PUR systém na balón a terasy v bytové výstavbě krok za krokem?

 

Krok 1 

Balkonový okapový profil k betonovému podkladu přikotvíme celoplošným položením do vrstvy cemento-epoxidového tmele weberrep 766. 

Krok 2 

Děrované kotvení balkonového profilu překryjeme vrstvou cemento-epoxidového tmele weberrep 766, s přesahem 15 cm do okolní plochy. 

Krok 3 

Po vytvrdnutí tmele weberrep 766 (24 hodin) na jeho povrch natřeme permanentně elastický polyuretanový nátěr s vlákny weberdry PUR detail. 

Krok 4 

Celou plochu balkonové desky natřeme weberprim EP 2K, penetrací pod polyuretanové nátěry. 

Krok 5 

Po zaschnutí penetrace (6–12 hodin) natřeme napenetrovaný povrch vodotěsnou membránou weberdry PUR seal ve 2 vrstvách. Technologická přestávka mezi vrstvami 12–18 hodin. 

Krok 6 

12 hodin po aplikaci vodotěsné membrány weberdry PUR seal provedeme 1 vrstvu ochranného nátěru weberdry PUR coat. 

Krok 7 

Ihned po dokončení nátěru weberdry PUR coat (musí být ještě nátěr mokrý) do něj provedeme vsyp dekoračních chipsů webersys epox chips. 

Krok 8 

12 hodin po dokončení dekoračního vsypu provedeme průhledný ochranný polyuretanový nátěr weberdry PURtrans. Nátěr se nanáší ve 2 vrstvách s technologickou přestávkou 12 hodin mezi vrstvami.