03.06.2022 | Praxe

Dnešní doba přináší prakticky každý den novou a novou výzvu pro každého stavaře. A to rozhodně nemyslíme nedostatek stavebního materiálu na trhu. Výzvou je řada nových materiálů, které se využívají ve stavebnictví. V „našem“ obkladačském řemesle jsou to převážně XXL formáty obkladů a dlažeb. A že XXL formáty doopravdy jsou, dokazují rozměry například 160 x 320 cm. Dalším fenoménem, který se stále častěji uplatňuje na stavbách jsou kamenné dýhy. Tyto desky z přírodního kamene o velikosti velkoformátových obkladů a síle pouhé 3 mm jsou nádherným designovým doplňkem a zároveň materiálem se specifickými nároky. 

V neposlední řadě jsou mezi designéry velmi oblíbené skleněné obklady z velkoformátových barevných desek.  Ke všem těmto prvkům je nutné přistupovat individuálně, jak z designového hlediska, tak z hlediska montáže. 

Značka PCI se od svého vzniku vždy ubírala cestou vývoje a velkých investic do něj. Díky tomu jsou výrobky od prvopočátku částečně předimenzované a připravené zvládat ta nejnáročnější zadání.

Pro lepení velkoformátových obkladů a dlažeb je vždy nutné volit produkty, které dokážou bez problémů vytvrdnout pod velkou plochou obkladu bez přístupu vzduchu. Pro tento úkol jsou nejvhodnějšími produkty PCI Nanolight® a PCI Flexmörtel® S1 Flott, které mají efektivní krystalickou vazbu vody. Laicky řečeno, pokud se z pytle klasického lepidla mají při hydrataci odpařit z pěti litrů záměsové vody cca 4 litry, pak u lepidel od PCI pro velké formáty s efektivní krystalickou vodou se z cca 7 litrů odpaří pouze litr. Proto je možné rychle uzavřít obklad spárovací hmotou se zárukou dokonalého vytvrdnutí lepidla i pod extrémními formáty. Pro lepení velkoformátů značka PCI nepotřebuje cementová lepidla třídy S2, chemické nastavení výše zmiňovaných lepidel dokáže akceptovat i velmi velké pnutí v keramickém střepu s velmi vysokou přídržností. Pouze u slinuté keramiky tzv. „Slim“ řady, kde je na zadní straně keramického střepu skelná tkanina zalitá reakční pryskyřicí, je vhodné u vibrujících podkladů použít zpružňující přísadu PCI Lastoflex®.  Tato kombinace zajistí přídržnost přibližující se k pevnosti spojů z polyuretanu, nebo epoxidu s pohodlím zpracování cementového lepidla.

Pokud se budeme bavit o lepení dalších netradičních materiálů, jakými jsou kamenné dýhy, i pro ně má značka PCI spolehlivé řešení.  A je jedno zda se jedná o interiér nebo exteriér. Pro tyto povrchy je k dispozici trvale pružné lepidlo na SMP bázi PCI Uniferm®. Jedná se o hybridní lepidlo s řízeným vytvrzováním a výslednou pružností. Dokáže vytvrzovat díky vzdušné vlhkosti a poradí si i s vlhkým podkladem. Pro lepení kamenných dýh se nanáší celoplošně zubovou stěrkou B12. Plocha je okamžitě fixována a není nutné čekat na její zavadnutí. Odolává povětrnostním vlivům a je 100 % UV stabilní. Samozřejmě je potřeba podklad před lepením upravit vhodnou penetrací. 

V případě lepení skleněných prvků, nebo skleněných desek máme k dispozici dvě řešení. Prvním je cementové lepidlo s nanostrukturální vazbou PCI Nanolight®, které dokáže díky svému nastavení podržet skleněné prvky za jakoukoli kapiláru nebo prohlubeň ve skle. Nanostrukturální vazba se doslova „zakousne“ do podkladu i lepeného prvku. PCI Nanolight® je ideální pro lepení slinuté keramiky a skla na stěny, a to pro formáty bez omezení svými rozměry. 

V případě skleněných prvků, které mají být prosvícené nebo desek s barvenou zadní stranou, jsou k dispozici dva produkty PCI Uniferm® pro neprosvícené podklady a PCI Glasferm® pro prosvícené. PCI Glasferm® je naprosto čiré lepidlo a tmel v jednom, které skvěle lepí a může jím procházet světlo. Je proto ideální pro jak prosvícené skleněné prvky, tak i pro speciální kamenné dýhy u kterých se využívá efektů při průchodu světla.

Takhle vidí lepení obkladů a dlažeb v novém pojetí značka PCI. A máme toho v portfoliu mnohem víc. Neváhejte nás proto kontaktovat. Technologie pro netradiční řešení je pro nás výzvou!

Petr Obraz, Produktový manažer PCI

www.pci-cz.cz