30.11.2022 | Praxe

I spárování má své zásady

Spárování obkladů je finálním krokem při obkládání keramickými obklady, nebo přírodním kamenem.  Oproti spotřebě lepidla je množství spárovací hmoty zanedbatelné, ale mnohem důležitější pro výsledný design celé plochy. Pokud se nepodaří vyspárovat plochu naprosto dokonale i designově skvělý obklad ztratí svůj „lesk“ a co je horší, zakázka svou cenu.

Pojďme se podívat na tuto problematiku pohledem nejen PCI, ale hlavně pohledem dlouholetých zkušeností.

Vždy je nutné zohlednit, co budeme spárovat, čemu spáry musejí odolávat a jaký má být výsledný efekt.  Všichni známe typy spárovacích hmot, mezi které patří klasické cementové hmoty a designové epoxidové spárovací hmoty. V poslední době se také objevují první vlaštovky mezi disperzními spárovacími hmotami, u kterých až čas ukáže jejich přednosti.

Cementové spárovací hmoty, jednoznačně nejpoužívanější hmoty pro běžné spárování, se vyznačují dobrou zpracovatelností a dočišťováním. Mají i velmi dobrou stlačitelnost a tím jsou velmi vhodné i pro spárování v exteriéru. Na trhu najdeme různé druhy cementových spárovacích hmot v různých cenových třídách. Cena je přímo úměrná výkonu té které spárovací hmoty. Pokud chceme, aby byla spára dlouho funkční a spárovací hmota ve spáře dobře držela po dlouhá léta, je dobré vybírat mezi vyššími třídami. PCI Pericolor® Flex, FlexA, PCI Nanofug® Premium jsou hmoty vhodné pro velké projekty i pro designové detaily.

Epoxidové (dvousložkové) hmoty se vyznačují velmi vysokou chemickou odolností a barevnou stálostí. Navíc ty „moderní“ jakou je například PCI Durapox® Premium (Multicolor) i 100 % UV stabilitou a zpracovatelností blížící se cementovým hmotám. Dokážou si poradit i s lehce vlhkými spárami a skvěle se díky své chemické stavbě „zakousnou“ do spárovaného střepu.  Epoxidové spárovací hmoty od PCI lze využít prakticky všude, a to i v exteriéru kromě spárování přírodního kamene. Chemické složení epoxidů je všeobecně „nepřívětivé“ pro přírodní kámen a kontakt s ním většinou znamená silné zabarvení kamene, nebo „mokrý“ efekt v okolí spár. Tato poškození je prakticky nemožné napravit.

Foto: Celý článek najdete v odborném časopise Obklady, dlažba & sanita, který si můžete předplatit ZDE nebo napsat o ukázkový výtisk ZDARMA na j.patzakova@atemi.cz

Příprava obkladu před spárováním

Jakoukoli plochu, která bude spárována, je nutné také správně připravit. Plocha by měla být prakticky čistá a umytá jako při používání. Jde o to, aby nečistoty na ploše nezpůsobily poškrábání plochy anebo znečistění spárovací hmoty. Na co je třeba dát si velký pozor, je vyčištění plochy před spárováním epoxidem. Epoxid dokáže doslova „propenetrovat“ jakoukoli nečistotu na ploše a tím ji velmi dobře zafixovat proti následnému dočištění. Zbytky tužky, šlemu z lepidla, nebo jen plocha znečistěná od bot se stane kompaktní s podkladem a dočištění může být velmi komplikované.

Na co si dát pozor

Před spárováním se ujistěte, že je lepidlo pod obkladem dostatečně vyzrálé (vyzrávání může zkomplikovat snížená teplota v místnosti nebo vysoká relativní vlhkost). Také formát obkladu může výrazně prodloužit dobu vysychání lepidla. Pokud se lepidlo bude ještě po zaspárování zbavovat vlhkosti může docházet k tvorbě výkvětů na spárách, které mnohdy nelze odstranit. Špatnému vysychání lepidla pod obklady lze předejít použitím speciálních lepidel s efektivní krystalickou vazbou vody, která zajistí dokonalé vyschnutí i pod velkými formáty. Lepidla PCI Nanolight® a PCI Flexmörtel® S1 Flott vysychají bez přístupu vzduchu pod keramickými obklady, a to i bez omezení formátem. Při formátu 160 x 320 cm je možné provádět bezpečné spárování již po šesti hodinách.

Rozdíl v plnivech

Velmi důležitá jsou i plniva, které obsahují spárovací hmoty. Standartně se využívají plniva s ostrými hranami, která jsou levnější a zároveň zajišťují i to, že spárovací hmota ze spár na stěnách nevytéká. Spárovací hmoty s tímto typem plniv však vynikají jednou nepříjemnou vlastností. Tou je snadné poškrábání citlivých ploch, kterými je například sklo nebo nerez. Značka PCI má ve svém portfoliu spárovací hmoty PCI Nanofug® Premium a PCI Durapox® Premium (Multicolor). Obsahují plniva s oblými hranami, která ani ten nejcitlivější povrch nepoškrábou. Aby ze spár tyto PCI hmoty nevytékaly, je jejich tixotropicita řízena plně chemickou cestou.

Přírodní kámen

Spárování přírodního kamene je nutné provádět s velkou obezřetností a vždy je dobré provést zkoušku, zda nebude spárovací hmota nevzhledně probarvovat přírodní kámen. PCI Nanofug® Premium je spárovací hmota určená pro všechny typy přírodního kamene, keramiky a skla. Hmota PCI Pavifix® CEM je určena pro spárování ploch ze štípaného přírodního kamene a kamenných dlažebních kostek. Obě tyto spárovací hmoty jsou testovány i na ty nejcitlivější typy přírodního kamene.

Všichni známe rčení obkladačů, ve kterém je spousta pravdy, a to že: „Klid, to schová spárovací hmota“

Pravda také je, že spárovací hmota dodá ploše teprve ten výsledný efekt. Může plochu rozzářit, nebo z ní udělat nevzhledné dílo. Proto je dobré tomuto technologickému kroku věnovat pečlivost a dostatek času. Ať se dílo daří!

Petr Obraz, Produktový manažer PCI

Více na: www.pci-cz.cz