02.11.2022 | TIPY

Spolehlivé a bezpečné fungování koupacích van zajišťují tzv. odtokové a přepadové soupravy. Umožňují ve vanách vodu zadržovat, chránit je proti přetečení a koupelny proti vyplavení. Sofistikovanější varianty, které jsou napojeny na rozvody vody, umí vanu dokonce zcela samostatně napustit, a to třeba i když nejste doma. Společnost Viega nabízí ucelený sortiment vanových souprav a armatur od těch nejběžnějších až po ty nejluxusnější.

Jednoduchý a funkční základ

Nejzákladnější verze zajišťují odtok a přepad s průměrem odtokového otvoru 52 mm (Multiplex, Simplex) a 90 mm (Rotaplex). Mezi jejich výhody patří vysoký odtokový a přepadový výkon a možnost výběru ze tří designů krycích rozet a několika barev. K dispozici je jak klasické pochromované provedení, tak i módní matně černá, bílá nebo měděná barva. Rozety jsou velmi subtilní a do prostoru ve vaně zasahují jen minimálně. Montážní hloubka souprav je pouhých 33 mm a jsou proto ideální i pro vany s decentním okrajem.

Foto: Luxus v podobě plně automatické vanové armatury Multiplex Trio E3. 

Chytré Trio řešení

Soupravy Multiplex, Simplex a Rotaplex s označením Trio jsou o něco chytřejší, umožňují vanu rovnou z těla krycí rozety i napustit. Funkční minimalismus tak zajišťuje, že okolí vany není rušeno žádnou nástěnnou nebo stojánkovou baterií, která většinou u menších rozměrů vany nepříjemně překáží a využitelný koupací prostor citelně zmenšuje. Pokud někomu vadí hluk vody, který vzniká při napouštění vany, existuje ještě varianta Multiplex Trio F. Ta disponuje zcela tichým systémem napouštění vany ode dna. Voda zde přitéká odtokovým prvkem, ve kterém je bezpečnostní zamezovač zpětného toku a trubkový přerušovač, aby přítok a odtok byly od sebe důsledně odděleny. Tato souprava šetří i samotné instalační nároky, voda i odpad jsou totiž vedeny do centrálního místa pod vanou, kde se napojí na samotnou armaturu.

Zcela automatické napouštění vany

Pro fajnšmekry je připravena nejluxusnější verze Multiplex Trio E, která umí ovládat vanovou armaturu zcela samostatně, dle přednastavených hodnot, a to i dálkově. Pokud se třeba vracíte prokřehlí ze zimní procházky a potřebujete se ihned po příchodu domů prohřát, stačí připojení k internetu, kde zadáte svou volbu a vana se v požadované teplotě sama začne napouštět. Po dosažení předem definovaného množství napouštěné vody se i sama vypne. Po příchodu domů tak můžete rovnou zalehnout do rozehřáté vany.

Ovládací rozetky Multiplex Trio E se fyzicky nachází na okraji vany anebo je lze nainstalovat na stěnu v okolí vany. V závislosti na zvolené variantě to může být buď jedna nebo dvě rozetky se světelnou signalizací, případně s displejem. Všechny funkce systému lze po doplnění modulem Wi-Fi ovládat dálkově z mobilního přístroje. Armatura umožňuje plně automatickou regulaci teploty, přitékajícího množství a výšky hladiny vody. V kombinaci s elektricky ovládanou odtokovou soupravou Multiplex Trio F nabízí maximální uživatelský komfort. Aby bylo možné vytvořit ještě komfortnější provoz, lze Multiplex Trio E přednastavit (naprogramovat). Pro to jsou jednorázově definovány teplota a hladina vody a mohou být následně kdykoliv vyvolány z paměti. Jakmile je napuštěno požadované množství, je přívod automaticky zastaven. Vanu tak není nutné při napouštění sledovat.

Všechny elektrické a mechanické prvky včetně mísící soupravy jsou bezúdržbové a nenáročné na provozní spotřebu elektrické energie (v pohotovostním režimu méně než 1 watt). Elektrické napájení je zajištěno přípojem na běžnou síť s 230 volty. V případě výpadku elektrického proudu přebírá funkci napájení armatury integrovaný akumulátor. Pro eventuální údržbu a opravy lze celou mísící jednotku vyjmout několika pohyby rukou přes revizní otvor vany.

www.viega.cz 

Tento a další zajímavé články najdete v odborném časopisu Obklady, dlažba & sanita, který si můžete předplatit ZDE nebo si napsat o ukázkový výtisk zdarma na j.patzakova@atemi.cz