05.03.2024 | Zprávy

Boq architekti: Pokud můžeme dotáhnout projekt od konceptu po ten nejmenší detail, je to pro nás největší radost

Boq architekti vznikl jako rodinný ateliér pod tvůrčím vedením manželů Stachových, Jany a Miroslava. Dnes sídlí v Karlíně a co do počtu členů i zakázek dál roste. Jejich práci vystihují promyšlené prostory, vytvořené na míru klientovi a v kontextu daného místa. Ateliér se nezalekne ani větších developerských projektů nájemního bydlení. V rozhovoru s Janou a Miroslavem se dočtete, jak tvoří atmosféru prostoru nebo se na konkrétní realizaci apartmánového domu dozvíte, co pro ně znamená vytvářet projekt do posledního detailu.

Tvrdíte, že je pro vás hlavním cílem vytvořit prostor, ve kterém se bude dobře dýchat. Co to pro vás znamená?

M: Při tvorbě každého prostoru v první řadě přemýšlíme nad dispozicí. Ta musí být učesaná a funkční, bez žádných složitostí a kolizí. Zároveň pracujeme s objemem jednotlivých prostor, protože výška místnosti má vliv na její atmosféru. A v každé místnosti se Vám úplně jinak dýchá. Ve chvíli, kdy mám převýšený obývací či veřejný prostor, jsem plný energie. Naopak v menším pokoji, v semknuté ložnici, dochází ke zklidnění, nebo koncentraci na detail. 

J: To samé platí i u kancelářských prostor. Jakmile je dispozice správně rozvržená, každá část má úplně jinou atmosféru. Architektura má takovou sílu, že ve své podstatě ovlivňuje to, jak se člověk v danou chvíli cítí. Naši invenci směřujeme k tomu, aby se lidé cítili komfortně.

Vaše realizace nesou poměrně silný autorský rukopis – mimo jiné právě vzdušnost prostorů, čehož dosahujete například posazením kuchyňských ostrůvků na subtilní nohy. Co dalšího ve vašich realizacích rádi používáte?

J: Zvednuté a odlehčené ostrůvky, to je naše srdcovka. Obecně rádi pracujeme s ušlechtilými materiály, které jsou ve své podstatě pravdivé. Nepotrpíme si na příliš složité a nepřehledné prvky, naopak se snažíme pracovat s prvky nadčasovými, které příliš nepodléhají aktuálním trendům. 

Když zůstaneme u interiérů, často sáhnete po přírodních materiálech a konkrétní barvě, která se pak nese celým interiérem. Jak s barevností a strukturou materiálů pracujete?

J: Záleží vždy na tom, jakou atmosféru se snažím docílit. Pokud pracuji s neutrální paletou, pak sáhnu po dřevu, betonové stěrce, kameni a decentní keramice. Lehkým mořením dřeva, ať už doběla, dočerna nebo do kouřova docílím jiného výsledku. Neutrální podkres lze pak krásně dotvořit doplňky. V případě, že mohu pracovat s barvou, pak nadšeně nechám namořit dřevo na jakoukoli barvu. Hraji si se strukturou, pracuji s lakovanými povrchy. 

M: Nesmíme také zapomínat na osvětlení. To je v interiérech stěžejní. Je potřeba myslet na proměnu svícení během dne, možnost volby z více zdrojů světla pro dosažení požadované atmosféry, případně noční osvětlení. 

Když navrhujete interiér, často se noříte do těch nejmenších detailů – příkladem může být apartmánový dům sedmnácti bylin – mohli byste nám tento projekt přiblížit?

M: Je to dům v centru Abertam, který nabízí apartmány k prodeji. Koncept ale počítá s následným pronajímáním všech apartmánů během roku, takže zde byl kladen velký důraz na řešení společných prostor domu. Máme zde velkou kolárnu s možností nabíjení elektrokol, boxy na úschovu lyží, společnou saunu či venkovní griloviště. 

J: Pro Abertamy a jejich bezprostřední okolí jsou typické louky a rozlehlé pláně, které asociují volnost, svobodu nebo tak zvaně hození starostí za hlavu. Designový koncept domu vychází z principu herbáře – každý apartmán je věnován jedné bylině, která se do interiéru promítá jak ve vizuální rovině, tak v použitých materiálech.

Co pro vás představuje pojem minimalismus? Nebo se radši přikláníte k označení materiálová čistota, jednoduchost?

J: Minimalismus pro mě znamená životní styl. Mít co nejméně věcí. Nehromadit je kolem sebe, pravidelně se věcí zbavovat a posílat je dále, například na charitu. Často řešíme požadavky na úložné prostory a podle mě platí zlaté pravidlo: všechny skříně, které v domě vytvořím, vždy zaplním. Je prakticky jedno, kolik jich je. A zase se vracíme k tomu dýchání. Určitě znáte ten pocit nadechnutí, když si vyklidíte skříně. Tak to je přesně to, kam směřujeme naši práci.  

M: Minimalismus je ale i práce s prostorem. Přehledné, čisté objemy, promyšlené průhledy. Práce s ušlechtilými materiály, které jsou příjemné na oko i na dotek.

Souvisí s tím například i to, jaké podlahy do interiérů navrhujete?

M: Naši klienti by mohli vyprávět… nad podlahami vedeme živé diskuze (směje se). 

J: Podlaha je naprostý základ, od kterého se odvíjí další práce v interiérech. Úplně jinou atmosféru vytvořím s použitím betonové stěrky, dlažby anebo dřeva na podlaze. 

M: Zastávám názor, že podlaha s vámi žije svůj vlastní život.  Je v pořádku, když se lehce škrábne, když mění svou barvu tam, kde se více chodí, když jsou na ní patrné změny v čase. Ale zároveň pochopím, že někteří lidé ocení „nekonečnou trvanlivost“ vinylových podlah a lépe se jim žije s vědomím, že se údržbou podlahy nemusí stresovat.

Celý článek najdete v časopise DOMO 2/2024, který si můžete ONLINE prohlédnout ZDE, nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na info@atemi.cz.